Mlada skladateljica Bianca Ban – njena ste publika, a da to i ne znate

Biti mlada i akademski obrazovana skladateljica, biti angažirana jednako na domaćem i stranom terenu i pri tome biti iglazbeno prilagodljiva, nije baš čest slučaj. Bianca Ban upravo je sve nabrojano. Upoznajte ju pobliže.

Bianca Ban (Foto: Marko Mihin)

Obzirom da se tvoje skladbe ne izvode na koncertima u čestim cirkularnim ili klasičnim pop turneja načinima, koji je život tvoje glazbe mimo premijera? Imaš li podatke?

Bianca Ban: Svake godine imam poneku izvedbu nekog klasičnog djela koje se izvodi u probranim koncertnim prostorima u Hrvatskoj i obližnjim zemljama. Život moje glazbe manifestira se i u vidu mobilnih uređaja s čijih zvučnika svira moja glazba iz video igara, na TV programima, na kompjutorima domaćih i inozemnih gamera, na brojnim filmskim festivalima i drugdje.

A tvoja publika? Tko su? Imaš li neki uvid koliko je to ili nije masovno?

Bianca Ban: Moja publika je vrlo širok pojam. S obzirom da puno ljudi sluša moju glazbu u reklamama koje se vrte čak i u inozemstvu, mogli bismo reći da moja publika nije niti svjesna da mi je publika, ha, ha. Evo, neki dan sam na Youtubeu pronašla snimku djevojke iz Rusije koja je po sluhu ‘skinula’ moju skladbu „Ripples for piano“ i mislim da je to zbilja interesantno.

Bianca u inozemstvu. Obzirom da je glazba sjajna, a instrumentalna, da si sveprisutna i dobro praćena te zastupljena sadržajem na webu takav scenarij mi se ne čini nevjerojatnim? Ili već postoje neki događaji i povučeni potezi u tom smjeru?

Bianca Ban: Vrhunsku suradnju mogla bih ostvariti i sa talentiranim game designerom primjerice iz Donjih Andrijevaca i to za mene osobno ne bi činilo razliku od suradnje sa onim iz New Yorka. Želim reći kako riječ inozemno za mene baš i nema neki elitni predznak, sve dok je i domaći rad kvalitetan. No, jasna stvar, činjenica kako uz ovu struku nema graničnih ili jezičnih barijera jest krajnje pozitivna, jer je mogućnost moga skladateljskog djelovanja vrlo široko udaljena.

Ovo je trebalo biti prvo pitanje ali namjerno je obrnutim redoslijedom. Nakon svih ovih pripremnih pitanja – da moraš ljudima sa sigurne distance od par metara objasniti tko je Bianca Ban, što bi bio odgovor?

Bianca Ban: Umjesto nerealnog prikazivanja sebe u ovome odjeljku, radije bih da posjetite moju stranicu biancaban.com i poslušate moju glazbu. 😉

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X