Na rubu pameti

O bićima, stvarima i pojavama koje nisu, a jesu i jesu, a nisu pokušava nešto reći ovaj blok riječi.

Krešimir Mišak

Nakon što je još jedna analiza podataka Nacionalne i sveučilišne knjižnice pokazala kako je prosječan hrvatski znanstvenik u naponu umne snage, a u prosjeku objavljuje jednom u petnaest godina, pismo protiv “Na rubu znanosti” može izgledati kao jedan grupni članak – na brzinu.

Među potpisnicima otovrenog pisma navodno znanstvenog društva pomalja se i jedan novi trend. Potisivanje titula kao filozofija i fizika – osobno, ma mojne me. Svi ti silni umovi mučili su se pišući knjige i hodajući daleko van svoje zone komfora kako bi doprli do novih znanstvenih postignuća, a eto danas filozofija je tek glavom i bradom Dragana, a fizika k’o fizika već ima dvostruki identitet. Zasigurno nije riječ o novinarskoj greški jer od kad je copy-pasta nema zime za točan prijenos navoda.

Lijepo je znati da su kolege novinari s HRT-a protupeticijom podržali svog kolegu. S nestrpljenjem očekujem prebrojavanje potpisa, broj HRT-ovih radnika i suradnika je silan, praktički nepregledan. Suptilni znanstveni napad na emisiju “Djeca Sunca”, koja je zabavnija od “Na rubu znanosti” jer se poigrava igranim deskribiranjem drevnih civilizacija na zanimljiv način, korespondira sa za sada lagano trusnim područjem sekularne države Hrvatske. A za HRT kao rasadnik komercijalnog programa u rangu s isto upitno znanstvenim National Geograficom i Discoveryjem uvijek palac gore. I baš kao što je Ray Bradbury lijepo rekao “ne treba više spaljivati knjige da se uništi kultura, dovoljno je nagovoriti ljude da ih više ne čitaju”, obavezna lektira, makar i u svom filmskom derivatu ako ne ide drugačije uz ovu bi temu bilo bi vječno “Ime Ruže” Umbera Ecca.

Nadam se kako je Krešimir Mišak ponosan na broj potpisnika koji ga, uvjetno rečeno mrze, jer ‘toliko vrijediš koliko te ljudi ne može smisliti’. No zahvaljujući upravo ‘Na rubu znanosti’ kada se prvi put ponovno na obzoru bude vidjelo sunce, uz uživanje u ljepoti zore ili sutona draže mi je znati nego ne znati da nekog taj prizor hrani pranom.

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X