Nastup zbora Kombinat: Idealistička i borbena jedinica

U povodu otvorenja Muzeja pobjede i 72. obljetnice oslobođenja Dalmacije, u Šibeniku je nastupio ženski zbor Kombinat iz Ljubljane.

Zbor Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

Samo jedan CD je dovoljan da ukaže na razliku između opterećenog i neopterećenog naroda. Prvi album ženskog slovenskog pjevačkog zbora Kombinat objavljen je 2013., na njemu je kompilacija partizanskih, antifašističkih i protestnih pjesama, od “Ay Carmele” i “Bella Ciao” do “Bandiere Rosse” i “”Bilećanke”, a u prva tri tjedna bio je najprodavaniji CD u Sloveniji. Za nekoliko stotina prodanih komada prešišao je “veličine” poput Cetinskog i Biebera. U Hrvatskoj bi se pomučile već i oko pronalaska izdavača.

Kombinatke, kako same sebe nazivaju, nikad nisu nastupile u Hrvatskoj. Do sinoć. U šibenskom kazalištu postale su poklon organizatora proslave 72. obljetnice oslobođenja Šibenika i Dalmacije svim uzvanicima.  Dalmatinski i hrvatski antifašisti, među kojima i pokoji pravi živi borac, napunili su kazališnu dvoranu sat vremena prije zakazanog početka. Nakon svečanog otvorenja Muzeja pobjede, prvoborci i njihovi sljedbenici s lakoćom su probili zatvorena vrata Kazališta i smjestili se na toplome. Ništa posebno u njihovim životima, samo još jedan uobičajeni proboj.

Kombinatke su besplatne, ne naplaćuju svoje nastupe i srcem pristupaju svakom. Ima ih oko četrdeset, prosjek godina im je možda malo veći od trideset, a dozu pravdoljubivih ideala održavaju na izuzetnoj razini. Nije dovoljno da otpjevaju pjesmu, one publici objasne sve o njoj. To je posao Maksimilijane, jedne od Kombinatki, koja će vam srčano prenijeti svaki detalj o tome kako je, recimo, “Bella Ciao” nastala na talijanskim poljima riže.

Nastup zbora Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

Zbor Kombinat pjeva iz gušta, no iako žive u, zaključili smo već, kudikamo neopterećenijoj zemlji od naše, svjesni su svoga regionalnog i europskog okruženja. Na fašizam ne gledaju kao na iluziju ili jeftino prodavanje straha, fašizam je tu u svim svojim rafiniranim oblicima. Kombinatke su idealistička i borbena jedinica istovremeno.

A ako ih publika ponese, kao što ih je ponijela u Šibeniku, tada sve izgleda kao u nadrealnom filmu; mali oslobođeni teritorij gdje sloboda umije da pjeva. Kombinatke su otišle na večeru na kišnom Trgu Medulić gdje se opet orila pjesma. Oslobađa se teritorij po teritorij.

 

Tekst objavljen u suradnji s suradnji s portalom TRIS.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X