The Real McKenzies u Močvari – svoji na svome

“Pour decisions, a punk musician just ain’t as cute at 53”, pjevao je Paul McKenzie u srijedu navečer u Močvari, na početku svog šezdeset i sedmog nastupa u Zagrebu. Međutim ta pjesma je stara već petnaestak godina i Paul odavno više nema pedeset i tri godine, pa je sada polako došao do godina u kojima…

The Real McKenzies u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

“Pour decisions, a punk musician just ain’t as cute at 53”, pjevao je Paul McKenzie u srijedu navečer u Močvari, na početku svog šezdeset i sedmog nastupa u Zagrebu. Međutim ta pjesma je stara već petnaestak godina i Paul odavno više nema pedeset i tri godine, pa je sada polako došao do godina u kojima na pozornici djeluje – kako je Leonard Cohen sam sebe na poznim nastupima opisivao – upravo tako, slatko. Istina, nije to zapravo bio 67. nastup The Real McKenzies u Zagrebu, nije ih bilo baš toliko, ali bilo ih je u proteklih dvadesetak godina puno i dovoljno da Paul odmah u prvom od nebrojenih obraćanja publici istakne da se tu osjeća kao kod kuće.

Nisam siguran je li se tako osjećao i ostatak benda, jer postava The Real McKenzies se neprestano rotira i mijenja sa mlađim sviračima, jedino je Paul konstanta, pa je pitanje je li itko od njih bio na prošlom zagrebačkom nastupu. Petorka koja ga prati u ovoj inkarnaciji pokazala se kao odlično raspoloženi i nadareni zabavljači. Jedan gitarist je gromada od čovjeka koji facijalnim ekspresijama i kretnjama djeluje kao izgubljeni brat Willa Ferrella, a drugi po potrebi može sjesti i za bubnjeve. Bend je bio u konstantnoj komunikaciji sa publikom, naročito prvim redovima.

The Real McKenzies u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

U tome je naravno prednjačio lider benda koji bez problema prekine svirku i upre prstom u nekog tipa u publici i natjera ga da se ispriča curi prema kojoj nije bio pristojan dok ostatak dvorane pozove da skandira „punch him in the face“. U drugoj prilici je prvo „izvrijeđao“ dečka u publici sa zelenom irokezom, da bih ga potom doveo na binu, gdje su mu čestitali rođendan i dali gitaru u ruke da par minuta zasvira sa njima „Thistle Boy“. Sve je to djelovalo kao dobra pankrokerska zafrkancija, napola uigrana, a napola improvizirana. Između pjesama Paul je zabavljao publiku duhovitim anegdotama koji su služili kao uvodi u pjesme (premda je roast Erica Claptona vjerojatno prešao sa one strane dobrog ukusa).

Bend je imao sve sastojke za arhetipsku keltsku pankersku veselicu, od gajdaša sa neumornim kapacitetom pluća i simpatičnog basista sa manje zuba od Shanea MacGowana, do rundi šljivovice koje je publika slala na binu i kiltova koje su nosili „na tradicionalni način, bez donjeg rublja“ (da je uistinu tako, Paul nam je naravno zorno dokazao).

The Real McKenzies u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Pred kraj koncerta digli smo čaše u čast Darryla Hunta, basista The Pogues koji je preminuo večer prije, a bis je bio rezerviran za nekoliko stvari izvedenih a capella ili samo uz pratnju bubnja u ritmu marša, zaključno sa „Barrett’s Privateers“.

Paul McKenzie i njegov bend nastupom su dokazali da su svaka značka na njihovom reveru i pravo da dignu zastavu keltskog punka visoko kao jedan od najboljih i najdugovječnijih bendova žanra, zasluženi kroz krv, znoj i suze (pa, uglavnom znoj) bespoštednih i iskrenih nastupa uživo. Nastupa koji dokazuju da se može biti panker i debelo u sedmom desetljeću života, da su godine samo broj u glavi i da ljudi koji vjeruju u svoj životni poziv mogu iz njega crpiti energiju zbog koje djeluju zdravije i veselije od većine. Punk-rock neće spasiti Svijet, ali ga definitivno čini podnošljivijim mjestom za život.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X