Marijinski teatar ‘Četiri godišnja doba’, 4. kolovoz, Park Gradac, Dubrovnik

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 4. kolovoza u Parku Gradac izveden je balet u dva čina ‘Četiri godišnja doba’ Marijinskog teatra za koji je koreografiju radio Ilja Živoj. Pogledajte fotogaleriju.

Ilja Živoj jedan je od mlađih korifeja legendarne trupe i nastavljača slavne tradicije. Baletna akademija Vaganova, organski povezana s Marijinskim, ishodište je Ilje Živoja i kao plesača, i kao koreografa. Četiri godišnja doba, premijerno izvedena 2017. godine, prva su cjelovečernja baletna predstava Ilje Živoja, proglašena i nagrađena u premijernom sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu. U narednim sezonama Marijinski je u svoj repertoar uvrstio još dvije produkcije Ilje Živoja, obje na glazbu Stravinskog (Pulcinella i Jeu de cartes).

O svom izboru glazbe i samoj predstavi Ilja Živoj kaže:

“Vivaldijeva Godišnja doba genijalno je djelo, slavno u čitavom svijetu već čitava stoljeća. Ali, u meni se prava eksplozija dogodila kada sam čuo obradu Maxa Richtera. On je sačuvao sve najsnažnije trenutke Vivaldijeva djela ugradivši u partituru vlastite vizije te glazbe. To je vrlo dirljivo djelo koje ostavlja bez daha. Moja koreografija pokušava dati uvid u tu glazbu pokazujući svaku njezinu nit kao i način na koji se te niti prepliću stvarajući nove uzorke. Za mene je ta glazba genijalna i jako sam sretan što mogu raditi s njom.

Izmjena godišnjih doba je mnogo više od promjene vremena, ona simbolizira sve što se događa na Zemlji. Smrt slijedi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promjene postoje otkako je svijeta. Moja Godišnja doba također su ciklus sa stalnom izmjenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvijek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču.”

Predstava se sastoji od dva dijela od po 45 minuta, a u njoj Živoj osim naslovne skladbe koristi i Richterove elektroničke zvokolike (electronic soundscapes) Sjene objavljene na CD-u skupa s rekomponiranim Godišnjim dobima.

Branimir Pofuk

Kao solisti Marijinskog teatra nastupili su:

Roman Belyakov
Ekaterina Kondaurova
Pavel Mikheev
Pavel Ostapenko
Viachaslau Hnedchyk
Roman Malyshev
Anastasiia Asaben
Tamara Gimadieva
Anna Smirnova
Svetlana Tychina

Zadnje od Galerija

Idi na Vrh
X