Mlada skladateljica Bianca Ban – njena ste publika, a da to i ne znate

Biti mlada i akademski obrazovana skladateljica, biti angažirana jednako na domaćem i stranom terenu i pri tome biti iglazbeno prilagodljiva, nije baš čest slučaj. Bianca Ban upravo je sve nabrojano. Upoznajte ju pobliže.

Bianca Ban (Foto: Biancaban.com)

Što kao skladateljica opće prakse preferiraš jer je dijapazon snalaženja širok, ide se od glazbe za solo instrumente, različite komorne ansamble, zbor, simfonijski orkestar, Big band, glazbu za igrani i animirani film, televiziju, radio, kazalište, video igre i druge medije?

Bianca Ban: Nastojim podjednako djelovati u koncertnoj, odnosno apsolutnoj glazbi i glazbi za medije. Potpunu slobodu kreativnog izražavanja pronalazim u skladanju suvremene klasične glazbe, koju izvode razni solisti – instrumentalisti kao i renomirani ansambli. S druge strane, skladanje primijenjene glazbe nosi sa sobom nešto drugačiji pristup, s obzirom da već postojećem vizualnom mediju kreiram audio komponentu koja treba biti u skladu s unaprijed definiranim načelima tog vizualnog medija. Kroz razgovor sa tvorcem medija procjenjujem kakav ću ansambl koristiti, hoće li glazba biti snimljena akustično ili stvorena elektronski pomoću samplova, kakav intenzitet glazbe taj medij traži, kojeg će žanra glazba uopće biti i ostalo. Svi ti elementi su često uvjetovani i budžetom kojim se raspolaže. Sve u svemu, svaki novi projekt na kojemu radim je nepredvidiv i manje-više podjednako zanimljiv.

Koje su ti dosad najdraže ili bar najuzbudljivije ili najizazovnije suradnje s nekog artističkog dijela?

Bianca Ban: Zanimljive suradnje ostvarila sam s animatorom Markom Dješkom za čije animirane filmove često radim glazbu. Jedan od zanimljivih projekata na kojemu sam nedavno radila jest i domaća PC igra „The Red Solstic“e, za koju potpisujem soundtrack žanrovski potpuno drugačiji od svega što sam do sada radila. Svakodnevno upoznajem zanimljive mlade ljude s kojima se povezujem i ostvarujem dugotrajne suradnje.

Što se klasičnog djela priče tiče, ove sam godine imala izvedbu svog kvinteta Event Horizon kojeg su sjajno odsvirali kvintet Glazbene staze u sklopu svoga istoimenoga koncertnog ciklusa. Ta mi je izvedba jedna od dražih do sad, jer je ansambl pokazao izvrsnu pripremnost i entuzijazam.

Jedna od interesantnih suradnji je soundtrack za „Sotoninnog sina“, crtić prilično skliskog naziva obzirom na okoliš i okolišanje u kojem većinski katolička i konzervativna Hrvatska preživljava?

Bianca Ban: „Sotonin sin“ je satiričan animirani film koji po tematici ne podliježe mnogim uvriježenim hrvatskim standardima. U njemu nema tabua, jasan je, direktan i kritički nastrojen. Soundtrack je stilski raznovrstan, s obzirom da je trebalo i glazbeno upriličiti atmosferu u paklu, zemlji i raju u kojima se radnja odvija. Iako prilično skliskog naziva, film je prema mojim informacijama naišao samo na pozitivne reakcije u Hrvatskoj i inozemstvu, pa čak i osvajao nagrade, kao što je nagrada publike na Festivalu hrvatskog animiranog filma.

'Sotonin sin'

Ima te po komercijalnim vodama i TV reklamama, a ne eksploatiraš svoj lijep izgled i vanjštinu po kojoj odgovaraš i profilu pop zvijezde. Kako uopće dolaziti do poslova tvog skladateljskog tipa u Hrvatskoj? Veze, poznanstva, natječaji? Jednom kad se uđe u krug računam da je jednostavnije… ljudi poslije po inerciji zovu obzirom da konkurencija nije prevelika na tom planu ili se varam?

Bianca Ban: Općenito, za moju profesiju (a trebalo bi važiti i za druge) je krajnje nebitno kako izgledam, stoga nikada nisam eksploatirala svoj izgled. Isticanje moga spola ili izgleda neće promijeniti moju glazbu i način na koji skladam. Rad pojedinca jedino je čemu treba pridavati pažnju, bilo gdje i bilo kada. Izgledom neka se bave estradnjaci.

Do posla dolazim na najrazličitije načine. Studij kompozicije otvorio mi je mnoga vrata, jer mi je simfonijsko djelo (koje je ujedno bilo i moj diplomski rad) izvodila Zagrebačka filharmonija, što je bilo dosta medijski popraćeno, pa sam dobila brojne ponude za skladanje. U pravilu, jedan odrađen posao donese dva sljedeća i tako sve više širim krug poznanstava i poslovnih partnera. Nedavno sam potpisala ugovor za hrvatsko-američki label IDM music gdje mi publisheri pronalaze skladateljske poslove.

Je li te ikad vuklo oprobati se u vlastitim pop skladbama?

Bianca Ban: Pop skladbe radim eventualno u svojstvu reklamne glazbe, ukoliko se to od mene traži.

Ono što je prezentirano na tvom web siteu je predivno. Slojevito, pismeno, raznovrsno, za mladu skladateljicu.

Bianca Ban: Hvala ti što si odvojio vrijeme i poslušao moje skladbe, zaista cijenim inicijativu s obzirom na današnju hiperprodukciju i zasićenost glazbe i glazbenika.

Reci, koliko je teško ili lako živjeti ili preživljavati ili pak pristojno zarađivati od tvog zvanja (koji je vjerujem i ljubav)? Kakva je situacija sa skladateljima mlađe generacije u koju i sama spadaš u Hrvatskoj?

Bianca Ban: Od skladanja primijenjene glazbe se može prilično dobro zarađivati. S klasičnom kompozicijom situacija je drugačija jer je publika probrana i malobrojna, pa je u skladu s tim i potražnja manja. Što se tiče situacije s mladim skladateljima, dovoljno je prići prosječnom čovjeku na cesti i upitati ga što je to biti skladatelj. Većina će reći da su skladatelji Bach, Beethoven, ekipa mrtva par stoljeća. Ako ga upitate da navede nekog skladatelja 20. stoljeća, većinom će se naći u problemu. Eto, takva je situacija s mojim kolegama. Većina kolega skladatelja snalazi se radeći u glazbenim školama udaljenima stotine kilometara od Zagreba, a skladaju zbog umjetničkih poriva. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X