Mdou Moctar u Močvari: Gitaristički (super)heroj iz Sahare

U tjednu tradicionalno najvećeg egzodusa Hrvata na more, preostala zagrebačka publika imala je priliku uživati u novoj inozemnoj koncertnoj poslastici, ovaj put iz afričke kuhinje. U Močvari je u srijedu nastupio novi tuareški gitaristički heroj Mdou Moctar.

Mdou Moctar u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Ljevoruki Mdou Moctar koji svira na bijelom Fender Stratocasteru reklamira se kao „afrički Hendrix“, no on kao svoje uzore navodi i Princea i Eddieja Van Halena. Uostalom, Mdou je igrao i glavnu ulogu u tuareškom omažu Princeovom filmu „Purple Rain“, „Akounak Tedalat Taha Tazoughai“ iz 2015. Bio je to prvi igrani film na tamašečkom jeziku kojeg govore Tuarezi. Slobodni prijevod naslova bio bi „Kiša plave boje sa primjesama crvene“. Tuarezi naime nemaju riječ za ljubičastu boju.

Moctarov stil ipak je i dalje ponajviše proslavljeni pustinjski bluz, no utjecaji zapadnjačkih uzora se daju primijetiti. Za razliku od svojih starijih suboraca po glazbenom oružju, kao što su Tinariwen i Tamikrest, Moctarov stil je ekspresivniji i bombastičniji.

Mdou Moctar u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Publika je na početku nastupa pomalo nespretno i ukočeno cupkala, dok je visoki Mdou ispod oka pogledavao reakcije, no tako to već ide na početku. Atmosfera se polako zagrijavala, sve do točke usijanja koju je dosegla kad je Mdou započeo svoju signature stvar „Tarhatazed“, tijekom koje je demonstrirao svoj puni arsenal gitarističke pirotehnike, izvodeći vratolomije sa obje ruke po žicama Strata.

Mdou Moctar u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Pjesma je plesala, djelovala hipnotički, mijenjala tempa, da bi se u jednom trenutku pretvorila u nešto što je sličilo na dvostruki, paralelni solo gitare i bubnja. Cijela dvorana je uhvatila ritam i mogla je ta stvar potrajati i 30 minuta, nitko se ne bi bunio. Nakon što je završila Mdou i bend su pobrali najiskrenije ovacije.

Nakon tog klimaksa stvari kao da su prebrzo došle do kraja, taman kad smo se svi zagrijali. Ipak, naslovna stvar sa zadnjeg Moctarovog albuma „Afrique Victime“ koja je odsvirana na bisu, osigurala je da i finale također bude grande.

Mdou Moctar u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Već neko vrijeme najuzbudljivija i najiskrenija gitaristička glazba dolazi iz Afrike. Mdou Moctar je polako izrastao u jednog od vodećih lučonoša tog plamena. Kladio bih se da ćemo se još puno puta imati prilike susresti s njim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X