Marčelo ‘Nojeva varka’ – jebiga, najbolji do sada

Nakon sedam godina Marčelo se vratio s novim albumom, objavljenim na datum zanimljive igre brojeva – 21. 12. 2021.

  •  
  •  
Marčelo ‘Nojeva varka’

Albumom koji kao niti jedan njegov dosad pokazuje nevjerojatnu Marčelovu tekstualnu snagu, ali i fascinantnu uvjerljivost njegove izvedbe. Gledajući na Marka Šelića Marčela kao književnika, pjesnika ili jednostavno umjetnika, činjenica je da rijetko koji autor može tako snažno odaslati poruku kao on.

No “Nojeva varka” je i uspjeh nekih njegovih gotovo stalnih suradnika, tako refreni pjevačice Nevene Glibetić Nensi su snažniji no ikad, dok uspješno plovi vodama rocka, soula, popa ali i sevdaha, dok Rade Sklopić tj. DJ Raid briljira svojim klavirskim i općenito instrumentalnim dionicama.

Od uvodne “Udahni” do završne “Kod kuće”, putujemo kroz Šelićeve misli, osjećaje, priče iz života, nekad gnjevnu, a nekad pomalo bezvoljnu kritiku društva i sve to je savršeno konceptualno posloženo uz odličnu kombinaciju hip-hop beatova i žive bendovske svirke njegovog pratećeg Napetog kvinteta.

“Nigde” je ironičan osvrt na medije, prisustvo u njima ali i na površnost i plitkost konzumenata istih. “Flešbek” je Marčelov povratak u prošlost, u doba prve ljubavi, glazbenih početaka i osvrta na svoj Paraćin. Ovdje Marčelo pokazuje kako mu na tehničkoj razini na Balkanu rijetko tko može biti sparing partner, a aražmanski, pjesma se kreće od refrena u bossanova stilu preko intermezza u kojem je Marčelovo sto na sat repanje savršeno stopljeno sa pomalo jungle ritmom do završnog refrena uz akustičnu gitaru koji zvuči kao da je snimljen uz roštilj, ili na plaži. Ovdje treba spomenuti još jednog glazbenika koji je svojim umijećem obogatio album, a to je Aleksandar Jovanović Shljuka.

Teška i tmurna priča o ljudskim sudbinama, tako možemo opisati “Dvadeset”, priču o odlasku na godišnjicu mature na koju svatko stiže sa svojim problemima i pričama dok nekih nema jer nažalost više nisu na ovom svijetu. U pomalo rokerski obojenoj “Zidovi”, pratimo priču o stanovitom Zoranu koji je pobornik teorija zavjera, sve mu je jasno što se zbiva u svijetu, ali ne vidi kako mu se pred nosom raspada obitelj. Britko, aktualno i moćno praćeno odličnim instrumentalom i Shljukinim refrenom.

Marčelo je oduvijek otvoreno kontrirao i suprotstavljao se nacionalističkoj struji u Srbiji no možda najsnažnije ikad to je napravio u pjesmi “JBG”. Besmisao, glupost i licemjerje nacionalista ovdje je kirurški precizno secirana, premda se radi o Srbiji itekako je primjenjivo na ostatak ovih prostora, dok je instrumental odradio tuzlanski virtuoz Indigo. Slušajući Marčelovu priču kako 20 godina sluša da je izdajnik pada mi napamet kako “JBG” može na soundtrack zajedno s “Izdajničkim kolom” njegovog suborca i prijatelja Ede Maajke.

U istom tonu je i “Fitilj” koji Marčela dovede do točke u kojoj svima koji ga proglašavaju izdajnikom poruči da odlazi čim se situacija s koronom smiri. No, prijateljica ga zamoli da joj pričuva dijete i tu dolazimo do odlične stvari “Budilnik” koja djeluje kao nastavak odlične “Pismo vanzemaljcu” s albuma “Deca i Sunce”. “Budilnik” sadrži odličan refren Nensi i Shljuke, a na beatu je još jedan bosanskohercegovački velemajstor ritma – Billain. Billain je na beatu i za “Reset” koja dubinski propitkuje smisao prosvjeda i bunta mladih za bolji život u Srbiji dok Nensi briljira na uvodu u već spomenutom sevdah-fusion maniru.

U završnoj “Kod kuće” Marčelo kao da sumira sve svoje misli kojima nas je proveo kroz čitav album i kao da na kraju puta zaključuje da je najsigurnije kod kuće, u svojim mislima i s pogledom u bolje sutra, a treba spomenuti kako na odličnom refrenu gostuje Vukašin Marković iz grupe Irie FM.

“Nojeva varka” sadrži 16 pjesama – 16 istinskih dragulja koji ovaj album čine najboljim Marčelovim do sada. Iznimno dubok i osoban, ali istovremeno društveno kritičan pokazuje koliko je Marčelo kvalitetan autor. U jednoj staroj pjesmi on kaže „Moja muzika je moj žanr vrsta za sebe“, upravo to na ovom je albumu očitije no ikad.

Pravi će užitak biti poslušati ovaj materijal uživo, kad za to dođe vrijeme, jer će prateći bend Napeti kvintet zasigurno aranžmane učiniti još raskošnijima. “Nojeva varka” je možda predubok album za današnja površna vremena, no kompleksnost i dubina Marčelovog stvaralaštva sigurno će naići na plodno tlo, kao što je sing “JBG” to učinio u rekordnom roku po objavi i u kritici prema nacionaqlizmu nakratko ujedninio ovu regiju.

Ocjena: 10/10

(Lampshade Media, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X