Michael Davis, basist legendarnog benda MC5 umro u 68. godini

Michael Davis umro je u petak 17. veljače, u Kliničkom centru u Chiciou, Kalifornija nakon višetjedne borbe s bolešću. Službeni uzrok smrti je zatajenje jetre.

Michael Davis (Foto: Zoran Stajčić)

MC5 osnovani su 1964. godine, a Davis im se pridružio godinu kasnije. Zbog heroinske ovisnosti bio je osuđen na zatvorsku kaznu pa je bio izbačen iz benda krajem šezdesetih godina. Njihov agresivni stil često je smatran jednim od glavnih utjecaja za stvaranje punk pokreta gotovo desetljeće kasnije. Zahvaljujući temama pjesama koje se bave ljudskim pravima i financijskom jednakošću, osobito zbog ove potonje, MC 5 ne gubi na relevantnosti niti nakon gotovo 50 godina, dokazuje to i pokret “Occupy”.

Nakon smrti pjevača Roba Tynera 1991. i gitarista Feda “Sonic” Smitha 1994. (suprug kantautorice i umjetnice Patty Smith) MC5 se ugasio sve do 2004. kada je preostala trojka Davis, Kramer i Thompson osnovala DKT-MC5. 2006. Davis je osnovao zakladu za potporu glazbenog obrazovanja u javnim školama pod nazivom “Music is Revolution”.

“Ovdje se ne radi o tome da se djeci ponudi znanje o glazbi koja im ništa ne znači već kako im pomoći upotrijebiti glazbu i izraziti što god im je na duši. Ako to možemo dati djeci, onda njima i društvu darujemo neprocjenjivo.” riječi su Michaela Davisa na početnoj stranici zaklade.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X