Marijinski teatar ‘Četiri godišnja doba’, 4. kolovoz, Park Gradac, Dubrovnik

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 4. kolovoza u Parku Gradac izveden je balet u dva čina ‘Četiri godišnja doba’ Marijinskog teatra za koji je koreografiju radio Ilja Živoj. Pogledajte fotogaleriju.

Ilja Živoj jedan je od mlađih korifeja legendarne trupe i nastavljača slavne tradicije. Baletna akademija Vaganova, organski povezana s Marijinskim, ishodište je Ilje Živoja i kao plesača, i kao koreografa. Četiri godišnja doba, premijerno izvedena 2017. godine, prva su cjelovečernja baletna predstava Ilje Živoja, proglašena i nagrađena u premijernom sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu. U narednim sezonama Marijinski je u svoj repertoar uvrstio još dvije produkcije Ilje Živoja, obje na glazbu Stravinskog (Pulcinella i Jeu de cartes).

O svom izboru glazbe i samoj predstavi Ilja Živoj kaže:

“Vivaldijeva Godišnja doba genijalno je djelo, slavno u čitavom svijetu već čitava stoljeća. Ali, u meni se prava eksplozija dogodila kada sam čuo obradu Maxa Richtera. On je sačuvao sve najsnažnije trenutke Vivaldijeva djela ugradivši u partituru vlastite vizije te glazbe. To je vrlo dirljivo djelo koje ostavlja bez daha. Moja koreografija pokušava dati uvid u tu glazbu pokazujući svaku njezinu nit kao i način na koji se te niti prepliću stvarajući nove uzorke. Za mene je ta glazba genijalna i jako sam sretan što mogu raditi s njom.

Izmjena godišnjih doba je mnogo više od promjene vremena, ona simbolizira sve što se događa na Zemlji. Smrt slijedi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promjene postoje otkako je svijeta. Moja Godišnja doba također su ciklus sa stalnom izmjenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvijek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču.”

Predstava se sastoji od dva dijela od po 45 minuta, a u njoj Živoj osim naslovne skladbe koristi i Richterove elektroničke zvokolike (electronic soundscapes) Sjene objavljene na CD-u skupa s rekomponiranim Godišnjim dobima.

Branimir Pofuk

Kao solisti Marijinskog teatra nastupili su:

Roman Belyakov
Ekaterina Kondaurova
Pavel Mikheev
Pavel Ostapenko
Viachaslau Hnedchyk
Roman Malyshev
Anastasiia Asaben
Tamara Gimadieva
Anna Smirnova
Svetlana Tychina

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Galerija

Idi na Vrh
X