‘Na ovim prostorima jet-set nije estrada nego kriminalci i političari’

Povodom premijerne projekcije dokumentarnog filma ‘Orkestar’ u metropoli tijekom Zagreb Film Festivala, Pjer Žalica, redatelj ovog velikog projekta na kojem je radio pet godina, bio je zadovoljan interesom publike, a također je bio i raspoložen za intervju.

Michael Noer, Pjer Žalica i Brigitte Staermose na 9. ZFF-u (Foto: Nina Đurđević)

Produkcija “Orkestra” završila je nedavno?

Pjer Žalica: Produkcija “Orkestra” je najnetipičnija produkcija, to još nije završena priča jer sada radimo internacionalnu verziju da bi film plasirali izvan regije, radimo na razvoju koncepta za jednu vrstu serije. To je intimni projekt, Sašin (Lošić) i moj u smislu da smo krenuli napraviti film praktično bez sredstava. Godinama mi radimo na tome i uspijevali smo u etapama zadovoljavati potrebni nivo produkcije. U okvirima koji su nam bili mogući ta je produkcija bila rađena netipično za dokumentarni film, radili smo ga malo i kao igrani film. Zanimljiv, dosta slobodan oblik produkcije, ali ne vjerujem da bih dva puta ušao u takvo nešto.

Paralelno radite na više projekata, na čemu trenutno radite?

Pjer Žalica: Uvijek paralelno radim na više projekata, dosta njih nisu još realizirani jer smo ušli u krizu i recesiju, ali sada sam u ozbiljnim pripremama za projekt pod radnim nazivom “Travel agent” koji bi u tipičnoj produkciji trebali početi snimati u veljači 2012. Film govori o tome da prijateljstvo nema rok trajanja, glavne protagonistice su dvije prijateljice, jedna je u Bosni a druga u Izraelu, jedna akciona drama o tome kako jedna drugoj sada ponovno nakon zadnjeg rata, pokušava spasiti život.

Prizor iz filma 'Orkestar': Saša Lošić i Branko Đurić

Zbog čega u dokumentarcu “Orkestar” nema više privatnih detalja iz života Loše, kao YU rock zvijezde, detalji koji su normalan dio tog posla i načina života?

Pjer Žalica: Privatni dio života mislim da je u jednom ogromnom dijelu zastupljen u filmu, Saša je u filmu od početka do kraja i mislim da je to već potpuno razgolićivanje. Tu nema onoga što bi bio afektivni život. Tog segmenta nema jer to nije tema filma, mi smo pričali priču o tome kako smo opstajali u vremenu koje nas je prvo mazilo pa nas je onda zgazilo. To je društveno-politička-kulturološka priča, dakle kako je jedan vrlo specifičan autor sa specifičnim senzibilitetom prolazio kroz to vrijeme. U toj priči nije bilo prostora za te estradne rukavce i da ulazimo u njih, dio kvazi estradne imitacije zapadnog showbusinessa koji ako bi bio dio ove priče bio bi jako ironizran jer su kod nas jet-set kriminalci i političari. To nije estrada, estrada se uglavnom bori da preživi i ako preživljava to je iz razloga jer ima vrlo jake veze s politikom ili sa kriminalom. Išli smo za tim da se bavimo fenomenima i da ne ulazimo u svijet polu-trača.

Planirate li još snimati za “Orkestar”?

Pjer Žalica: Ne. Dramaturški sam jako zadovoljan kako smo ispričali tu priču. Produkcijski nastavljamo raditi nove oblike filma u smislu da ključne historijsko političke točke u priči malo bolje definiramo na jednostavan i efikasan način. U filmu bez obzira na povijest ima par točki koje mi jednostavno znamo jer su dio našeg iskustva i svijesti. Reakcije i pozivi koje dobivamo od ljudi van regije su dobre i materijal bi mogao ostati takav kakav je sada, no ja jednostavno osjećam da bi trebalo napraviti međunarodnu verziju, u industriji to je standardna stvar. To je nešto poput prijevoda knjige na neki jezik gdje uvijek postoji i mora postojati taj nivo prevoditeljske prilagodbe teksta. U vidu nekoliko punktova koji bi bili naznačeni kao poglavlja mislim da ćemo ljudima koji ne znaju ništa o Balkanu malo bolje smjestiti priču.

Nakon što je vidio film, je li Lošin otac promijenio svoje mišljenje koje stoji na početku filma?

Pjer Žalica: On i danas misli ono što je rekao na početku filma, jednostavno kao otac ima osjećaj da snimanje filma o Loši znači neku završenu priču. Kada je vidio film shvatio je što mi to radimo, film u kojem Loša istražuje kroz što je on to prošao. Jednim dijelom se složio da je dobro što smo napravili taj film s jednim izvrsnim komentarom a to je da je “film izvrsno montiran”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X