Mayales u Laubi – nesvrstani za nesvrstane

Istovremeno kad se u subotu održavalo nogometno finale Lige prvaka, u Laubi se odvilo i finale manifestacije ‘Nesvrstani’ gdje je nastupila grupa Mayales.

  • 13
    Shares
Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Pod egidom „Tjedan za ljude i umjetnost“ u subotu je koncertom grupe Mayalas zatvoren događaj „Nesvrstani“ koji je proteklog tjedna okupljao umjetnike, galeriste, kolekcionare, umjetničke udruge i inicijative s ciljem njihova predstavljanja publici i tržištu. Dakle, bila je riječ o projektu nastalog sa svrhom umrežavanja nezavisnih aktera suvremene umjetničke scene.

Po nekoj logici stvari, zagrebački bend Mayales uklapao se i konceptualno u tu priču – iako etablirani i priznati, Mayales su i dalje, bar kad je o koncertima riječ, svojevrsni nesvrstani faktor na sceni. Po ničemu ne pripadaju estradnom miljeu, a s druge strane su veterani koji su često van radara organizatorima utabanih nezavisnih glazbenih događaja. No opet, iznimno dobar bend kojeg je potpisnik ovih redaka htio vidjeti u svom ‘prirodnom elementu’ nakon nedavno održanog koncerta u Tvornici kulture gdje je televizija, koliko je pomagala u bilježenju nastupa, ujedno i odmagala istom nekim svojim krutim radnim prerogativima. A za doživjeti Mayales svakako je bitan neprekinuti tijek nastupa.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Na „Nesvrstanima“ je bend nastupio u nešto izmjenjenoj (ritam sekcija), tj. smanjenoj postavi (nije nastupio klavijaturist Jura Ferina), no s iskusnim gitarskim trojcem Mirčeta – Geček – Miholjević nije bilo bojazni da će izostati punoća zvuka, kao što se pokazalo da su Petar Beluhan i Nikolina Kovačević srasli kao pjevački dvojac. Zvuk je samo povremeno ometao limiter razglasa koji je stišavao kompletnu zvučnu sliku kad su decibeli s pozornice premašivali snagu ozvučenja. Nastup je bio kraćeg karaktera, ali time fluidan i bez praznog hoda, ujedno i dobra pokazna vježba za predstojeći ljetni nastup na Krovu MSU-a koji bi trebao predstavljati koncertnu kulminaciju za ovaj bend u matičnom gradu.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Kvaliteta Mayalesa je izbijala i iz te vrste nastupa kad jedino glazba može biti krucijalni kominikator i kad u publici brojačano ne dominiraju fanovi. Grupa je te večeri imala groove i osjećaj, što su i najbitniji elementi. Opušteni, ali i poletni po pitanju ritma posebice u središnjem dijelu gdje su „Malena“ i „Roadie“ bile svojevrsna kulminacija, da bi dramatiku u svoju korist ubrzo okrenula „Bum Bum Bum“ koja je i ovog puta Mayales pokazala u najžešćem, angažiranom, svjetlu na pozornici.

Da je odabir pjevačice Nikoline Kovačević u stalnu postavu bila dobra odluka svjedočila je i njena izvedba pjesme „Ti dobro znaš kome pričam“, koju je na albumu „2“ otpevala Jadranka Ivaniš Yaya, a potom je uglavnom na koncertima izvodila Ivana Rushaidat. Zna ona itekako zarobiti dramatiku te balade svojim toplim, skoro promuklim vokalom. Također, to je bio i jedini trenutak kad Petar Beluhan, inače dobro raspoložen te večeri, nije bio u ulozi ‘meštra ceremonije’ u kojoj se (konačno!) osjeća kao u svojoj koži.

Mayales – Lauba, Nesvrstani (Foto: Zoran Stajčić)

Koliko god bila nepobitna činjenica da Mayales naprave čudo kad uđu u studio, nepobitno je i ono što često stoji kao Damaklov mač iznad glave kad su im koncerti u pitanju, a to je da imperativ super-uvjeta sa sobom zna povući i neku neželjenu hermetičnost. To zna zamračiti pravu sliku o bendu. Recept za vidjeti kako stvari uistinu stoje na terenu jest vidjeti bend zbijen na maloj pozornici, na po ničemu posebnom razglasu. Ako se u takvim uvjetima stvari kotrljaju i bljesne dimenzija u kojoj glazba pobijedi te nedostatke, onda za taj bend nema bojazni. A Mayales su u subotu upravo to postigli unatoč svemu; na eventu na kojem glazba nije bila ni predviđena biti u prvom planu, u večeri u kojoj su, gledano neke svjetske okvire, primjerice jedni Echo & The Bunnymen otkazali svoj nastup zbog finala Lige prvaka.

Posljednji dan ‘Nesvrstanih’ je zahvaljujući tom spletu okolnosti u startu bilo sporedno medijsko događanje s koncertom istog takvog karaktera. No taman dovoljno da se svi učesnici prepuste pokušaju proizvođenja dobru vibraciju u tim okolnostima. Onako, opušteno… jer nitko ne očekuje novinara na takvom događaju, posebno ne glazbenog i na zadatku.

  • 13
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X