Mirko Krstičević ‘All and Nothing at All’ – glazba iz noći zaboravljenih filmova

Fox and His Friends s kompilacijom filmske i kazališne glazbe Mirka Krstičevića skrenuli su nam pozornost na još jedno zanimljivo poglavlje naše glazbene prošlosti koje bi bez njihovog truda i zalaganja vrlo vjerojatno završilo na rubu zaborava u prašnjavoj ropotarnici sjećanja rijetkih pojedinaca.

Mirko Krstičević ‘All and Nothing at All’

Najpredaniji domaći digerski par Željko Luketić i Leri Ahel koji vode sjajnu kužersku etiketu Fox and His Friends neprestano nam dostavlja bisere iz glazbene povijesti bivše države. Lani su tako naoko zatvorili krug koji su započei svojim prvim izdanjem, soundtrackom Tomislava Simovića za znanstveno-fantstični film “Gosti iz galaksije” i to dvama izdanjima istog autora s glazbom iz crtanog serijala “Profesor Baltazar” te kompilacijom glazbe nastale za razne naslove Zagrebačke škole crtanoga filma. U razdoblju između tih ploča isporučili cijeli niz poslastica s područja elektronske glazbe poput svog najvećeg hita, kompilacije “Socialist Disco” koja je okupila glazbu iz nalovnog žanra nastalu u razdoblju između kraja sedamdesetih i kraja osamdesetih ili pak dva izda namjenske glazbe koju je veliki Alfi Kabiljo skladao za filmove ili pak za potrebe emisije o aerobiku, da izdvojimo tek neke.

Isto tako iskopali su i nikad objavljeni album elektroničke glazbe za koju autor Nenad Vilović onomad nije mogao naći zainteresiranoga izdavača, a njihovo najnovije izdanje je isto tako plod rada jednog skladatelja s bazom u Splitu, Mirka Krstičevića koji je do publike najviše dopro kao utemeljitelj, skladatelj i basist rock benda Metak do danas najpoznatijeg po svom velikom hitu “Da mi je biti morski pas”. No, Krstičević je zapravo najveći dio svoje karijere posvetio skladanju glazbe za kazališne predstave (njih više od stotinu) te film (četrdeset i pet naslova). Album “All and Nothing at All”, iliti po naški “Sve ili ništa”, upravo se koncentrira na taj manje poznati dio autorovog opusa.

Prije dvadeset godina grupa The Strange koju su tada činili Chris Eckman i The Bambi Molesters objavila je svoj prvijenac čiji je najavni singl pukom koincidencijom u refrenu sadržavao frazu vrlo sličnu nazivu ovog izdanja, “everything and nothing at all”. Album se zvao “Nights of Forgotten Films” i čini se kako bi upravo taj naslov i više nego dobro odgovarao ovoj kompilaciji Krstičevićeve glazbe. Filmove čija glazba je zabilježena na njezinoj A strani rijetko je tko gledao, a još manje ih ljudi pamti. S kazališnim predstavama s druge strane ploče situacija je vjerojatno još gora. Tek dva od šest filmova dugometražni su naslovi, “Kuća na pijesku” iz 1985. čija tema “The Second Dreams” otvara prvu ploču, te dvije godine mlađi “Marjuča ili smrt” čija dvominutna “Jere and Marija in the Room” je zatvara.

Između njih smjestile su se skladbe iz starijih kratkih filmova kap što su “Vrijeme heroja” (1981.), “Izgnanstvo” iz kojeg je izdvojena sjajna “Motorcycle” ili pak “Sve i ništa” koja je albumu dala ime. Ovaj izbor filmske glazbe pokazuje da je Krstičević bio itekako u koraku sa svjetskim trendovima elektroničke filmske glazbe svoga vremena i mnogo puta će njegove teme zvučati kao da bi se mogle naći u, primjerice, “Bijegu iz New Yorka” ili bilo kojem drugom uratku redatelja i skladatelja Johna Carpentera i teško biste mogli reći koja skladba pripada kojemu od ove dvojice autora.

Budući da su komadi kazališne glazbe uglavnom rađene za predstave HNK Split sredinom osamdesetih nešto kraći od onih filmskih, na toj strani našlo se nešto više brojeva nego na onoj filmskoj, njih dvanaest. Naslovi predstava ili imena njihovih autora bit će poznatiji slušateljima, pa se tako mogu čuti dvije kompozicije skladane za kazališnu interpretaciju filmskoga klasika njemačkoga novog vala “Gorke suze Petre von Kant” velikana Rainera Wernera Fassbindera, djela koje je poznato po snažnim lezbijskim konotacijama i koje sasvim sigurno nije bilo lako progurati na jugoslavenske pozornice 1985. godine. Osim toga, tu su je i muzika iz uprizorenja velikih autora kao što su Max Frisch (“Palikuće”) ili pak Sam Shepard (“Više od ljubavi”).

Iako bi se većina glazbe na “All and Nothing at All” mogla okarakterizirati kao minimalistička, teško prohodna, rubno hermetična i ponekad eksperimentalna kao i sami filmovi za koje je rađena, autori kompilacije ne propuštaju priliku da pokažu Krstičevića i kao autora sposobnoga skladati prilično grandiozne teme kao što je “Chernobyl” iz predstave “Strah i nada Savezne Republike Njemačke” koja zatvara album, a ostavlja dojam da je, primjerice, korištena u nekom poznatijem filmu tog vremena mogla ostati na svjetskoj razini upamćena poput recimo Vangelisove glazbe iz “Vatrenih kočija”.

Luketić i Ahel s ‘All and Nothing at All” skrenuli su nam pozornost na još jedno zanimljivo poglavlje naše glazbene prošlosti koje bi bez njihovog truda i zalaganja vrlo vjerojatno završilo na rubu zaborava u prašnjavoj ropotarnici sjećanja rijetkih pojedinaca. Moramo im biti zahvalni i na ovom izdanju, kao i na nizu uzbudljivih ploča koje već dugo vrijedno pripremaju kako bi što više snimaka oteli vječnoj magli zaborava.

(Fox & His Friends Records, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X