Lewis Capaldi snimio video palimpsest po uzoru na ‘Club Tropicana’ grupe Wham!

Prepoznatljivi glazbenik, kantautor Lewis Capaldi vraća se s prvim novim singlom od 2019. godine. Škotska pop zvijezda koja se može pohvaliti s više od 25 milijardi sveukupnih streamova i milijun prodanih ulaznica za dosadašnje koncerte predstavlja ‘Forget Me’, tužnu pjesmu koja je, iznenađujuće, popraćena – živahnim videom.

Lijevo: Wham! ‘Club Tropicana’, desno: Louis Capaldi ‘Forget Me’

Video kojeg potpisuje nagrađivani redatelj Louis Bhose smiljen je u hotelu Pikes, omiljenom prenoćištu slavnih sa zanimljivom rock ‘n’ roll poviješću, poznat i po spotu za pjesme „Club Tropicana” grupe Wham! u kojoj je pjevao pokojni George Michael i koji je poslužio i kao glavna inspiracija tj. palimpsest za Capaldijev video, jer je doslovce preslikan od kadra do kadra. U književnosti se ovaj postupak pisanja preko nekog kanonskog djela zove palimpsest, a inaugurirao ga je Daniil Harms.

„’Forget Me’ je pjesma koja mi je toliko prirasla srcu da sam siguran sam da je to moja najbolja pjesma dosad” kaže Lewis Capaldi, koji je singl najavio putem TikTok live streama tijekom druge večeri dvaju rasprodanih koncerata u londonskoj O2 Areni i dodao: “Radi se o prekidu kroz koji sam prošao. Nakon što je prošla jedna godina, jedini pravi kontakt koji sam imao s bivšom bio je promatranje kako njezin život izgleda nakon mene preko ekrana, odnosno na Instagramu. Dok sam se osjećao kao da sam na najnižoj točki, ona je izgledala kao da je nastavila sa svojim životom i kao da se super provodi te da napreduje, a ja sam to mrzio. Činilo mi se nepravednim što se doimala sretnom dok sam ja bio povrijeđen i bojao sam se da je možda potpuno zaboravila na mene, pa sam napisao pjesmu o tome”.

„Čujete tužnu pjesmu i očekujete tužan spot. U tome leži katarza. Međutim, krenuti u drugom smjeru od očekivanog bilo je više u skladu s Lewisom, glazbenikom s originalnim smislom za humor koji je svojevremeno na pozornici Glastonburyja karikirao Noela Gallaghera”, objašnjava redatelj Louis Bhose.

Rijetku palimpsest metodu snimanja video spota u Hrvatskoj je još 2011. izvela maštovita ekipa iz splitskog Gitka snimivši spot TBF-u za “Veseljka” po uzoru na stariji singl “Dugo toplo ljeto” grupe Đavoli u kojoj je pjevao Neno Belan.

Veseli palimpsest Gitka za ‘Veseljka’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X