Mixed Up Mary objavili debitantski studijski album ‘Umolomni’

Album o rastancima je dostupan u CD shopovima te putem digitalnih glazbenih platformi.

  • 10
    Shares
Mixed Up Mary ‘Umolomni’

Nesputanost i kreativnost su pomno odabrane riječi koje ponajbolje opisuju Mixed Up Mary, noir-pop peteročlanu skupinu čiju osnovicu čine muzičari i supružnici Ana i Konrad Lovrenčić. S obzirom na zajedničko životno putovanje te neizmjernu ljubav prema glazbi i umjetnosti, bilo je samo pitanje vremena kada će započeti istraživati što su u stanju stvoriti zajedno i na muzičkom planu. Istovremeno različitog glazbenog ukusa, upravo se zajedničko stvaranje glazbe isprva činilo pravim izazovom, koji su hrabro prihvatili; a pokazalo se vrlo zabavnim i dinamičnim.

Svoje zajedničko glazbeno stvaralaštvo vrlo su brzo predstavili svojim prijateljima i kolegama, te su u najbližoj Konradovoj okolini – među članovima skupine Elemental, pronašli nekolicinu muzičara koji su povjerovali u tu priču i pristali biti dio nje; pridružuju im se klavijaturist Davor Zanoški i gitarist Erol Zejnilović, a nakon nekog vremena i bubnjar Silvio Bočić (Mangroove, Darko Rundek). I tako Mixed Up Mary počinje predstavljati skupinu nesputanih i kreativnih muzičara sklonih izazovima, spremnih istraživati, zaroniti u sebe, biti ono što jesu i biti neopterećeni trendovima, te na osnovu svog individualnog i zajedničkog glazbenog iskustva biti u mogućnosti to i glazbeno izraziti.

Skupina je u lipnju 2015. svoje autorske pjesme predstavila u sklopu samostalno objavljenog EP izdanja „Rano je za sutra“, dok su tijekom 2017. godine iznjedrili zamijećene singlove „Ljetna“ i „Zauvijek“. Bilo je samo pitanje vremena kada će svoj autorski rad prezentirati i kroz prvi studijski album, a to se događa upravo sada – objavom prvijenca „Umolomni“, 5. listopada 2018. pod okriljem diskografske kuće Universal Music Hrvatska.

Album donosi ukupno 11 autorskih pjesama, prožetih slikovitom lirikom i emotivnom glazbom Ane Lovrenčić, umotanih u produkciju Konrada Lovrenčića, a odsviranih uz pomoć već spomenutih članova benda. Mix i mastering izdanja napravio je Srđan Sekulović Skansi.

Naslov albuma izmišljena je riječ, a studio hopping njihov način rada…

„Pitaju me ponekad kako sam se usudila nazvati album po nepostojećoj riječi. U šali odgovaram da ja kao lektorica odlučujem koja je riječ prihvatljiva, a koja nije. Nije neobično što sam smislila tu kovanicu. U mojoj su se obitelji stalno kovale nove riječi, to je naš način razmišljanja, nekakva zafrkancija koja teži jednom riječju što preciznije opisati pojam ili stanje. Riječima pristupam s poštovanjem. Volim lijepe riječi. Volim jake riječi. Ja sam zaljubljena u riječi. Mogla bih riječima pisati pjesme. Riječi svijet čine lijepim, čak i ružne riječi. Ja ih stalno prevrćem. Otud „umolomni“. To su oni na rubu pameti“ otkriva Ana inspiraciju za naslov albuma i najavnog singla.

Priču o nastanku albuma nadopunjuje i Konrad svojim riječima: „Kada Ana završi s poetikom, onda se uključuje tehnika. Za ovaj album smo razvili tehniku snimanja koju smo nazvali studio hopping. Prvo sve postavimo doma i snimimo demo uz klavir ili akustičnu gitaru, ako tako pjesma zahtijeva, a ponekad krenemo od programiranih elemenata. Onda demo šaljemo bendu da se upoznaju s pjesmom da bi na probi svi zajedno prosvirali pjesmu i složili aranžman. Kada je pjesma zrela za snimanje, počinje studio hopping“.

A kako otkrivaju, upravo ih je studio hopping odveo na različite studijske lokacije – bubnjevi su tako snimani kod Berka Muratovića, bubnjara Jinxa, u Funhouse Studiju, te kod Luke Tralića Shota u Element Studiju. Na istom je mjestu snimljen i bas, ipak su tamo već domaći. Gitare i klavijature snimane su u kućnom okruženju, pa stoga ne čudi da je „Zetovsku“ klavijaturist Davor Zanoški snimao u pidžami.

Osim standardne postave, dio instrumenata snimili su i gostujući glazbenici – s nekim su pjesmama otišli u goste kod skladatelja Igora Savina, koji je odsvirao prozračne retro dionice i backgrounde na pjesmama „Ako se ne sretnemo danas“, „Ti si jedno čudo“, „Daj mi tren“, „Let“ i „Obračun s mjesecom“, a zaslužan je i za dio aranžmana. Na albumu gostuju i trubač Igor Pavlica („Obračun s mjesecom“), čelist Stanislav Kovačić („Ti si jedno čudo“, „Obračun s mjesecom“) i gitarist Jimmy Matešić („Zetovska“). Ono što je svakako interesantno je činjenica kako su Ana i Konrad u snimanje albuma uključili i svoju 9-godišnju kćer Ledu, koja je otpjevala prateće vokale na pjesmi „Ti si jedno čudo“.

„Kada smo sve (posvuda) snimili, miks smo odlučili povjeriti Srđanu Sekuloviću Skasniju i njegovom divnom, velikom, analognom SSL miks pultu. I tu je kraj priče o snimanju albuma“ završava Konrad priču o tehničkom dijelu nastanka albuma.

Nakon što je album dobio svoj audio oblik, krenulo se u proces njegovog vizualnog oblikovanja. Slika koja krasi naslovnicu albuma te predivne ilustracije knjižice fizičkog izdanja, djelo su umjetnice Dragice Dade Modrić, koja kako otkrivaju ‘slika glazbu koju sluša’. A i ta je priča izrazito zanimljiva, kako otkriva Ana: „Kada smo dogovorili da nam napravi artwork, nitko nije znao kako će to izgledati – ni mi, ni ona. „Pošaljite mi snimke, pa ćemo vidjeti kamo će me to odvesti.“ I tako je glazba vodila njezinu ruku. Slikala je tušem i kavom. Sudeći po slici koja je pritom nastala, mogu vam reći da nam je muzika prilično fotogenična.“ Po završetku slike, u priču se uključila i dizajnerica Irena Mihalinec, koja je za album „Umolomni“ kreirala prijelom i prateći booklet, temeljen na ilustracijama spomenute Dragice Dade Modrić.

Priču o albumu Ana Lovrenčić privodi kraju riječima: „Umolomni je album o kojem smo duže razmišljali nego što smo ga snimali. Pjesmu je najlakše napisati, naći joj neku smislenu sredinu da s ostalima tvori jednu razumljivu cjelinu čini mi se teže. Ovo je album o rastancima.“

  • 10
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X