Majke ‘Milost’ i Pips Chips & Videoclips ‘Shimpoo Pimpoo’ – zaboravljeni albumi s ključevima za remek djela

Izdavačke kuće Croatia Records i Heroj ulice su udružile snage i izdale dva djela velikih hrvatskih sastava iz devedesetih, jedno je iz 1993., drugo je iz 1994. godine.

Majke ‘Milost’ i Pips Chips & Videoclips ‘Shimpoo Pimpoo’

Oba albuma su umočena u nihhilistički punk, dugo su bila među kritičarima smatrana kao inferiorni albumi u diskografijama dotičnih bendova. Majke i Pips, Chips & Videoclips su snimili značajnije kolekcije pjesama, no ključ za razumijevanje njihovih remek-djela leži upravo u ovim zanemarenim albumima, a to su “Milost” Majki i “Shimpoo Pimpoo” Pipsa. Oba albuma su dva dijametralno suprotna načina uronjena u punk filozofiju, Pipsi će otvoreno napadati pokušavanje življenja normalnog života u Novom Zagrebu tijekom ratnih devedesetih, a Majke će djelovati poput demobiliziranih vojnika koji ravno s fronta upadaju na tinejdžerski tulum usred Zagreba i pitaju okupljene jel’ znaju gdje žive. Stihove “Ja sam istina koja je glupost” i “ja sam sudbina koja se ruga”, izustit će pjevač Majki Goran Bare na antologijskoj “Ja sam budućnost”. Ta dva stiha opisuju gotovo cijeli umjetnički pravac albuma “Shimpoo Pimpoo”.

Prvi album Pipsa “Shimpoo Pimpoo” (u slobodnijem prijevodu iz slenga: “puši kurac”) se iz raznih razloga snimao dulje nego “Dark Side of the Moon” Pink Floyda, a zvučna slika, ruku na srce, nije na nivou “Dark Side of the Moon”. Prvi ulazak u studio dogodio se u jeku ratnih uzbuna, u studenom 1991., a album je završen u praskozorje jeseni 1993. “Shimpoo Pimpoo” je inaugurirao razne infantilne narko-lezbo-pederske doskočice (koje će evoluirati u “Supermamu” i “Johnny Junk Polizei” na “Fredu Astaireu”), nogometne teme (poznata je “nogometna trilogija” na prva tri albuma Pipsa, a “Jug” je posveta palim Boysima) velike balade (“Gume na kotačima” će naslijediti “Malena” na albumu “Dernjava”), citiranje određenih glazbenih fraza raznih izvođača i irsko-keltske-punk motive koji će bolje biti interpretirane na “Poštaru lakog sna” (inače obradi Poguesa).

Pips Chips & Videoclips ‘Shimpoo Pimpoo’

“Shimpoo Pimpoo” je nervozna i neujednačena zbirka pjesama koje djeluju kao puzzle iz raznih kompleta. Pjesme djeluju kao šaka u oko svemu što je sastav okruživalo, izuzeci su “Gume na kotačima” i NK “Dinamo”, odnosno taj klub koji je u vrijeme ranih devedesetih nosio imena “HAŠK Građanski” i “Croatia”. Samo zazivanje imena “Dinamo” bila je crvena krpa vladajućoj vrhušci, tako da Pipsima nije nedostajalo “hejtera”. Nije im nedostajalo ni fanova, s obzirom da je singl kaseta “Dinamo ja volim” dosegla prodaju u preko 20 000 primjeraka, a izdanje kasete “Shimpoo Pimpoo” se prodalo u tada respektabilnih 6000 primjeraka (CD izdanje ovog albuma je na tržište stiglo naknadno). Prvo remek-djelo benda (kao autori su potpisani pjevač Ripper, gitarist Kralja i producent albuma Denyken), pjesma “Gume na kotačima” podržat će tezu da su najveći romantičari istovremeno i najveći cinici.

Prvijenac Pipsa je nastajao u kaotičnom vremenu, što će svatko moći primijetiti ako pogleda na omot kome se sve Pipsi zahvaljuju, između ostalog i Marinku Božiću, malignom medijskom mogulu, preminulom kasne 1993. i kandidatu za titulu “medijski ratni zločinac”. “Shimpoo Pimpoo” nije politički najkorektniji album, čak ni u kontekstu grubih devedesetih, više je stihova gdje je homoseksualnost zakopana u istom kontekstu s narkomanijom. Takvo je bilo vrijeme, grdo, tužno, surovo, pogotovo za slabije i drugačije u društvenoj hijerarhiji. Omaška na omotu je ispod potpisivanja autorstva pjesme “Krumpira, gospođo” – riječ je o obradi pjesme “Justify My Love” kojoj su autori Madonna, Lenny Kravitz i Ingrid Chavez. Postoji urbana legenda po kojoj “Krumpira” nikad nije odsvirana uživo (bend u vrijeme debi-albuma nije puno nastupao), a kad su na red došle kolekcije pjesama kao što su “Dernjava”, “Fred Astaire” i “Bog”, u kontekstu autorskog sazrijevanja na daljim albumima većina pjesama sa “Shimpoo Pimpoo” je zvučala nedoraslo i nerazrađeno. Danas je vrijednost tog albuma prvenstveno povijesna, istovremeno je zrcalna slika Zagreba prve polovine devedesetih. Rata “nema”, pokušava se normalno živjeti, imati neku normalnu mladost, ali s poražavajućim rezultatima – društvo neumitno ide unatrag, vrijednosti i kontrolni mehanizmi se ruše, droge sve više ima, usred rata (kojeg “nema”) se polako inauguriraju vrijednosti kapitalističkog zapada, što se ironizira infantilnim nabrajalicama.

Gađenje surovom stvarnošću će na svoj način pokazati i grupa Majke. Album “Milost” je godinu dana mlađi od “Shimpoo Pimpoo”, ali je, kao i prvijenac Pipsa, dugo vremena stajao zanemaren. Često je bivao prezren, pa čak i od strane samih kreatora, no album koji počinje s “Rođen u blatu” i nastavlja s “Ja sam budućnost”, u ostatku ploče i kasete može komotno imati snimljeno snubljenje kavalirskih španijela kralja Charlesa – i dalje će to biti bitna ploča za hrvatski rock. Sve ono s čim su se Pipsi sprdali, “Ja sam budućnost” je u sebe udahnula i ispljunula ravno u lice, naravno, uz potmulu tutnjavu i oštre solaže. To je manifest ništavila i izgubljenih ideala, možda i najefektniji Baretov tekst.

Majke ‘Milost’

Zapravo, nakon uvodne dvije pjesme, u nihilizam se dalje nije moglo, pa se išlo u poroke (“Postoji nešto”) ili iz poroka (“Milost”) ili u stihove za samopomoć (“Oslobodi se”, “Znam ono što treba da znam”). Valja spomenuti klasičnu ljubavnu baladu “Želio bih da si tu” koja se nepravedno pogubila po putu. S muzičke strane, Goran Bare, Zoran Čalić, Korozija, Kilmister i Goran Dujmić su posegnuli za proširivanjem zvučne slike prema južnjačkom rocku. Koliko se god Bare i Majke bavili svojim mikro-svijetom, u tim se stihovima i muzici reflektira jedna drugačija slika Hrvatske, u to doba čak i ne toliko daleko od metropole, odvijale su se borbe za život i smrt, ne nužno rat, nego razne pretvorbe, privatizacije, stasavala je nova generacija lokalnih šerifa, čistke u pravosuđu su počele pokazivati “rezultate”. Kad bismo sve stavili na jednu hrpu, dovoljno je da se bilo kakvi tragovi nade zašaraju crnim flomasterom. Majke se obraćaju generaciji koja gleda te rasape i klizanja u moralni bezdan te šuti od užasa. Katkad mi se čini da je cijela jedna generacija prodana poput mlade u dogovoreni brak s “dobrom prilikom” koja je prije stupanja pred oltar obećavala brda i doline, da bi se koju godinu nakon svadbe počele scene nasilja i prevara. Majke su često dočaravale emocije izigranosti i beznađa, a sociopolitički trenutak je bio takav da su te emocije bile česte kod ljudi koji nisu bili bliski s tadašnjom vlasti.

Milko Kiš (koji će poslije svirati s Hladnim pivom) je spremno uskočio za klavijature i empatično ih odsvirao, no generalno zvuk nije bio dobar, Baretov vokal katkad pretih, a u ponekim brojevima, pogotovo pred kraj albuma Majke su zakazale kao autori i izvođači… I to je život, inspiracija nije vječna, pjevati se mora. “Oslobodi se” je svoju definitivnu verziju dobila na “Životu uživo”, a uvrštavanje na “Majke Unplugged” te citat “žudnja za životom” (mali naklon Iggyju?) pjesmi “Mala ima sliku” nije pomoglo da postane poznatija stvar (s razlogom).

U pjesmi “Tamo gdje ne postojiš” se spominje fraza “Vrijeme je da se krene”, koja će postati naziv jedne od najpoznatijih pjesama Majki te sljedećeg i možda najuspješnijeg albuma tog sastava. Teško da bi “Vrijeme je da se krene” bilo tako kvalitetan album da si na “Milosti” Bare i ekipa nisu dozvolili da nauče iz vlastitih pogrešaka.

Iako nema puno prostora za diskusiju oko toga je li bolja “Milost” ili “Shimpoo Pimpoo”, preduboke tragove su ostavili Pipsi i Majke krajem prošlog stoljeća da se ponovo ne preslušaju njihovi manje uspjeli i manje ujednačeni trenuci iz devedesetih.

Ocjene:

Pips Chips & Videoclips “Shimpoo pimpoo”: 4/10

Majke “Milost”: 7/10

(Heroj ulice / Croatia Records, (1993.) (1994.), 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X