Muzej Louvre će obučavati migrante za muzejske vodiče

Glasoviti pariški muzej Louvre će obučavati izbjeglice kao muzejske vodiče u posljednjem projektu nadahnutom nagrađivanim berlinskim programom nazvanim ‘Multaka’, ili na arapskom ‘mjesto susreta’.

Muzej Louvre u Parizu (Foto: Wikipedia)

Odjel islamske umjetnosti pariškog muzeja razgovara o predloženoj inicijativi s Alwaleed Philanthropies, fondacijom saudijskog biznismena milijardera Alwaleeda Bin Talala, koji je muzeju dao neotkriveni iznos novca za preuređenje svojih islamskih umjetničkih galerija. Galerije su se ponovo otvorile u utorak, a sad uključuju novi privremeni izložbeni prostor.

Berlinsku inicijativu pokrenuli su 2015. Državni muzeji Berlina i Njemački povijesni muzej. Kroz program, obučeni vodiči za izbjeglice iz Sirije i Iraka organiziraju obilazak muzeja na arapskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Projekt se pokazao toliko popularnim da je potaknuo sličan program u dva muzeja u Oxfordu – muzeju Pitt Rivers i Muzeju povijesti znanosti. Art Newspaper je prošle godine objavio kako su čelnici Berlinskog projekta razgovarali s Louvreom i Muzejem moderne umjetnosti u New Yorku.

Čini se da su razgovori s Louvreom urodili plodom, jer odjel za islamsku umjetnost muzeja i Alwaleed Philantropies trenutno raspravljaju o tome kako prilagoditi berlinski program Multaka francuskom kontekstu i prioritetima Louvrea. Iako je zaklada prethodno donirala 23 milijuna eura (28 milijuna dolara) za stvaranje odjela za islamsku umjetnost 2005. godine, trenutni projekt datira u 2017. godinu, manje od dvije godine nakon terorističkih napada 2015. u Parizu za koje je Islamska država preuzela odgovornost.

Yannick Lintz, direktor odjela za islamsku umjetnost u Louvreu, rekao je za The Art Newspaper: “Kao direktor odjela za islamsku umjetnost pitao sam se kako kultura može doprinijeti boljem poznavanju islamske civilizacije tako da ljudi ne misle da je islam samo terorizam. (. , .) Bio je to vrlo iskren dijalog (s Alwaleed Philantropies), ne samo poslovni dijalog, sa zajedničkom vizijom o važnosti obrazovanja.”

Louvre trenutno ima politiku besplatnog ulaska izbjeglica i tražitelja azila, a obučeni turistički vodiči mogu obilaziti više jezika nego samo arapski i francuski. Muzej očekuje da će daljnje detalje o projektu objaviti 2020. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X