Nastavlja se šovinističko mahnitanje braniteljskih udruga – na udaru Špancirfest i festival ojkanja

Iako tvrde da im nije namjera nametati zabrane, braniteljske udruge u Petrinji, a jučer i Gardijska brigada Pume iz Varaždina upravo su u ofanzivnom naletu sprječavanja kulturnih događanja u svojim gradovima.

Bajaga i Instruktori na 12. Pozitivnom koncertu u Domu sportova (Foto: Izidor Tačković)

Nakon što je Bajagi odbijeno gostoprimstvo na rujanskim Danima piva u Karlovcu, protiv njegovog nastupa na skorašnjem Špancirfestu u Varaždinu, inače jednom od najvećih festivala u Hrvatskoj, su i članovi Gardijske brigade Pume. Gluhi na sve medijske objave o tome kako je apsolutna floskula da je apolitični Momčilo Bajagić Bajaga pjevao četničke pjesme u Kninu 1993. godine, varaždinski branitelji upravo ističu isti razlog.

“Nije nam namjera nametati neke zabrane, ali kao branitelji i građani imamo pravo na svoje stajalište, a još više na poštovanje kakvo imaju svi veterani u demokratskim zemljama. Smatramo kako je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagića-Bajage koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske”, prenosi tako portal Varaždinski.hr izravno miješanje ratnih veterana u festivalski program ovogodišnjeg jubilarnog 20. Špancifesta, koji je u svoja dva desetljeća postojanja znao puno puta pozivati glazbenike iz Srbije.

Iz citiranog dijela dopisa razvidno je kako se iz jedne velike laži kreira i gura druga, još veća i još pogubnija, laž, a to je ona da je ‘Bajaga tijekom Domovinskog rata zajedno s ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju’. Dakle, varaždinski veterani plasiraju tezu da su svi glazbenici iz Srbije ni manje-ni više, OTVORENO podupirali agresiju, što je šovinistička optužba par excellence prema cijeloj jednoj glazbenoj sceni bez ikakvih iznošenja konkretnih dokaza i to 23 godine nakon okončanja rata i nakon što su u Hrvatskoj do sada nastupili gotovo svi predstavnici srpske scene, neovisno o glazbenom žanru, u Hrvatskoj, osim onih nekoliko imena koji su tijekom devedesetih zagovarali neprijateljstvo između dva naroda. Iz svega se dakle iščitava da ‘iako im nije namjera nametati zabrane’, braniteljske udruge su očigledno pronašle novu misiju u kojoj žele izvođačima iz Srbije zabraniti dolazak u Hrvatsku.

Još dalje su otišle petrinjske udruge branitelja. One u svom silnom neznanju žele protjerati Festival ojkača iz Petrinje i to samo iz razloga jer ga organizira Prosvjeta, tj. kulturno društvo srpske manjine u Hrvatskoj. Na tiskovnoj konferenciji koju su sazvali pljuštali su brojni nebulozni razlozi, iako je sasvim jasno da je jedini pravi razlog netrpeljivost spram nacionalne manjine u vlastitoj državi. Da se ne govori o tome da je ojkanje kao vrstu specifičnog pjevanja UNESCO 2005. godine proglasio i uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna. Petrinjske udruge su pak išle toliko daleko u bizarnosti da se na presici čulo kako ‘ojkaju oni koji su pucali po nama’, prenio je Ps-portal, i da se Festival ojkača neće održavati dokle god su oni (članovi braniteljskih udruga) živi, jer ojkanje nikad nije bila glazba grada Petrinje.

Podsjećamo da se do sada s priopćenjima po pitanju ovog zadiranja braniteljskih udruga u kulturno-umjetničke programe i samim time i kuturno-glazbenu ponudu nisu izjasnile krovne glazbene institucije u Hrvatskoj.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X