‘Mi smo autorski bend koji glazbu shvaća ozbiljno i ne želi se kompromitirati’

Internacionalni bend naše regije koji se odaziva na ime Zebra Dots ujedno je i prvi sastav koji je potpisao ugovor za Universal Music. Time je veliki svjetski diskograf ušao u tržišnu utakmicu ovih prostora te više nije ograničen samo na distribuciju stane glazbe, već i na promociju regionalnih izvođača koji time uistinu dobivaju veliku mogućnost za afirmaciju i izvan regionalnih okvira.

Zebra Dots (Foto: Borut Peterlin)

Zebra Dots je bend s dvoje ravnopravna vokalna izvođača. Taj najistureniji vokalni par su   Koolade, pjevač i producent kod nas ponajviše poznat po radu s Edom Maajkom, a drugi glavni vokal je Slovenka Saša Aleksandra Danilova. Pored njih dvoje, instrumentalnu jezgru benda čine bubnjar Ivo Rimc, klavijaturist Erik Marenče, basist Jernej Kržič i gitarist Andraž Mazi. Prilikom prve promocije albuma održane u ljubljanskom klubu Sputnik, osim u glazbi, ugodno sam proveo dio vremena i u razgovoru s pjevačima Kooladeom i Sašom.

Zebra Dots je upravo objavio debi album „Walking On Chance“. Riječ je o potpuno novom imenu na sceni, stoga recite koliko dugo djelujete zajedno, tj. koliko vremena je proteklo od ideje do albuma?

Koolade: Čak dvije i pol godine od kad smo počeli sessione u originalnom sastavu, odnosno kad smo se Ivo Rimc i ja upoznali i kako smo na te sessione počeli dovlačiti različite glazbenike. Stvari nisu išle preko noći. Bilo nam je potrebno oko godinu dana da bi se ustalila sadašnja postava.

Što je bio ‘klik’? Koja glazba, koji bendovi? Kad ste se stilski i umjetnički pronašli?

Koolade: Nekakva početna ideja bila je da to budu više funk instrumentali, nekakvo razdoblje kasnih 60ih i početak 70ih, ali smo shvatili da nam to ne daje baš puno slobode da eksperimentiramo s drugim stvarima, jer su to baš zatvoreni žanrovi i s muzičkim frazama i sa zvukom. Tada smo se počeli malo više razmišljati o mainstreamu, a time i o vokalima. I u tom trenutku se pojavila Saša. Dogodilo se jedno kratko zatišje i tada je došla ponuda od Universala koju smo prihvatili jer nas je zanimalo što se može iz toga dobro dogoditi. To nam je bio vjetar u leđa da stisnemo i isfuramo priču do kraja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qSSuFnUcTJ4[/youtube]

Saša ti si nedvojbeno u Zebra Dots unijela soul. Koje je tvoje viđenje stvari?

Saša Aleksandra Danilova: Pa da, moj vokal jest soul, ali je i pop. Kad sam došla u grupu jednostavno sam osjetila tu zajedničku energiju koja me vodila. Mogu reći da nije bilo teško ući u film koji su u glavama vrtjeli ostali članovi.

Stilski ste uistinu šaroliki, od laid-back ritma, do funka i soula sve začinjeno modernim pop stremljenjima. Namjerno ili spontano?

Koolade: Mogu reći da je svatko u Zebra Dots donio svoje glazbene utjecaje. Opet nitko nije bio sputavan. Od tog širokog spektra muzike smo izgradili svoj izričaj. Na kraju krajeva ima i dosta muzičara u bendu. Ja kao hip hop producent, Saša, kao što je već rekla pop soul pjevačica, Erik kao pijanista klasičar, Mazi je vrhunski funk i blues gitarist koji jako brije na etno… Dakle to su sve neki žanrovi koji su, ‘ajmo reći, nespojivi i onda se svima nama dogodi ovakva jedna fuzija koju ni sami ne možemo objasniti.

Kakvi ste po pitanju koncertnih aktivnosti, mislim kao Zebra Dots?

Koolade: Nismo imali puno svirki, što je nekako i logično. Mislim da ćemo ovu godinu zaokružiti s nekih 12-13 koncerata, što mislim da je super za jedan novi bend kojem je upravo izašao album, a da nije cover bend ili gažeri koji sviraju na svadbama, dakle bend koji glazbu ozbiljno doživljava i ne da se kompromitirati. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X