‘Nečastive’, premijera na Perforacijama – zaziv ćudoredno nepoćudnoga

‘Nečastive’ su povećanu pažnju medija i šire javnosti privukle samim time što je izvodi jedanaestero posve obnaženih plesača, a dodatna je promidžba izazvana skandalčićem u kojem je oglašivač u konačnici, zbog ćudoredne nepoćudnosti, odbio prikazivati reklamni video spot na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu, ali i, vele, vratiti novac kojim je za to bio plaćen.

Bruno Isaković 'Nečastive'
Bruno Isaković ‘Nečastive’

Na zagrebačkom segmentu sedmog Festivala Perforacije (25-29. lipnja 2015) sve su četiri izvedbe predstave autora i koreografa Brune Isakovića, nastale u suradnji sa Studiom za suvremeni ples iz Zagreba i plesnim umjetnicima iz SAD-a, Švedske i Srbije, bile popunjene publikom.

„Nečastive“ korijen vuku iz Isakovićeva komada „Zaziv“, da bi pod ovim nazivom sada zaživjele u trećoj inkarnaciji – početno bijaše riječ o komadu što ga je izvodio samostalno, zatim ga je prenio na plesačicu Anu Vnučec, a sada na čitav ansambl.

Govoreći o „Nečastivima“, znalački glasovi zapisuju da je izvedbeni moment postavljen kroz prožimanje dvije organske funkcije, disanje i fizičku tenziju, čime se istražuju transformacije tjelesnosti izvođača te odnos s publikom, gradirajući njihove međuovisnosti. Gledatelj nižeg stupnja stručnosti bit će zahvaćen neobičnim, pomalo teškim ugođajem uzrokovanim posvemašnjim nedostatkom zvukova i glasova, osim onih disanja plesača i povremenih odjeka udaraca tijela što padaju na pod, potom općom svjetlosnom prigušenošću komada (oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek) te izvedbama u vrlo, vrlo usporenom pokretu. Motreći plesače, jedva da ćemo primijetiti da se miču, no upravimo li pogled na neki drugi par ili skupinu, a onda ga vratimo na onaj prethodni, vidjet ćemo da je ta grupa sad u drugom položaju. Tijekom šezdesetak minuta trajanja koncentrirana težina chiaroscura, sporosti i tišine pritišće sve jače.

U ponuđenom konceptu, gola tijela osam žena i trojice muškaraca (Branko Banković, Željko Drmić, Dina Ekštajn, Lana Hosni, Bosiljka Vujović-Mažuran, Ana Mrak, Ana Vnučec, Kaia Gilje, Hanna Hellström, Ilija Surla, Mia Zalukar) ne izazivaju ni u kojem pogledu, ona su ovdje naprosto činjenice ljudskosti, a odluku za nagošću – usklađenu s izostankom ostalih scenskih pomagala (zvuk, scenografija, naracija) – možemo doživjeti i kao svođenje na bitno, svojevrsnu potragu za srži suvremeno plesnog kretanja. Premda su pravila čvrsto postavljena, unutar njih dopuštena je, pa i dobrodošla individualna ekspresija.

Osim što u određenim odsječcima komada disanje postaje glasnije, a pretkraj se dotad ozbiljnim, zabrinutim licima nakratko razvuku osmijesi te u nekoj vrsti oslobođenja od stege i sputanosti dolazi do nekoliko, u odnosu na dotadašnji ton, burnijih padova, bacanja na tle, „Nečastive“ dosljedno izbjegavaju zaokupiti pažnju „atrakcijama“ bilo koje vrste. Napetost grade i znatiželju bude stvaranjem iščekivanja, a ljepotu nude u obliku pokretne, žive skulpture ljudskih tijela dodatno klesane štedljivo doziranim svjetlom.

Minimalističkim pristupom katkad se može probuditi i potaknuti jednako kao i kakvom raskošnom produkcijom. Blagodarimo na raznovrsnosti i ponudi koja zahvaća od-do.

(ZKM, Zagreb, 29. lipnja 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X