Muzej Louvre će obučavati migrante za muzejske vodiče

Glasoviti pariški muzej Louvre će obučavati izbjeglice kao muzejske vodiče u posljednjem projektu nadahnutom nagrađivanim berlinskim programom nazvanim ‘Multaka’, ili na arapskom ‘mjesto susreta’.

Muzej Louvre u Parizu (Foto: Wikipedia)

Odjel islamske umjetnosti pariškog muzeja razgovara o predloženoj inicijativi s Alwaleed Philanthropies, fondacijom saudijskog biznismena milijardera Alwaleeda Bin Talala, koji je muzeju dao neotkriveni iznos novca za preuređenje svojih islamskih umjetničkih galerija. Galerije su se ponovo otvorile u utorak, a sad uključuju novi privremeni izložbeni prostor.

Berlinsku inicijativu pokrenuli su 2015. Državni muzeji Berlina i Njemački povijesni muzej. Kroz program, obučeni vodiči za izbjeglice iz Sirije i Iraka organiziraju obilazak muzeja na arapskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Projekt se pokazao toliko popularnim da je potaknuo sličan program u dva muzeja u Oxfordu – muzeju Pitt Rivers i Muzeju povijesti znanosti. Art Newspaper je prošle godine objavio kako su čelnici Berlinskog projekta razgovarali s Louvreom i Muzejem moderne umjetnosti u New Yorku.

Čini se da su razgovori s Louvreom urodili plodom, jer odjel za islamsku umjetnost muzeja i Alwaleed Philantropies trenutno raspravljaju o tome kako prilagoditi berlinski program Multaka francuskom kontekstu i prioritetima Louvrea. Iako je zaklada prethodno donirala 23 milijuna eura (28 milijuna dolara) za stvaranje odjela za islamsku umjetnost 2005. godine, trenutni projekt datira u 2017. godinu, manje od dvije godine nakon terorističkih napada 2015. u Parizu za koje je Islamska država preuzela odgovornost.

Yannick Lintz, direktor odjela za islamsku umjetnost u Louvreu, rekao je za The Art Newspaper: “Kao direktor odjela za islamsku umjetnost pitao sam se kako kultura može doprinijeti boljem poznavanju islamske civilizacije tako da ljudi ne misle da je islam samo terorizam. (. , .) Bio je to vrlo iskren dijalog (s Alwaleed Philantropies), ne samo poslovni dijalog, sa zajedničkom vizijom o važnosti obrazovanja.”

Louvre trenutno ima politiku besplatnog ulaska izbjeglica i tražitelja azila, a obučeni turistički vodiči mogu obilaziti više jezika nego samo arapski i francuski. Muzej očekuje da će daljnje detalje o projektu objaviti 2020. godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X