‘Monkey Man’ – indijski John Wick

Redateljski prvijenac glumca koji se proslavio ulogom u Oscarom nagrađenom ‘Slumdog Millionaire’ Dannyja Boylea prljavija je i krvavija verzija holivudske sage s Keanuom Reevesom.

“Monkey Man”

Sudeći po repertoaru u kinima, ovu našu dvadeset i četvrtu bismo mogli prozvati Godinom majmuna. Ili barem njezino proljeće koje je prošli tjedan otvorio “Godzilla vs. Kong”, a isto tako očekujemo i novo poglavlje franšize “Planet of the Apes” početkom lipnja. Između ova dva blockbustera ušuljao se još jedan “majmunski” film, a riječ je o redateljskom prvijencu Deva Patela, glumca koji je svjetsku slavu stekao ulogom u Oscarom nagrađenom “Slumdog Millionaire” Dannyja Boylea.

“Monkey Man” je Patelov film uzduž i poprijeko, a osim režije i naslovne uloge potpisan je i kao autor priče, koscenarist te jedan od producenata. No ipak, sam kaže da bi film vjerojatno zapeo u turbulentnim vodama produkcije da ga nije spasio Jordan Peele. Film je trebao završiti izravno na Netflixu, ali se redatelj “Get Outa” potrudio da mu se osigura kinodistribucija i, sudeći po predviđanjima, izgleda da se isplatilo budući da se u prvom vikendu očekuje zarada od cca. 14 milijuna dolara na domaćem tržištu, pa će se tako boriti s drugim ovotjednim novitetom, “The First Omen” za drugo mjesto na box officeu, jer se očekuje još jedan pobjednički krug za Godzillu i Konga i ovaj tjedan.

Sam Patel u svoj prvijenac utkao je svu svoju ljubav prema akcijskim i borilačkim filmovima, od Brucea Leeja, preko korejske produkcije, pa sve do – u velikoj mjeri – “Johna Wicka”, superkoreografirane sage Chada Stalewskog koja je u velikoj mjeri povratila nadu u akcijski film. Njegov junak je bezimeni mladić koji se pod majmunskom maskom kao hommage mitskom stvoru Hanumanu bori u većinom namještenim tučnjavama gdje u pravilu dobiva novac kako bi primao batine, a kojima kao organizator i MC predsjeda južnoafrički luđak Sharlto Copley u svojoj vjerojatno “najviše Sharlto Copley” ulozi dosadašnje karijere. No, Monkey Man se paralelno s borbama infiltrira i u podzemlje kojim vladaju politički moćnici koji su ujedno i kriminalci zaslužni za mnoge patnje siromašnog naroda, pa tako između ostaloga i za smrt majke našeg naslovnog junaka.

“Monkey Man” (foto: Universal Pictures)

Nakon prvog neuspješnog pokušaja osvete, mladić koji se nekad predstavlja kao “Bobby”, proći će duhovno putovanje i fizički trening koji će ga pretvoriti u nepobjedivu mašinu u krvavom i pravedničkom pohodu nasilja. Patel uz ovu načelno jednostavnu fabulu servira i kritiku korupcije i vjerskih vođa koji se upliću u politiku pred izbore, a ako vam to zvuči pretjerano poznato s obzirom na ovdašnja zbivanja u kampanji ranije ovoga tjedna, zamislite kakav bi gušt bio gledati film u kojem neki naš čovjek iz naroda lomi kosti ovdašnjim vođama.

Dok se daleki istok – pritom mislimo na Japan, Koreju, pa čak i posljednje vrijeme i na Kinu – sve više probija do pozornosti zapadnoga svijeta i postaje redovnom pojavom na dodjelama Oscara, Indija tek povremeno pomoli glavu među širom publikom, kao primjerice lani s urnebesnim epom “RRR” ili tek tematski u ranije spomenutom “Slumdog Millionaire” koji će skoro napuniti i dvadeset godina. Patelov film bi svakako mogao odškrinuti vrata ovoj kulturi i filmskoj estetici, što bi mogao biti i veći uspjeh od čiste zarade na blagajnama. Osim toga trebao bi utabati put Patelu kao redatelju i kao novopečenoj akcijskoj zvijezdi, jer “Monkey Man” je i prljavija i krvavija verzija “Johna Wicka” čije tučnjave su možda malo manje ušminkano koreografirane, ali zato ćete svaki plasirani udarac osjetiti u svojim mišićima. A narod voli kad ga boli.

Ocjena: 8/10

(Universal Pictures, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X