Mike Sponza Band na 8. ZBEF-u – vatreni blues u Zaboku

Bili smo na 8. Zagorje Blues Etno Festivalu u Zaboku na koncertu talijanske blues atrakcije Mike Sponza Band.

Mike Sponza Band na Zagorje Blues Etno Festivalu (Foto: Zoran Stajčić)

Ovogodišnji Zagorje Blues Etno Festival, koji se kroz četiri dana održava u Zaboku, Klanjecu i Svetom Križu Začretju, spada u rijetke ovogodišnje koncertne događaje gdje se mogu ‘uhvatiti’ uživo strani izvođači. Festival već osmu godinu za redom agilno vodi Tomislav Goluban, naš najpoznatiji blues usnoharmonikaš i to gledano u internacionalnim okvirima, koji je, usput rečeno, ove godine objavio svoj prvi album u karijeri za američkog diskografa i kojeg je jedino ova pandemija u tijeku spriječila da krene na američku turneju.

No nije lako ni na domaćem terenu, gdje Goluban i kao promotor prolazi kroz slične muke. Jedna od tih muka je bilo otkazivanje nastupa američke grupe Kelly’s Lot kojeg predvodi Kelly Zirbes iz Los Angelesa, koje je zbog komplikacija oko korona-protokola morala otkazati i dobar dio planirane europske turneje u ovom trenutku, pa tako i nastup na ZBEF-u, gdje je zadnji dan (utorak 24. kolovoz) bilo planirano da održi i predavanje o položaju žena u bluesu.

Mike Sponza Band na Zagorje Blues Etno Festivalu (Foto: Zoran Stajčić)

U nedjelju je tako na terasi zabočke Krčme Polanović odgovornost da iznese cijelu večer pala na talijanski blues sastav Mike Sponza Band, kojem to definitivno nije bio problem. Utisak je da su mogli držati atmosferu i do jutra da je to kojim slučajem trebalo. Također, dojam je da nema tog poglavlja iz velike blues pjesmarice koje Mike Sponza nije proučio i koje nije u stanju isporučiti sa svojim bendom počevši od 1940-ih i klasika Big Joe Turnera poput „I’ve Been To Kansas City“ pa nadalje.

Mike Sponza Band na Zagorje Blues Etno Festivalu (Foto: Zoran Stajčić)

Specifikum Mike Sponza Banda je što je riječ o sastavu koje doslovce drže dva frontmena. Pored Sponze u ulozi pjevača i gitarista, tu je i Angelo Ciocca a.k.a. Blue Angel, saksofonist i pjevač visokih tonaliteta, rođeni showman kojeg pored virtuoznosti još krasi vedra, ali ne pretjerana, mimika, jednostavno čovjek koji bi i na pogrebu podignuo raspoloženje. Taj ‘čovjek koji je u braku s Harleyem Davidsonom’, kako je sam za sebe rekao tijekom nastupa, savršeni je kontrastni sidekick Sponzinom imidžu ‘profesora bluesa’. Dakako, riječ je o bendu i sa zavidnim autorskim stažom iza sebe i koji je uz birane standarde, često one opskurnijeg karaktera, izvodio i svoje pjesme, a sinoć je naglasak bio na albumu „Made In The Sixties“ kojeg je Sponza objavio 2018. godine.

Mike Sponza Band na Zagorje Blues Etno Festivalu (Foto: Zoran Stajčić)

ZBEF vjerojatno ne bi bio ZBEF da nema gostoprimstva i u lineup-u, pa je Sponza tijekom nastupa ugostio i domaćina, tj. Golubana, koji je prvo samo s njim nastupio u skladbi „Blues from A“, da bi se potom pridružio cijeli sastav i svi zajedno iznjedrili Elvisovu „Polk Salad Annie“ kao da su tog trenutka došli iz, primjerice, Louisiane. Naime, i autor ovih redaka, je tek sinoć od Golubana osobno saznao kasnije da je zagorski usnoharmonikaš često gost Sponzi i bendu u Italiji na blues happeninzima daleko veće magnitude.

Mike Sponza i Tomislav Goluban (Foto: Zoran Stajčić)

Iz toga proizlazi da je i spomenuti talijanski sastav uistinu ekskluziva posebne vrste u našim (zagorskim) krajevima. To je jednostavno stvar prijateljstva, a rezultat je skoro pa misionarska akcija Mike Sponza Banda kad je riječ o širenju utjecaja bluesa zahvaljujući čemu je sinoć zabočka Krčma Polanović na trenutak bila najbolji juke joint u koji možete nabasati u jednoj Hrvatskoj. Čak je i kraj bio famozni spoj spontanosti i vožnja prema finalnoj katarzi sa zagorskom publikom kroz autorsku „Blues For The Sixties“ nakon čega su Mike Sponza Band otišli na zasluženi gin tonic i ugodno čavrljanje s publikom nakon koncerta.

Miro Dimić (Foto: Zoran Stajčić)

Treba spomenuti da je ZBEF u svom edukativnom uvodnom dijelu prije koncerta ugostio Mira Dimića, pokretača i organizatora International rock & blues kampa u parku prirode Lonjsko polje, pokrenutog 2015. godine. Miro, i sam zaljubljenik u jazz, profesor, ujedno i autor knjige o bluesu i svojim američkim putešestvijama kroz skoro dva desetljeća po SAD-u, iskoristio je priliku predstaviti ovogodišnje izdanje blues druženja u etno selu Čigoč koje će već sutra 24. kolovoza otvoriti Norman Beaker Trio, sastav blues legende koja je primljena i u britansku Blues kuću slavnih. Za kraj je možda najbolje reći da je situacija s bluesom u Hrvatskoj slična onoj u SAD-u, dakako na puno manjoj skali – ako želite blues, treba samo napustiti metropolu. Blues je svuda okolo…

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X