Marko Brecelj u Idriji premijerno prikazao svoj redateljski debi ‘Brojanje ujesen’

U Mestnoj knjižnici prijestolnice živoga srebra, Idriji, u Sloveniji Marko Brecelj, prikazao je ‘minimalistički dokumentarni mjuzikl’ ‘Brojanje ujesen/Štetje v jeseni’.

Marko Brecelj, Dani Kavas i Miro Cerar (Foto: Imo Vino)
Marko Brecelj, Dani Kavas i Miro Cerar (Foto: Imo Vino)

Posrijedi je, autorovim riječima „dosadna i mjestimice vrlo degutantna audiovizualna tvorevina“, no službeno odobrena za prikazivanje odraslima i djeci bez pratnje roditelja.

Film trajanja 55 min sniman je u Kobaridu, Bežigradu, Mariboru, Kopru, Sarajevu, Splitu i Ljubljani, dobrim dijelom i u sklopu prigodnog performansa zvanog „Brecelj snima svoj prvi veći film, prvi put s javnim novcem’.

„Moj debi debakl premijerno na uvid dajemo u Idriji zato što sam u tom mjestu, vjerojatno 1968. ili 1969.,s kvartetom Beli črnci zaradio svoj prvi bečki odrezak. Također zato što je tu svojih četvrt stoljeća dočekao omladinski i kulturni radnik Ivan Sedej. Tu se osjećam kao kod kuće zato što smo prije četiri tjedna sklonima uspješno odigrali predstavu u nastajanju “Ivanov rođendan/Ivanov rojstni dan”, pojasnio je Marko Brecelj izbor Idrije za premijeru.

Nakon Idrije Brecelj je za nekadašnji Dan Republike, tj. 29. studenog u ljubljanskom KUD-u France Prešern izveo „dramu s glazbom i čitanjem/performiranog glazbenog recitala/sociološkog kulturnog eksperimenta“ „Ivanov rođendan“.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X