Najbolji albumi u 2021. godini by Velimir Grgić

Nakon objavljivanja prve K-Pop enciklopedije na na svijetu, Velimir Grgić je posebno bio u medijskom fokusu u 2021. zbog jednog drugog književnog naslova, a to je ‘Teorije zavjere 21. stoljeća’, koji nije mogao doći u bolje vrijeme. Još prošle godine je ‘ničim izazvan’ poslao listu najboljih albuma za 2020., a sada je to ponovio i za 2021. godinu.

Najbolji albumi u 2021. godini by Velimir Grgić

“Velimir Grgić jedan je od najagilnijih dugogodišnjih izučavatelja pop kulture, ujedno i moderni renesansni čovjek; autor brojnih književnih naslova o filmu, glazbi i pop fenomenima, scenarist dokumentarnih i igranih filmova, te tv serija. Kad mi je kratko javio da bi baš mogao napraviti godišnju glazbenu listu ‘jer nije dugo’ za Ravno do dna, malo je reći da sam se osjećao ugodno počašćenim”, napisao sam prošle godine negdje u ovo vrijeme. Ove godine ista situacija. Bez najave ili dogovora, Velimir je opet poslao listo najboljih albuma po svom ukusu. Dakle, stvar ulazi u svoju rutinu, reklo bi se. – Zoran Stajčić, urednik portala.

12. Alex Ho ‘Move Through It’

Nisam nikad bio u Los Angelesu, ali kažu da je Alex Ho snimio savršenu zvučnu imitaciju njegovog noćnog šarma, neona, prostranosti, samoće i pustinjskog zraka. Ne znam koliko je i što uhvatio svojim sintićima, ali znam da je ovo predivan komad late night instrumentala.

Alex Ho ‘Move Through It’

11. Epik Hugh ‘Epik Hugh Is Here (Part 1)’

Korejska hip-hop atrakcija postoji od 2003. godine, a ovo je deseti studijski album grupe, prvi dio povratka na scenu (drugi dio slijedi tijekom 2022), s fenomenalnim hitovima kao što su “Rosario” i “True Crime”.

Epik Hugh ‘Epik Hugh Is Here (Part 1)’

10. LNS & DJ Sotofett ‘Sputters’

Kanadski i norveški talent spojeni kako bi odali počast berlinskom klubu – zbirka retro techna, s naglaskom na dub, čak je 15 komada electro-psihodelije koja zvuči kao da dolazi s početka 1990-ih, iako je mogla biti snimljena samo danas.

LNS & DJ Sotofett ‘Sputters’

9. Mino ‘To Infinity’

Vlasnik najboljeg albuma 2020. nije ponovio remek-djelo “Take”, ali njegov novi, treći LP svejedno je podsjetnik na to koliko inovativan i dobar može biti korejski hip hop, nošen krilima popularnosti K-Popa. Nema evergreena u rangu “Run Away”, ali su “Love In Da Car”, “Tang!” i “Kill” svejedno odlične pjesme.

Mino ‘To Infinity’

8. John Carroll Kirby ‘Septet’

Četvrt stoljeća nakon eksplozije popularnosti lounge glazbe i tranformacije “muzaka” iz posprdnog termina za “elevator music” do nove klupske atrakcije izrodilo je “Septet”, album koji je sve to, ali i ništa od toga. Kirby je godinama svirao za druge (Frank Ocean, Mark Ronson…), a ovo mu je šesti solo album u zadnje četiri godine, zvuk 80-ih s naklonom filmskom soundtracku, prežvakan i ispljunut kao novi slatkiš.

John Carroll Kirby ‘Septet’

7. Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra ‘Promises’

Tko bi rekao da će eksperiment iz klasike i jazza postati možda najboljim brakom elektroničkog producenta (Points), saksofonista (Sanders) i simfonijskog orkestra – ikada. Nije da su ovakvi brakovi bili česti, ali 2021. godina ih je srećom ozakonila.

Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra ‘Promises’

6. Nala Sinephro ‘Space 1.8’

Mlada Britanka Nala svira jazz od svoje 16. godine, a šest godine kasnije donosi debitantski LP – ovaj o jazz oslonjen album zapravo je dijamantno izbrušena šetnja po žanrovima, sve od meditacije do euforije, ali uvijek kao soundtrack za dobar večernji koktel.

Nala Sinephro ‘Space 1.8’

5. Fuubutsushi ‘Shiki’

Chris Jusell, Chaz Prymek, Matthew Sage i Patrick Shiroishi od kraja 2020. pa do kraja 2021. snimaju soundtracke svakog godišnjeg doba, pod zajedničkim imenom Fuubutsushi. U studenom 2021., sva su četiri albuma – proljetni, ljetni, jesenski i zimski – za lakše snalaženje ugurali pod jedan naziv. “Shiki” je kompilacija, presjek čitave godine kao savršena simbioza ambijentale, jazza i klasike. Čarobno iskustvo prirode zarobljene u glazbi.

Fuubutsushi ‘Shiki’

4. Ilovemakonnen ‘My Parade’

Najbizarniji, istinski jedinstveni kreativni glas Atlante vratio se nakon desetak godina vladanja YouTubeom i formatom mixtape EP-ja i to sa svojim prvim pravim studijskim albumom! Ne samo da nas je podsjetio koliko nam je nedostajao, nego i zašto smo ga oduvijek voljeli.

Ilovemakonnen ‘My Parade’

3. Senyawa ‘Alkisah’

Indonezijski eksperimentalni dvojac nastavlja svoje putovanje neistraženim teritorijama zvuka, ambijentale, buke, melankolije i folka, s naramkom instrumenata iz kućne radionice i maštom koja obara s nogu. Kako se izgubiti u indonezijskoj džungli ideja? Slušati najglasnije!

Senyawa ‘Alkisah’

2. VA ‘Sounds Of Pamoya’

Tanzanijski singeli najzanimljivija je klupska glazba još od pojave baile funka, dancehalla i grimea, afrički gabber koji razara zvučnike kao rafal strojnice usmjeren na zglobove popucale epileptičnim plesom. Svježi sound i neko novo, novo doba plesnog hard corea.

VA ‘Sounds Of Pamoya’

1. DPR IAN ‘Moodswings In This Order’

Dream Perfect Regime Ian je Korejac rođen u Australiji; prištekao se na K-Pop maniju i krenuo u osvajanje svijeta preko Seula. Njegov album na engleskom jeziku nije toliko K-Pop, koliko indie-pop, ali to je nebitno, jer “Moodswings In This Order” je prije svega zbirka osam redom fantastičnih pjesama.

DPR IAN ‘Moodswings In This Order’

Također, ako ste ih propustili, isplati se poslušati i sljedeće više-manje sjajne albume iz 2021:

Mount Liberation Unlimited “Welcome to the Jungle”, Jeff Parker “Forfolks”, Charva “Anthems”, UNIIQU3 “Heartbeats” , Chris Corsano & Bill Orcutt “Made Out of Sound”, PinkPantheress “To Hell With It”, Merzbow “Mukomodulator”, Penomeco “Dry Flower”, Pigeon “Yagana”, Karima Walker “Waking the Dreaming Body”, Tomoko Sauvage “Fischgeist”, Tarotplane “Horizontology”, CHAI “Wink”, Gojira “Fortitude”, Mogwai “As The Love Continues”, Biga Yut “Vamparina”, Zior Park “Syndromez”, Ulla “Lymitless Frame”, Arooj Aftab “Vulture Prince”, Erika de Casier “Sensational”, Nils Frahm “Old Friends New Friends”, Jackques Greene “ANTH01”, SUNN O))) “Meta – BBC Live”, Klein “Harmattan”, Fatima Al Quadiri “Medieval Femme”, Awkward Corners “Amateur Dramatics”…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X