‘Milli Vanilli’ – priča o najvećoj pop prevari svih vremena

Deset milijuna prodanih albuma i jedna epska laž – geslo je filma o velikom skandalu koji je potresao glazbenu industriju na početku 1990-ih.

‘Milli Vanilli’

Priča o glazbenom duu Milli Vanilli u najvećoj mjeri tiče se generacije X, jer upravo se toj generaciji događala pred očima i ušima u svega par sezona nakon što je u potpunosti iščezla. One starije nije zanimala, a za mlađe kao da se nikad nije ni dogodila.

Kako sugerira i sam uvod, ne postoji priča u showbusinessu kakva je ona o Milli Vanilli.

Kako je to izgledalo, te ponajviše, 1990. godine? Uglavnom, lica Faba Morvana i Roba Pilatusa niste mogli izbjeći ni na kioscima gdje su se i na ovim prostorima smiješili svako malo s neke naslovnice. MTV je njihove singlove imao u teškoj rotaciji, a u koje god okupljalište za mlade došli niste mogli izbjeći njihovu „Girl I’m Gonna Miss You“. Rock plemenu su išli maksimalno na živce, a djevojke su ludovale na njihove duge pletenice i općenito pojavnost u bilo kojem obliku.

Diskografski put bio je kratak, ali efektan. Dvaput je prepakiran i u prodaju pušten isti, debitantski album. Prvo je u Evropi objavljen „All Or Nothing“ 1988. godine. Stari kontinet bio je ‘pregažen’ u rekordnom roku. Potom je isti album prepakiran za američko tržište i nazvan „Girl You Know It’s True“ i tamo se efekt haranja tržištem skoro udesetostručio. Album je punih sedam tjedana sjedio na vrhu Billboardove Top 200 ljestvice albuma. Grammy za novog izvođača bio je neizbježan. Potom je uslijedio ogroman skandal nakon što je objelodanjeno da Morvan i Pilatus nisu otpjevali ni tona kao Milli Vanilli i priča je bila gotova. To jest, nije, uvjetno kazano.

Godine 1991. izlazi „The Moment of Truth“ koji je potpisan kao The Real Milli Vanilli album, tj. s originalnim pjevačima iz sjene, ali priči je bio kraj. Kompromitacija likova i djela učinila je svoje. Povjerenje zaljubljene publike iščezlo je zauvijek nakon što su se u javnosti lijepi prinčevi pretvorili u žabe.

Pošto to nije bilo vrijeme interneta i nisu se detalji mogli ‘žvakati tjednima’ u javnosti, puno toga ostalo je obavijeno velom tajne, a potom ekspresno palo u zaborav. Još tragičniji epilog svega dogodio se desetljeće kasnije, tj. 1998. nakon što je Rob Pilatus pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Friedrichsdorfu kraj Frankfurta. Uzrok smrti bila je prekomjerna doza opijata i alkohola, a sve se dogodilo netom pred objavu albuma „Back and in Attack“, prvom na kojem su Pilatus i Morvan pjevali. Album nikad nije izašao. I time je zapečaćena sudbina pjevačkog dua kojem očigledno nije bilo suđeno da ikad zapjeva.

Za priču o korijenima i porijeklu dva tamnoputa mladića stasalih na minhenskoj klupskoj sceni, genezu njihova uspjeha i svega što se događalo iza kulisa trebalo je pričekati još dva desetljeća. Stoga ne čudi što je film redatelja Lukea Korema, jednostavno nazvan po popularnom duu, izazvao veliki interes kad je pušten na Paramount+ streaming kanal prije par dana, točnije 24. listopada.

Dokumentarac „Milli Vanilli“ suprotno svom imenu ne ostavlja opojni slatkasti okus u ustima, već upravo suprotno – gorčinu. Odmotava klupko širih razmjera koje se tiče gramzivosti i okrutnosti showbusiness industrije u kojem nakon što se dogodio skandal takvih razmjera da je po prvi i jedini put u povijesti Grammyja jedan sastav morao vratiti nagradu, kazna nije sustigla organizatore prevare već samo dva žrtvena jarca u cijeloj priči. Nisu ispali krivci ni pjevači iz sjene koji u filmu priznaju da su bili i podmićeni kako bi šutjeli o tome da su nekome posudili glasove, kao ni mozak operacije, tj. producent Frank Farian koji je izmislio globalno popularni sastav Bonney M desetljeće prije, niti vodeća imena diskografske kuće koja su od prvog trenutka znala u što su se upustili, već su ‘obješena dva Pedra’, dvojica ‘slučajnih manekena’. Zvuči poznato, zar ne?

Za razliku od Faba Morvana koji je redatelju Lukeu Koremu otvorio vrata svog amsterdamskog doma gdje živi povučenim obiteljskim životom, glasoviti Frank Farian nije se dao pred kamere, no zato se za fantastični nivo arogantne ignorancije prema Morvanu i Pilatusu pobrinula njegova nekadašnja asistentica Ingrid Segieth koje se postavila na način da su Morvan i Pilatus prevarili sve njih iz biznisa koji su se poput obitelji brinuli za njih i njihov uspjeh. Zvuči još poznatije, zar ne?

Za sve koji su se pitali zašto su Morvan i Pilatus uopće na samom početku pristali na to da će samo otvarati usta, odgovor je također ponuđen u ovom filmu, možda i najizravnije obzirom na okolnosti, objašnjavajući doslovce metode dužničkog ropstva zahvaljujući kojima je producent Frank Farian dobio dvije marionete s kojima je mogao raditi što god je želio.

Milli Vanilli su tu samo egzemplar u kojem će se lako prepoznati mnogi glazbenici prisiljeni na brojne ustupke. Kako je to funkcioniralo? Morvan i Pilatus su prvo potpisali ugovor s Farianom i za to dobili i neku novčanu apanažu u visini prosječne plaće. Sedam mjeseci nakon toga Farian im se nije javljao, a apanaže su redovno uplaćivane. Nakon tog vremena producent ih je pozvao u studio i pustio ono što će ubrzo postati prvi singl „Girl You Know It’s True“ i odmah im saopćio da oni neće pjevati, što je dovelo do svađe.

Dan kasnije, Ingrid im je objasnila da ako žele raskinuti ugovor, moraju vratiti sve uloženo, ne samo džeparce, već platiti i studijske troškove i honorare Franku Farianu koji je za njih radio pjesmu, dakako u svom studiju. Dva crna mladića bez obitelji usred Njemačke shvatili su da nemaju kud dok im dug prema producentu samo raste. Odlučili su da će otvarati usta samo na tom jednom singlu, isplatiti dug i otići. No uspješan singl je povukao album i nove dugove, a Farian nije od samog početka htio Pilatusov njemački akcent i Morvanov francuski akcent u pjesmama. Stvar je time bila zapečaćena.

No ogromni uspjeh poljuljao je urotničku strukturu i s druge strane. Naime, pjevači koji su posudili svoje glasove brzo su shvatili da su za svoj angažman dobili ‘kikiriki’ i da će po svoj prilici ostati anonimni iako su sudjelovali u planetarnim hitovima. Točka pucanja bila je silovita i film je prilično dobro dočarava, kao i kompletno preslagivanje snaga i Farianov salto mortale u kojem je odigrao ulogu nekoga tko je samo tu htio pomoći, ali se nije mogao nositi sa samovoljom pop zvijezda.

Film „Milli Vanilli“ ne spada u rang dokumentarnih djela koja slave nečiji rad i talent, već onih koji pokušavaju rasvijetliti sve aspekte jedne mučne krizne situacije u onom najstarijem showbusiness scenariju s ugovorom, vragom i raskrižjem još od vremena Roberta Johnsona. Naime, u „Milli Vanilli“ nema ni trunke bluesa, ali je zato u njemu sadržana kompletna mizanscena; tu je i vrag, i ugovor, i raskrižje na kojem su dva nesretnika prekasno shvatila da su prodali svoje duše.

Ocjena: 8/10

(Paramount+, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X