Mile Kekin ‘Soundtrack za život (Live at Vintage)’ – zadržati taj osjećaj

Prvi samostalni live album bivšeg frontmena Hladnog piva otkriva kantautora zadovoljnog točkom do koje ga je njegova muza dovela i bend spreman posvetiti se materijalu više od onoga koji ga je prethodno svirao.

Mile Kekin ‘Soundtrack za život (Live at Vintage)’

Premda je najavljivan kao presjek karijere Mile Kekina, što s Hladnim pivom, a što u dosadašnjim solo izletima, album snimljen na koncertu u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u sklopu turneje na kojoj je promovirao svoje prvo samostalno izdanje nakon (čini se) konačnog gašenja matičnoga benda, a koje nosi ime po pjesmi “Soundtrack za život”, izvorno objavljenoj na albumu “Šamar” koji je lani proslavio dvadesetu obljetnicu izdanjem na vinilu, zapravo donosi upravo presjek zadnja dva desetljeća Kekinova stvaranja, samo jednom (na “Pjevajte nešto ljubavno”) skrećući u rane dane prva tri albuma Piva kojima je svoju pozornost posvetio ostatak sastava koji odnedavno nastupa pod imenom Savršeni marginalci.

Mile tako već na početku svog live albuma pozornost posvećuje brojevima s albuma “Dani zatvorenih vrata” (2015.), dakle fazi u kojoj ga je njegov autorski put odveo dalje od pankerskih korijena kojemu je ostatak benda ostao sklon i vjeran, pa su im studijska izdanja u posljednjem desetljeću djelovala zvučala nategnuto kao i, pokazat će se uskoro, njihovi odnosi. Pjesme poput “Vjeruj u mene” i “Na ovim prostorima” ovdje dobivaju punu pozornost i predanost novosastavljenog benda, jednako kao i “Pravo ja” sa svijeta glamura, ali i brojevi iz nove ili starijih faza Kekinovog solirajna (“Zubić vila” i “Ratnik svjetla” s “Nježno đonom” ili pak “Beton” s “Kuće bez krova”).

Posebno je zanimljivo aranžirana i izvedena upravo “Ratnik svjetla” kojem je koncert i otvoren, a koja, premda je bila izabrana kao singl s lanjskog albuma, zapravo na studijskom izdanju ni po čemu ne iskače od ostatka materijala, dok je na koncertu oplemenjena sjajnim gitarističkim radom koji se naslanja na zvuk Marca Ribota na albumima slavne takozvane “trilogije o Franku” Toma Waitsa, jednog od Miletovih često spominjanih kantautorskih uzora. Isto tako, “Mala” se i uživo potvrđuje kao jedan od vrhunaca Kekinove karijere, dočim je i svakako lijepo što priliku za novi život dobivaju i deep cutovi s “Knjige žalbe” kao što je “Ranjeni i ludi” koja je izvorno ostala zakopana ispod brojnih singlova što su odvlačili pozornost s nje.

U svojim objavama na društvenim mrežama u danima nakon ovog zagrebačkog koncerta, Mile je nekoliko puta spominjao da se upravo u Vintageu dogodilo nešto posebno. Osobno nažalost nisam prisustvovao na događaju, tu sreću imao je kolega s portala Zoran Tučkar, a koji je ovaj nastup bez dvojbe izdvojio kao jedan od najboljih koncerata prošle godine. Lako je vidjeti zašto su obojica imali takav dojam. To pogotovo postaje jasno pri izvedbi himnične “Samo za taj osjećaj” koja je ostavljena za sam kraj albuma (ali ne i koncerta), a koja je i s pravom izabrana kao vodeći singl (za razliku od “Reno 4” čija je izvedba slabija od većine ostatka materijala.)

Pogledom na setlistu s koncerta vidimo da je na njemu izvedeno čak trideset pjesama, dok je svoj put na službeno live izdanje našlo samo 17, dakle tek nešto malo više od polovice njih. Je li bend bio nedovoljno zadovoljan izvedbama ostalih pjesama, ili su smatrali da bi koncertni album od trideset pjesama bio prevelik zalogaj za slušatelje ( i ovako traje preko sat vremena), ne možemo reći ali puna setlista otkriva još cijeli niz pjesama, kao što je primjerice “Jednim osmijehom”; pjesama koje je lijepo vidjeti na koncertnom repertoaru, a koje je Hladno pivo teško moglo ugurati u svoj.

“Soundtrack za život (Live at Vintage)” otkriva kantautora zadovoljnog točkom do koje ga je njegova muza dovela i bend spreman posvetiti se materijalu više od onoga koji ga je prethodno svirao. Naoružan humorom i sarkazmom protiv internetskih trolova koji u njemu nalaze jednu od omiljenih žrtava, Mile Kekin zakoračio je spremno u novu autorsku fazu, a ovim live izdanjem pokazuje koliko energije u nju unosi kad je predstavlja s pozornice. Fanovi mogu biti zadovoljni, na ostale ne treba trošiti previše energije.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X