Mostar Sevdah Reunion na OFF-u – katarzična proba

Sinoć je počeo 9. OFF jazz & blues festival u Šibeniku.

DSC02522 off
Mostar Sevdah Reunion na OFF festivalu (Foto: Regina Koštan)

Prva večer devetog OFF jazz & blues festivala dokazala je istinitost teze da Šibenčani OFF smatraju “svojim”. U gradu gdje jazz kultura nikada zaživjela izvan četiri zida rijetkih glazbenih sladokusaca, više stotina ljudi koji su jučer došli pogledati nastup Jazziane Croatice, standardnog jazz kvarteta, može se protumačiti na nekoliko načina. OFF je u dosadašnjih osam godina stvorio i odgojio jazz i blues publiku. Nadalje, pad u kvaliteti izvođača nije se dogodio ni blizu, naprotiv – line-up je ove godine vjerojatno najinteresantniji do sada. A ambijent, kvaliteta zvuka i vizualni dojam su već klasične vrline OFF-a.

Jazziana Croatica sastav je našeg čuvenog bubnjara Borne Šercara, u kojem su sve svoje znanje sinoć pokazali Vojkan Jocić na saksofonu, Zvjezdan Ružić na klavijaturama i Tihomir Hojsak na kontrabasu. Razloga za aplauze bilo je napretek, za užitak još i više, sjeli vi u stolicu na OFF-u s reputacijom glazbenog znalca ili znatiželjnog turista. Bravure, nesputana dinamika koncerta i članovi benda koji jedni drugima na pozornici čitaju misli, ponajbolje je od hrvatskog jazza što se ovog trenutka može dobiti.

Kao što je džezistički pristup sevdahu, u izvedbi mostar Sevdah Reuniona, najbolje što se od bosanskih tradicionala može dobiti, ali na europskoj razini. Pod budnim okom osnivača, menadžera, producenta i ton-majstora Dragog Šestića, MSR su sinoć na OFF-u nastavili priču koju su na istom festivalu započeli Damir Imamović i Amira Medunjanin. Sastav čiji članovi žive u različitim zemljama, jučer je pred šibenskom publikom imao ustvari probu, kad su se, eto, već svi konačno okupili na istom mjestu. “To je muzika, to je sviranje”, rekli su nam jutros članovi benda dok su ispijali kavu, objašnjavajući da se ne moraju “tražiti” na sceni, osjećaju se i razumiju, toliko da “jedan mol mogu držati po 45 minuta”.

Takva sinergija je MSR sinoć nagnala da publiku tjeraju od suza do ekstaze. Violina koja se probija iz melankolije i podigne izvedbu do instrumentalne katarze, okupirala je sva čula prisutnih gotovo dva sata. Večeras su na OFF-u Matija Dedić u kombinaciji s vibrafonistom Šimunom Matišićem, te Rosenberg Trio na čelu s Stochelom Rosenbergom, ponajboljim svjetskim gypsy swing gitaristom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X