Legendarni pijanist Keith Jarrett progovorio o moždanim udarima i izgubljenoj sposobnosti sviranja

U intervjuu za New York Times, jedan od najvćih pijanista našeg doba otkriva razmjere nedavnog moždanog udara i svoje sumnje da će ikad više svirati.

Keith Jarrett (Foto: Wikipedia)

Američki pijanist Keith Jarrett, koji je oblikovao povijest jazza i načina sviranja klavira tijekom posljednjih 50 godina, otkrio je da je doživio dva moždana udara i da nakon njih ne može koristiti lijevu ruku. Sumnja da će ikad više moći odsvirati koncert.

U novoobjavljenom intervjuu za The New York Times, 75-godišnjak, čiji su izvedbe zahvatile sve svjetove jazza, fuzije, improvizacije i klasike, rekao je da se “više ne osjeća kao pijanist”.

Otkriće njegove borbe duboko je pogodilo brojne poklonike. U karijeri koja traje više od 50 godina, Jarrett je razvio kult sljedbenika poput rijetkih, s posebnom predanošću svojim epskim, solo improvizacijskim koncertima za klavir. Njegov “The Köln Concert” iz 1975. godine i dalje je najprodavaniji klavirski album svih vremena, s prodajom većom od 3,5 milijuna primjeraka.

New York Times izvijestio je da je Jarrett, koji tri godine nije javno nastupao, pretrpio dva moždana udara na početku 2018. godini, a slijedio ih je još jedan slabiji u svibnju te godine. Malo je vjerojatno da će ikad više nastupiti u javnosti, izvijestili su.

Jarrett je govorio o agoniji gubitka sposobnosti sviranja. “Bio sam paraliziran”, rekao je. “Moja lijeva strana još uvijek je paralizirana. Mogu kratko hodati sa štapom, ali trebalo je za to puno vremena, trebalo je godinu dana ili više.”

“Ne znam kakva bi trebala biti moja budućnost”, rekao je. “Trenutno se ne osjećam kao pijanist. To je sve što mogu reći o tome.”

U onom što mora biti duboko razoran udarac za bilo kojeg pijanista, otkrio je da se ne očekuje oporavak lijeve ruke. Kaže da je uspio svirati samo desnom rukom.

Dva udara posljednjih godina nisu prvi put da je zdravlje utjecalo na Jarrettovo sviranje. Devedesetih mu je dijagnosticiran sindrom kroničnog umora (CFS) i nije mogao napustiti svoj dom. Album “The Melody at Night, with You” snimljen kod kuće tijekom oporavka, ostaje jedna od njegovih najljepših kreacija.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X