Natječaji ‘Jer svirati se mora’ – HGU nije bio u stanju ispoštivati vlastita pravila

Ministarstvo kulture i medija platilo je 100.000 kuna potkapacitiranoj Hrvatskoj glazbenoj uniji da provede natječaj vrijednosti 17,2 milijuna kuna u kojem se spomenuta potkapacitirana HGU nije bila u stanju držati ni tek dva natječajna uvjeta koja je sama propisala, piše u iscrpnom istraživačkom članku portala Teatar.hr, gdje se već u podnaslovu navodi da je to ‘jedna od bizarnijih priča koju su objavili’.

Hrvatska glazbena unija (Izvor: HGU)

Kako navodi Teatar.hr, u dva natječaja “Svirati se mora” čija sredstva su se mogla koristiti isključivo za produkcijske troškove, a ne za honorare izvođača, umjetnička vrijednost programa nije bio kriterij. Spomenuti natječaji imali su tek dva posebna uvjeta.

Prvi je bio da prijaviteljima osnivač nije tijelo javne vlasti, a drugi da je riječ o pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu djelatnost u kulturi ili raspolažu koncertni prostorima.

HGU je na oba natječaja uspio prekršiti i ta dva jednostavna uvjeta.

Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda iz Buzeta čiji je jedini osnivač Grad Buzet, dakle tijelo javne vlasti dobilo je na oba natječaja. Na prvom natječaju 10.000, a na drugom 15.000 kuna. Jest da nisu veliki iznosi, ali su sredstva dvaput dodijeljena protivno natječajnim pravilima.

“Drugi natječajni uvjet, onaj da prijavitelji mogu biti pravne ili fizičke osobe koje obavljaju izvođačku djelatnost je pak tako sročen da su sredstva odobrena i obrtima kojima je primarna djelatnost poljoprivreda, ali su uz nju registrirani i za organizaciju koncerata, pa je formalno pravno tu sve u redu”, piše Teatar.hr.

Jedan od najvećih dobitnika natječaja je tvrtka RTL koja uopće nije registrirana za organizaciju koncerata, uvidom u sudski registar. RTL je dobila i na prvom i na drugom natječaju ukupni iznos od 285.000 kuna, tj. 2,97% od ukupnih sredstava natječaja. RTL je, po navodima Jutarnjeg lista, samo u prvih šest mjeseci 2020. ostvarila dobit od tri milijuna eura i prihod od 22 milijuna eura, dok je po istraživanju GONG-a RTL jedan od najvećih dobitnika državnog oglašavanja, te im je od 2017. do prve polovice 2021. na račun sjelo čak 15,3 milijuna kuna iz državne riznice. Ali eto, “svirati se mora”.

Iako su i HGU i RTL priupitani od strane Teatar.hr-a kako je sve to moguće, ni RTL, ni HGU nisu odgovorili.

Na upit Teatra.hr odgovorilo je jedino Ministarstvo kulture i medija na diskrepanciju oko toga da je dodijeljeno ukupno 6.900.000,00 kuna na drugom natječaju, a ne 7 milijuna kako je svuda oglašavano. Tih 100.000 kuna inkasirala je HGU direktno od Ministarstva kulture i medija, što, između ostalog iz Ministarstva objašnjavaju ovako: “Oba natječaja u smislu organizacijskih, vremenskih i provedbenih zahtjeva nadilaze uobičajeni opseg obavljanja redovnih poslova HGU-u za što u samoj udruzi ne postoji ni kapaciteta, ni dovoljan broj zaposlenika koji bi odradili tako zahtjevan posao, te je potreban angažman vanjskih suradnika.”

Cijeli tekst s još bizarnih detalja pročitajte ovdje.

Naime, nama kao mediju koji nikad nije dobio sredstva niti na jednom natječaju Ministarstva kulture i medija na koji se prijavio, izuzetno je žao što smo potkapacitirani da detaljno uđemo u ovu i još niz sličnih priča, te koristimo ovu priliku da se zahvalimo portalu Teatar.hr koji po tom pitanju dijeli sličnu sudbinu s nama, ali je unatoč svemu maestralno ovo istražio.

U žutom okviru ispod je ‘naša škrabica’, ako mislite da bi bio red da se kapacitiramo i za ovakve vrste priča, jer očigledno je: pisati se mora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X