Mišo Hrnjak objavljuje autobiografiju ‘Srce od zlata (priče, ali ne baš za djecu)’

Mišo Hrnjak, basist najpoznatije postave grupe Azra, 19. svibnja u izdanju Menarta objavljue autobiografiju ‘Srce od zlata (priče, ali ne baš za djecu)’.

Mišo Hrnjak - Srce od zlata (priče, ali ne baš za djecu)
Mišo Hrnjak – Srce od zlata (priče, ali ne baš za djecu)

Autor u knjizi progovara o odrastanju i sazrijevanju kroz životne priče koje donose sex drugs and rock and roll u domaćoj inačici, iz prve ruke i bez cenzure. Iskreno i intimno djelo o autorovom djetinjstvu, privatnom životu, slavnim osamdesetima, karijeri u Azri, ali i svemu što je došlo nakon, opisano u pričama o putovanjima, traženju i nalaženju, ljubavi i boli, očaju i sreći. Promocija knjige i koncerti planirani su uskoro i u Sloveniji i Srbiji.

“Ideja za pisanje ove knjige je sazrijevala više godina. Kada sam se vratio na scenu, mnogi mlađi glazbenici su me pitali mnogo toga, pa sam pričao priče. Ja volim pričati priče. Rekli da to moram zapisati, napisati knjigu. Eto, tako su mi stavili bubu u uho! Period s Azrom, Džonijem i Borisom je bio vrlo intenzivan dio mog života, i jest, obilježio me do danas na mnogo načina. Ali to su bile samo tri i pol godine, od mojih dosadašnjih 55. Knjiga nije o Azri, ali upisao sam mnogo anegdota i doživljaja iz tog perioda, stvari koje znademo samo nas troje. I još mnogo drugih događaja. Na ovaj ili onaj način vezanih uz rock and roll” prisjetio se Mišo Hrnjak koji je ovo izdanje obogatio i fotografijama iz private arhive.

Poznate su mnoge priče, mitovi i legende o neiscrpnim osamdesetima, Azri, Štuliću i suvremenicima tog doba. No uvijek ima još. Mišo se odlučio prisjetiti i otkriti one interne i manje poznate koje su mu definitivno promijenile život i to pišući djelomično bez interpunkcija, velikih i malih slova, a u jednom od ulomaka kaže:

“…novi kvadrat polet studentski list i cijela ta novovalna scena tek je izlazila iz povoja. Zove Johnny jednog dana da dođem do njega u Siget na probu. Ima promociju treba mu basist. Velim Johhny rado, ali sviram u tri benda stvarno nemam kad. Kaže on: Aj ne seri Miki dofuraj gitaru pa ćemo popričat. A niš’, ja uzeo svog Gibsona pa na autobus do Sigeta četiri stanice pa na jedanaesti kat. Njegov otac sjedi u dnevnom boravku pogleda me ispod oka i kaže doslovce ‘hmpfh’. Mala uredna sobica. Donijela brižna majka neke kolačiće, sok i nestala. Johnny s akustarom pjeva, svira. Bože mili, ja začaran. Ja trčim za njim na basu na suho, ali nema šanse ne mogu ga stići. Pa čuj ovo, pa pazi sad ovu. Pjeva sotto voce sevdalinke, makedonske, a tek smo načeli njegove. Ja sam se i dotad družio s gitaristima, ali ovo je bilo nešto posve drugo. On i ja sami, jebote ovo se ne može platit, mislio sam. Johnny ok da ti ne propadne ta promocija pa dok ne nađeš pravog basista? Povijest se prepisuje, zar ne? Imali smo tjedan dana da postavimo pet-šest stvari. Sutradan smo se našli u Maxovoj brvnari na rubu Zagreba. Tada sam upoznao Borisa…”

Uz knjigu, Mišo Hrnjak je aktivan i u bandu Leiner & Hrnjak band koji trenutačno priprema nove materijale i pjesme, s raznim izvođačima i autorima.

Stalnu postavu banda čine bivši članovi legendarne Azre, Boris Leiner i Mišo Hrnjak te Miljan Bakić – gitara (ex Vještice, Šoo Mazgon), Domagoj Vorberger iz grupe Korto (glas, gitara), a povremeno im se pridruže i posebni gosti.

Band na koncertima band izvodi odabrane pjesme iz repertoara Azre (primjerice “Balkan”, “Užas je naša furka”, “Gracija”…), hitove Vještica, Šo!Mazgoona, ali i pjesme s albuma Leiner & Hrnjak band “Viša Sila” (Croatia Records). Objavljivanje tog albuma bila je njihova prva zajednička suradnja nakon punih 28 godina kada su snimali kultni Azrin album “Filigranski pločnici”. Po mnogima najbolji hrvatski bubnjar Boris Leiner i nakon Azre ostao je i nakon Azre u glazbi te svirao u grupama Naturalna mistika, Vještice, Haustor te Šo!Mazgoon, a studirajući kiparstvo na akademijama u Zagrebu i Utrechtu, realizirao je i svoju drugu veliku ljubav i talent.

Mišo Hrnjak, bas gitarist Azre, nakon izlaska iz grupe Azra 1983. godine i putovanja po Europi, skrasio se je u Mađarskoj gdje se nije aktivno bavio glazbom, ali je upravo on inicirao njihovu ponovnu suradnju. Istinska ljubav prema glazbi i prije svega obostrano razumijevanje dvojice prijatelja rezultiralo je glazbenim uratkom kojeg su nazvali prema jednoj od pjesama s albuma. Uz nekoliko tradicionalnih međimurskih pjesama, autori ostalih pjesama su Arsen Dedić, Srđan Sacher, Mišo Hrnjak, Janko i Jurij Novoselić, Žan Jakopač te Srđan Gulić, dok im se na singlu “Vrela” priključio i njihov dugogodišnji suradnik Darko Rundek u ulozi back vokala.

Promocija knjige održat će se 19. svibnja u 19:30 sati u Vintage Industrial Baru, nakon čega slijedi koncert Leiner & Hrnjak band u 21:00 sat. Cijena ulaznice 30 kuna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X