Mayales u Laubi – nesvrstani za nesvrstane

Istovremeno kad se u subotu održavalo nogometno finale Lige prvaka, u Laubi se odvilo i finale manifestacije ‘Nesvrstani’ gdje je nastupila grupa Mayales.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Pod egidom „Tjedan za ljude i umjetnost“ u subotu je koncertom grupe Mayalas zatvoren događaj „Nesvrstani“ koji je proteklog tjedna okupljao umjetnike, galeriste, kolekcionare, umjetničke udruge i inicijative s ciljem njihova predstavljanja publici i tržištu. Dakle, bila je riječ o projektu nastalog sa svrhom umrežavanja nezavisnih aktera suvremene umjetničke scene.

Po nekoj logici stvari, zagrebački bend Mayales uklapao se i konceptualno u tu priču – iako etablirani i priznati, Mayales su i dalje, bar kad je o koncertima riječ, svojevrsni nesvrstani faktor na sceni. Po ničemu ne pripadaju estradnom miljeu, a s druge strane su veterani koji su često van radara organizatorima utabanih nezavisnih glazbenih događaja. No opet, iznimno dobar bend kojeg je potpisnik ovih redaka htio vidjeti u svom ‘prirodnom elementu’ nakon nedavno održanog koncerta u Tvornici kulture gdje je televizija, koliko je pomagala u bilježenju nastupa, ujedno i odmagala istom nekim svojim krutim radnim prerogativima. A za doživjeti Mayales svakako je bitan neprekinuti tijek nastupa.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Na „Nesvrstanima“ je bend nastupio u nešto izmjenjenoj (ritam sekcija), tj. smanjenoj postavi (nije nastupio klavijaturist Jura Ferina), no s iskusnim gitarskim trojcem Mirčeta – Geček – Miholjević nije bilo bojazni da će izostati punoća zvuka, kao što se pokazalo da su Petar Beluhan i Nikolina Kovačević srasli kao pjevački dvojac. Zvuk je samo povremeno ometao limiter razglasa koji je stišavao kompletnu zvučnu sliku kad su decibeli s pozornice premašivali snagu ozvučenja. Nastup je bio kraćeg karaktera, ali time fluidan i bez praznog hoda, ujedno i dobra pokazna vježba za predstojeći ljetni nastup na Krovu MSU-a koji bi trebao predstavljati koncertnu kulminaciju za ovaj bend u matičnom gradu.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Kvaliteta Mayalesa je izbijala i iz te vrste nastupa kad jedino glazba može biti krucijalni kominikator i kad u publici brojačano ne dominiraju fanovi. Grupa je te večeri imala groove i osjećaj, što su i najbitniji elementi. Opušteni, ali i poletni po pitanju ritma posebice u središnjem dijelu gdje su „Malena“ i „Roadie“ bile svojevrsna kulminacija, da bi dramatiku u svoju korist ubrzo okrenula „Bum Bum Bum“ koja je i ovog puta Mayales pokazala u najžešćem, angažiranom, svjetlu na pozornici.

Da je odabir pjevačice Nikoline Kovačević u stalnu postavu bila dobra odluka svjedočila je i njena izvedba pjesme „Ti dobro znaš kome pričam“, koju je na albumu „2“ otpevala Jadranka Ivaniš Yaya, a potom je uglavnom na koncertima izvodila Ivana Rushaidat. Zna ona itekako zarobiti dramatiku te balade svojim toplim, skoro promuklim vokalom. Također, to je bio i jedini trenutak kad Petar Beluhan, inače dobro raspoložen te večeri, nije bio u ulozi ‘meštra ceremonije’ u kojoj se (konačno!) osjeća kao u svojoj koži.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Koliko god bila nepobitna činjenica da Mayales naprave čudo kad uđu u studio, nepobitno je i ono što često stoji kao Damaklov mač iznad glave kad su im koncerti u pitanju, a to je da imperativ super-uvjeta sa sobom zna povući i neku neželjenu hermetičnost. To zna zamračiti pravu sliku o bendu. Recept za vidjeti kako stvari uistinu stoje na terenu jest vidjeti bend zbijen na maloj pozornici, na po ničemu posebnom razglasu. Ako se u takvim uvjetima stvari kotrljaju i bljesne dimenzija u kojoj glazba pobijedi te nedostatke, onda za taj bend nema bojazni. A Mayales su u subotu upravo to postigli unatoč svemu; na eventu na kojem glazba nije bila ni predviđena biti u prvom planu, u večeri u kojoj su, gledano neke svjetske okvire, primjerice jedni Echo & The Bunnymen otkazali svoj nastup zbog finala Lige prvaka.

Posljednji dan ‘Nesvrstanih’ je zahvaljujući tom spletu okolnosti u startu bilo sporedno medijsko događanje s koncertom istog takvog karaktera. No taman dovoljno da se svi učesnici prepuste pokušaju proizvođenja dobru vibraciju u tim okolnostima. Onako, opušteno… jer nitko ne očekuje novinara na takvom događaju, posebno ne glazbenog i na zadatku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X