Morvern u Kinu Šiška – kolaž toplih boja protiv opake zime

Iako dosta stroge mjere predostrožnosti vrlo lako mogu ubiti doživljaj rock koncerta, Morvern je zajedno s bendom pred do kraja popunjenom Kino Šiškom uspio održati solidnu svirku. U sjedećoj varijanti, bez naglih pokreta.

Morvern u Kinu Šiška (Foto: Kaja Brezočnik)

Koncerti koji su se odvijali protekla dva tjedna u sklopu pop-up festivala Žmoht odlučili su kolektivno istrijebiti sablasnu slovensku zimu. Ljudi već polako žude za proljećem, ili makar post-jesenskim slavljem; žude za nazadovanjem koje u zadnje vrijeme izgleda abnormalno privlačno. Dok smo čekali na egzistencijalnu kuglu da se otkotrlja do iduće postaje pandemijskog ludila, baterije su se mogle napuniti u Kinu Šiška – na zadnjoj večeri dotičnog festivala gdje je Morvern predstavio svoju svježe objavljenu ploču “Captain Trips”.

Morvern u Kinu Šiška (Foto: Kaja Brezočnik)

Iza pseudonima Morvern krije se Jan Cizej, donedavno u zajedničkoj svijesti kao pogon skupine HAY. Pozamašan niz Bandcamp izdanja koja su prethodila ovom sada aktualnom albumu pozicionirao je i autora i projekt kao nešto nepredvidivo i kreativno, a ta živa, koncertna dimenzija pokazala je da Morvern gaji i sklonost prema katarzi. Opet, obzirom na vrijeme – takvo kakvo je, i najmanja težnja ka pozitivnom kolektivitetu dočekati će se s osmjehom na licu, a u Šiški se upravo to i dočaralo, bez obzira na stolice.

Morvern u Kinu Šiška (Foto: Kaja Brezočnik)

Prvo, bend naprosto briljira. Sasma pristojna, prizemljena ping-pong dinamika, gdje vođe i ima i nema – titularna persona to uvijek jest, često s ogromnim natpisom posred kreativne ruke, ali vidi se da su krakovi benda duboko zakopani u cijeli živahni imaginarij. Dobra svirka u ovom slučaju znači dobru podlogu kako za Cizeja, tako za same aranžmane. Oni su, naime, i tako raskošni – bez ikakvih pretenzija – ali ima nešto u slušanju novog materijala uživo što im daje dodatnu dozu spontanosti.

Morvern u Kinu Šiška (Foto: Kaja Brezočnik)

Domaći je teren čini se dobro primio nove numere, čak i u postavci prostora u kojoj nema plesa, gurkanja i laganog gužvanja, iako je previše trenutaka kada pjesme zovu na upravo to. S jedne strane osjetila se katarza, jer koncert, jer dobar bend, jer energija, a s druge se osjetila zajednička borba protiv sve jače želje za ustajanjem.
S čisto subjektivne, isuviše apstraktne, “kreativne” strane, Morvern čvrsto korača putevima jednog glasnog, višeslojnog “iskustva” s općenitim rock atributom u podnaslovu. U maneštri ništa ne fali, dobro se svira i dobro se čuje – dovoljno pitko, a dovoljno eksperimentalno da te u ključnim trenucima izvadi iz vlastitih cipela. Kada popusti kratkotrajan trenutak šoka, fasadu toplih boja drži izražena energija. U borbi protiv opake zime, takve boje trpamo u torbe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X