Mary May ‘Things You Can’t Put Your Finger On / Live’ – hiperbolični juriš na savršeno

Domaći Pass The Hat Records specijaliziran za objavu glazbe snimljene iz prve (dakle bez ponavljanja i dosnimavanja) je album ‘Things You Can’t Put Your Finger On / Live’ prezentirao poput Porschea u našim domaćim diskografskim uvjetima u kojima nezavisna vinilna izdanja obično idu na neku jeftiniju varijantu.

Mary May ‘Things You Can’t Put Your Finger On / Live’

Uvijek postoje ‘oni koncerti’ (namjerno sam stavio navodnike) koje nikad ne možete zaboraviti i kad se čak i datuma sjećate iz nekog razloga, bez obzira koliko koncerata pogledali prije i poslije. Bar je tako u mom osobnom slučaju. To su oni koncerti kad se dogodi perfektno uklapanje onog što se događa na pozornici i ispred nje. Kad se glazbenici i publika prožmu u jedno. Za mene je taj datum bio 23. listopad prošle godine kad je Mary May sa svojim pratećim bendom (iako bi bilo poštenije reći da je i taj bend s vremenom postao jedno tkivo bez onog suvišnog prefiksa ‘posjedovanja’) izašla pred krcat auditorij zagrebačkog Vintage Industriala i kad se već s prvom pjesmom dogodilo ‘ono nešto’ što je, hajmo poetski reći, svima otvorilo čakre. Pisao sam tad o tome, pa nije red da se sad ponavljam. Uglavnom, snimao se taj koncert i uhvaćena je ta nevjerojatna energija benda stasalog u kratkom roku, i u istom prihvaćen od publike, od objave debitantskog albuma Mary May.

Ono što me zbunilo došlo je nešto kasnije. Naime, Mary May i bend su odlučili snimati live album u prostoru zagrebačke 1. gimnazije pred probranim i daleko manjim auditorijem. Iako sam bio pozvan, na isti nisam otišao ponajviše zbog zgusnutog koncertnog sadržaja u gradu, ali dijelom i zbog toga što sam priželjkivao da me taj budući koncertni uradak zatekne u situaciji da ga slušam prvi put kad izađe. Priznajem, pomalo čudni motivi, ali ne mogu protiv sebe u nekim situacijama.

Uglavnom, „Things You Can’t Put Your Finger On / Live“ izašao je u posebnom trenutku; onom u kojem je pandemija koronavirusa izazvala nezapamćenu koncertnu sušu, a to je trenutak kad želja za koncertima izbriše svaki pojam objektivnosti iz nekog kome je posao ići na koncerte. Pa je ovaj album ušao kod mene u ‘tešku rotaciju’. Da stvar bude ‘gora’ Mary May i njen bend su posebna priča konstantnog progresa u kojoj nevjerojatna Maryjina pjevačka sposobnost da joj je svaki ton melodije ugođen u uhu, bez obzira što joj bend radio, otvara mogućnost istom tom bendu kreativne skokove, a upravo se zbog tih skokova okružila mladim džezerima koji su u stanju svaki aranžman iznova preoblikovati i kreirati u potrazi za idealnim sklopom. Naravno taj idealni sklop je samo hiperbola, jer da ga kojim slučajem nađu vjerojatno bi svi momentalno odustali od te pjesme i prekrižili je kao notornu dosadu za svako buduće izvođenje.

„Things You Can’t Put Your Finger On / Live“ upravo je zabilježen trenutak jedne nadahnute etape zajedničkog putovanja Mary May, Luke Čapete, Borka Rupene, Marina Živkovića i Marka Ferlana. Jedan hiperbolični juriš na savršeno. Jasno je to već s odabirom da uvodna bude „Birdie“, pjesma koja je kroz koncerte doživjela bezbrojne metamorfoze jer je ispalo da baš nju treba ‘generalno’ iznova i iznova sklapati i rasklapati. Ta pjesma je vedri onomatopejski lepet krila, baš idealna za otvaranje i koncerta i koncertnog albuma iako su je često običavali svirati na kraju nastupa.

„From Home“ vas pak potom ukopa u mjestu svojom fantastičnom suspenzijom nakon koje se u potpunosti prepuštate da vas nose „Just Fine“ i „Somewhere Else“. B stranu vinila otvara najjači adut „Softest Tune“, no u live izvedbi jače emotivno dobacuje „Never Fixed Nobody“ nakon poletno kotrljajuće „A Lot“, a još više „A Song For Eunice Kathleen“ koja zatvara B stranu.

Poseban gušt je bonus vinil koji na 45 okretaja nudi „Save Your Prayers“ i „Black Porsche“ – po jedna pjesma na svakoj strani, što je i u smislu kvalitete zvuka poseban skok u audio stratosferu, jer nema boljeg analognog zvučnog zapisa od toga kad je cijela strana longplejke rezervirana za jednu pjesmu na 45 okretaja. S te strane gledano domaći Pass The Hat Records specijaliziran za objavu glazbe snimljene iz prve (dakle bez ponavljanja i dosnimavanja) je album „Things You Can’t Put Your Finger On / Live“ prezentirao poput Porschea u našim domaćim diskografskim uvjetima u kojima nezavisna vinilna izdanja obično idu na neku jeftiniju varijantu. Fantastičan je i cover koji vas efektno vizualno uvodi u drugu dimenziju – dimenziju odlične glazbe.

Mary May ‘Things You Can’t Put Your Finger On / Live’

No sad je moment da se vratim na tekst s uvoda i zašto sam uopće spominjao nastup u Vintage Industrialu. Ovaj superioni koncerti zapis Mary May iz zagrebačke 1. gimnazije ima suprotstavljenu, hajmo reći, previše pristojnu publiku. Pristojni aplauzi više pridonose hermetici atmosfere, nego slavlju glazbe, a slavlje glazbe je bilo u Vintage Industrialu. Tamo se taj nesputani ‘šiiiiz publike’ itekako osjetio, a i brojčano se tu radilo o pet puta više ljudi u auditoriju. Nastup u gimnaziji donio je reakciju intelektualne publike, a u Vintageu je to bio juke joint osjećaj i upravo to nedostaje u cijeloj slici – moment da je čujan puno slobodniji i glasniji feedback i da se na prvu loptu zna da je ovaj fantastični bend uspio i kod publike, što je svakako važan faktor za svaki live album, da ne kažem i smisao live albuma koji nije neke akustično hermetične prirode, što Mary May s ovom postavom svakako nije.

No svakako, nepobitno je da je „Things You Can’t Put Your Finger On / Live“ predivni vinilni dokument jedne izuzetno potentne domaće glazbene priče, jer ako netko uživo daje izuzetnu nadogradnju studijskom materijalu onda su to svakako Mary May i gore pobrojani glazbenici.

Ocjena: 8/10

(Pass The Hat Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X