Nakon pritiska Turske Sarajevo odbilo uručiti titulu počasnog građanina Orhanu Pamuku

Grad Sarajevo odustao je od planova da Orhana Pamuka imenuje počasnim građaninom glavnog grada Bosne i Hercegovine. Kritičari za ovakav potez okrivljuju strah od vrijeđanja Turske i predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

  • 23
    Shares
Orhan Pamuk (izvor: Wikipedia)

Pamuk je za počasnog građanina nominiran od strane tamošnje knjižare i lokalnog izdavača Buybook koje je predložilo da se Nobelovom laureatu nagrada uruči ovog proljeća tijekom kojeg će Pamuk posjetiti Sarajevo, između ostalog, i zbog rada na scenariju o ratu u Bosni i Hercegovini. Prema direktoru Buybooka Damiru Uzunoviću gradsko je vijeće u početku glasovalo sa sedam glasova za i nijednim protiv u korist Pamuka, da bi se tijekom drugog glasovanja stvari naglo promijenile pa je Pamukova nominacija odbačena s četiri glasa za i tri protiv.

“Objašnjenje  općinskog povjerenstva bilo je da Orhan Pamuk nije učinio ništa ili gotovo ništa za grad Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke procjenjuju da bi proglašenje gospodina Pamuka počasnim građaninom moglo izazvati bijes turske vlade i predsjednika Erdogana. Iskoristila se ova prilika kako bi se Pamuku poslala poruka da u Sarajevu nije dobrodošao” ispričao je Uzunović . “Istaknuli smo da je Orhan Pamuk jedan od najvažnijih suvremenih pisaca te da niti jedan od trenutačnih živućih nobelovaca nikada nije došao u Sarajevo. Pamuk je daleko najčitaniji i najpoznatiji pisac u Bosni i Hercegovini, a kao njegovi ekskluzivni izdavači za BiH pozvali smo ga da posjeti Sarajevo”.

Pamuk je u Turskoj kontroverzna figura koja je zbog “vrijeđanja Turske” završila i u tamošnjem zatvoru. Predsjednik bosanskohercegovačke oporbene Naše stranke Samir Fazlić izjavio je za AFP kako nema sumnje da je konačan ishod glasovanja rezultat Pamukovog aktivizma i posljedičnog “straha od Erdogana”.

Promjenu stava gradskog vijeća komentirao je i oporbeni SDP Bosne i Hercegovine. “Gospoda na vlasti izabrana su da budu gradski oci Sarajeva ali se ponašaju poput nekakvih pomajki iz Erdoganovog zaselka”, izjavio je glasnogovornik stranke Malik Garibija i nastavio “Siguran sam da je Turska naša prijateljska zemlja i da su Turci naš prijateljski narod i siguran sam da će odustati od ovakvih gesta upućenih našem narodu, kao što bi i svaki dobar prijatelj učinio. Prijatelj bi nas podignuo i ne bi dopustio da klečimo pred njim”.

Iz ureda gradonačelnika Sarajeva se nakon više upućenih upita još uvijek nisu oglasili po ovom pitanju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 23
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X