Veseli palimpsest Gitka za ‘Veseljka’

Vjerojatno vas muči riječ ‘palimpsest’ iz naslova. Riječ je o novom spotu TBF-a, a što je palimpsest, brzo možete saznati…

TBF ‘Veseljko’

Najduhovitiji ljudi u ovoj namrgođenoj državi, momci iz Gitka, opet su nadmašili sami sebe spotom za novi singl TBF-a “Veseljko”. No da biste u potpunosti mogli uživati u ovom vizualnom uratku, morate biti ili stariji od 30 godina ili odličan poznavatelj domaće pop kuture. Zašto? Gitkova vizija Veseljka zapravo se referira na “Dugo toplo ljeto”, kultni ljetni hit jednako tako kultnih Đavola, pop benda Nene Belana koji je poharao bivšu Jugu, posebno njenu žensku populaciju još tamo krajem osamdesetih.

“Veseljko”, koji je od kadra do kadra potpuno preslikan Belanov spot (u književnosti se ovaj postupak pisanja preko nekog kanonskog djela zove palimpsest, a inaugurirao ga je Daniil Harms), može se interpretirati kao nastavak priče od nekoliko desetljeća ranije, kada je Belan cmizdrio za curom koja je na ljetne  praznike umjesto s njim otišla s ocem, a on ju samo želi poljubiti. Danas, i sam otac kćeri, pojavljuje se u spotu TBF-a kao namrgođeni otac, iskusan i svjestan da su tlapnje o poljupcu romantizirane verzije u koje su se pakirale prošlostoljetne napaljenosti, dok je pop još bio pristojan i dok se Veseljko u pjesmama nije eksplicitno spominjao… Iako je uvijek visio u zraku.

Kao što dečki iz Gitka objašnjavaju u spotu “Data“, najvažnija je ideja. A ova im je stvarno genijalna.

Saznajte više: Zakon br. 42: Pivo vam možda učini novi TBF manje dosadnim

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X