Magellano ‘Sjaj’ – hip-hop filozofija u doba korone

Slušajući kompletan materijal ne može se pobjeći od toga da Magellano uživa u svakoj pjesmi koju radi i svakoj temi pristupa s posebnim entuzijazmom, premda je svjestan kako njegova glazba nije pogodak u srž nekoj široj publici.

Magellano ‘Sjaj’

Ivan Vuković, poznat kao Magellano, jedno je od najdugovječnijih imena na našoj underground hip hop sceni. Još od davne 2003. sve svoje materijale u raznim kombinacijama s drugim reperima počeo je nuditi na portalu „Sinestet“. Uskoro, „Sinestet“ je postao jedna od najboljih i najkreativnijih grupa ovih prostora, a uz Magellana najzvučnija imena bila su Alejuandro Buendija tj. Saša Antić iz TBF-a i Jury iz ST!llnesa.

Nakon mnogih suradnji, pa čak i albuma, ekipa nije više tako surađivala zajedno kao prije, a Magellano je nastavio svoj put koji ga je doveo do novog albuma „Sjaj“ koji je objavljen ove godine.

Uvodna „Ne Daj Se“, može komotno poslužiti kao odličan soundtrack ovih novonormalnih vremena, gdje iz dana u dan ne znamo što nas čeka i kako će nam život izgledati kroz nekoliko tjedana. Odlično zvuče i „Rap reporteri“ na kojoj gostuju Jantar i Adnan, a može ju se shvatiti kao svojevrsnu kritiku medija i poplave nevažnih i neistinitih informacija sa svih strana. U „Nezdrave veze 2“ Magellano obrađuje već izlizanu temu konzumiranja marihuane i premda je kako kaže refren „repanje o travi totalno treš“ inteligentan humor i odličan instrumental čine pjesmu vrlo zanimljivom.

Kroz tekstove, Magellano promišlja o životu, smrti, međuljudskim odnosima i naravno hip-hopu, a većina njegovih priča mogla bi se odlično uklopiti u neki filmski scenarij što samo pokazuje koliko je njegova poetika uvjerljiva. Glazbeno je album prožet klasičnim boom-bapom, zvukom repa devedesetih godina. Gosti su pored navedenih Adnana i Jantara, Alejuandro Buendija na odličnoj „Calavera“ i Scriptor na „Dijamant smrti“.

Na kraju albuma Magellano poručuje svakom slušatelju kako uvijek sve što radiš treba raditi iz srca, a slušajući kompletan materijal ne može se pobjeći od toga da Magellano uživa u svakoj pjesmi koju radi i svakoj temi pristupa s posebnim entuzijazmom, premda je svjestan kako njegova glazba nije pogodak u srž nekoj široj publici. U svakom slučaju, to što radi, radi jako dobro, a ovaj je album zbilja „Sjaj“ neuništive hip-hop filozofije pjesnika koji je istinski zaljubljenik u muziku u kojoj se pronašao.

Ocjena:8/10

(Samizdat, 2020.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X