Miki Solus: Imam tajni megaplan da postanem car k’o Tonči Huljić

Miki Solus se uz svoje akustično društvo primio gitare, udaraljki, syntha i počeo sipati riječotok zidajući pjesmaricu od čijeg se šlampavog šarma morate zapitati – koliko ovo daleko može ići? Mi smo se potrudili bolje ga upoznati…

Miki Solus (Foto: Tomislav Sporiš)

Ali ono što me zanima s tvoje autorske perspective je što je smiješno? Prvo u trenu kad skladate, a potom u trenu izvođenja? Daj mi par momenata i okidača, a da ne ispadne da je trava u pitanju jer to je dosadno i prežvakano…

Miki Solus: Ništa nije smiješno. Ovaj svijet je tužan. Kad pišem tekst, ne razmišljam o njemu.

Kako funkcioniraš u okviru domaće scene? Jel’ to što postojiš ima neku nit trajanja, ili se fakat samo zajebancija nazire – pa je opušteno od – do, kako se dadne? Jer zbog produktivnosti imam dojam da ima nešto i iza samo skladanja šarmantnih komada spomenutih naslova…

Miki Solus: Ja imam tajni megaplan da postanem car k’o Tonči Huljić. Na ovoj našoj sceni ja sam Anakin Skywalker. Perspektivan sam i mlad, ali pitanje je hoću li ostati na ovoj strani ili ću „come to the dark side“. Plan mi je izdati EP do kraja veljače, a do kraja godine i LP. Meni je najveći problem što se stalno mijenja postava benda. Pokušavao sam u raznim kombinacijama: gitara, klavir, violina – nije išlo; gitara, harmonika, truba – nije išlo; klarinet, bubnjevi, kontrabas – nije išlo. Prije tri mjeseca sam okupio novu postavu – bas, klavir, cajon. Vele cure da nam dobro ide.

Miki Solus (Foto: Tomislav Sporiš)

Napisao si mi da te “kritika” i nije dosad nešto po lijepom spominjala na webu. Jebo im svima znaš tko što. Niš koristi od toga, uostalom kroz naslov one kolekcije pjesama si i odredio kako se nosiš prema tome. I neka ga….tako i treba. Ali ako zagrebeš – jel te dira ako se ne piše dobro, ili ako te se uopće ne spominje? Imaš li neki odnos prema svojoj pojavi s gitarom u tzv. medijima?

Miki Solus: Dira me ako neko sere po meni bez argumenata. Reci mi da sam loš, ali mi to i obrazloži pa smo kul. Jednom je neki žmukler napisao izvještaj s mog live nastupa da mi je muzika dosadna i bzvz jer muzika bi po njemu trebala „opisivati stvaran život i biti emotivna da se publika s njom može povezati“. Pozdravljam mu mamu ovom prilikom.

Prije je bilo u vrijeme onih pionirskih dana akustičnih i folk movementa fora slat poruke pa je bilo gitara na kojima je pisalo kako ova mašina ubija fašiste. Tvoja glazba nema toliko ambiciozne poruke ali ima onog feelgood trena. D se ne ponavljam svako toliko – taj tren koji mi je dovoljan je taj da puknete usred izvedbe stvari od smijeha i bar se probate vratiti u ritam…

Miki Solus: Stvaram muziku u kontekstu svog vremena. Da nas napadaju fašisti vjerojatno bi im jebo sve po spisku u pjesmama. Ali živim u sterilnom vremenu u kojem nema nekog režima koji sve ugnjetava. Jao što su dosadni oni socijalno angažirani bendovi kao Dubioza.

Miki Solus (Foto: Tomislav Sporiš)

Imaš li odlučni ‘NE’ eventualnoj službenoj diskografiji, službenijoj od tvog DIY principa?

Miki Solus: Već me ćopavaju za rukav, ali ja sam ice-cold bastard. Moj stav za sve diskografe koji su zainteresirani: platite mi kompletno snimanje, produkciju i mastering CD-a, napravite mi dobru promociju, ne petljajte mi se u muziku niti 1 posto, ne nudite mi lihvarske ugovore, cd mora biti dostupan za free download/live stream, ne varajte me za pare, dajte meni sve pare!

Fala. Đoni je konačno mrtav, neka živi Miki Solus i Souls…

Svi oni koje zanima tko je i kako zvuči taj momak Miki Solus mogu ga pronaći u sljedećim datumima u sljedećim klubovima, a Miki je za Ravno do dna skladao i najavne stihove svoje predstojeće klupske turneje:

07.02. Križevci (Klub kulture) – u sklopu “Crosstown music festivala”
08.02. Maribor (Gustaf) – u sklopu 42. obljetnice “Mariborskog Radia Študent”
09.02. Zagreb (Močvara) – predgrupa američkom bendu “HAPPY JAWBONE FAMILY BAND”
11.02. Rijeka (Tunel) – u sklopu “Rockmark akustike”
17.02. Zagreb (Route 66) – u sklopu “7. Demo festivala Zaprešić 2014.”

MINI TURNEJA

Sprema se Mikijeva mini-turneja
najjači event od otkrića Pompeja
jer na Balkanu svi znaju
da Miki je bolji od Green Day-a

Miki je dečko zgodan i lep
ne pije limenke, samo Q-pack
Miki je dečko iz Dubrave
zabavan kao Johnny Depp

Križevce, Rijeku, Zagreb i Maribor
osvojit će on k’o da je Goribor
i bez problema napuniti arene
jer Miki je ljepši od Lepe Brene

Mikija cara majka je rodila
to će se vidjet za 20 godina
kad Miki bude plivao u lovi
i punio Maksimir kao Bon Jovi.

Saznajte više: Miki Solus – Kad Miki kaže da se boji (muzičkih kritičara), ne misli ozbiljno

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X