‘LP film Buldožer Pljuni istini u oči 1975-2016’ – dokumentarni feferon

Najotkačeniji bend Jugoslavije dobio je najotkačeniji dokumentarac, što je ujedno i jedan od najboljih glazbenih dokumentaraca o nekom sastavu s ovih prostora.

'LP film Buldožer Pljuni istini u oči 1975-2016'
‘LP film Buldožer Pljuni istini u oči 1975-2016’

Najveći problem s kojim se susreću domaći filmski dokumentaristi uvijek je nedostatak arhivske građe, ili ako je i ima, nije arhivirana na pravi način i teško se dolazi do nje. U neku ruku, to dovoljno govori o našim kulturama i odnosu spram prošlosti – kao da je preziremo. Valjda je otud svako malo nanovo ispisujemo i s jednakim početničkim greškama, jer za stare ili ne znamo ili ih se sramimo. No to je samo mala digresija.

Sa istim spomenutim dokumentarističkim problemom susrela se i redateljica Varja Močnik kad se prihvatila rekonstrukcije prvog poglavlja jedne od najznačajnijih grupa s ovih prostora – slovenskog Buldožera. No tom problemu doskočila je na originalan način, od nedostatka načinila dobitnu kombinaciju i plasirala jedan novi rakurs, a time i originalno remekdjelce na čast i ponos, redom, Borisu Beleu, Marku Brecelju, Borutu Činču, Štefanu Ježu, Urošu Lovšinu i Andreju Vebleu. Naime, ideja je bila istovremeno ispričati priču o bendu i o samoj glazbi na kultnom debiju „Pljuni istini u oči“ objavljenog za PGP RTB 1975. godine.

Tako je svaka pjesma dobila maštoviti animirani spot, dok se paralelno odvija priča s članovima benda i ostalim gostujućim imenima na albumu iz svijeta glazbe i glazbene kritike. Treba istaknuti kako su animirani dijelovi pogodili srž rauzdanog umjetničkog kolektiva koji je prvotno imao samo jednu želju, a to je pjevanje na ‘srpskohrvatsom jeziku’, kako je u filmu istaknuo Bele, da bi se mogli odlijepiti iz matične Slovenije i svirati diljem tadašnje Jugoslavije.

Šokiranje javnosti, kulturnog i političkog establišmenta i sprdanje s malograđanskim modelom života po socijalističkim naputcima zacementirana je upravo na prvom albumu, čijeg humorističkog i provokativnog omota osmišljenog kao izmišljeni časopis, tzv. omot koji se tako i konzumira, se ne bi posramili ni Montipajtonovci. Koncepcija albuma kao zvučne predstave ustoličila ih je i kao prve „freakove“ na tadašnjoj rock sceni kojoj su također bili intelektualni oponenti.

Film u svoje 52 minute trajanja upravo obiluje takvim ‘začinskim filažima’. Dinamičan je, pitak, poučan i istovremeno zabavan iz današnje perspektive nekome tko se preko njega prvi put susreće sa značenjem grupe Buldožer. Dakako, izbjegavana je mistifikacija na svakom koraku (od čega pate mnogi dokumentarni filmovi), dapače Močnik cijelo vrijeme radi dekonstrukciju. Odaju se brojni detalji i time 41 godinu nakon objave albuma i sa samim dokumentarcem „pljuje istini u oči“.

LP film posjeduje i igrane dijelove kako bi se dočarala informativna atmosfera društvenog alarma po uzoru na to doba, pa se dobiva i komična crta kao da je riječ o strogo povjerljivom materijalu snimljenom za potrebe smrknutih lica tajnih službi.

Efekt koji u potpunosti postiže „LP film Buldožer Pljuni istini u oči 1975-2016″, ravan je onom kojem su na tom legendarnom albumu težili i sami članovi Buldožera, tj. kako je to Brecelj objasnio na zagrebačkoj premijeri u Močvari; „Imali smo prekratak albuma pa smo to morali nadoknaditi s predugačkim omotom“. Na sličan način, Močnik kao da je snimila prekratak film, pa potreba za poslušati „Pljuni istini u oči“ nakon gledanja dolazi s velikom dozom znatiželje. Dano je na na uvid objašnjenje njegove magične dimenzije, pa je želja za preslušavanjem jaka, bilo kod suvremenik tog doba koji ga žele još jednom osjetiti pogonjeni snažnim nostalgičnim tripom, ali i kod onih kojima bi to trebao biti prvi trip s Buldožerom.

Ocjena: 9/10

(Nord Cross Production, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X