Nellcote i Izae u Tvornici kulture – večer nerazvikanih, ali kvalitetnih

Nellcote, zagrebačka grupa nazvana po glasovitoj vili u kojoj su Stonesi snimili legendarni ‘Exite On Main St.’ album, predstavila je sinoć u Tvornici kulture svoj ovogodišnji prvijenac ‘Disturbance in a Quiet Summer Night’. No bila je to prilika za poslušati uživo i izvrstan dubrovački trio Izae.

Nellcote u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Nellcote, predvođen tekstopiscem, pjevačem i gitaristom Vinkom Ergotićem, prošao je razne faze u svom postojanju. ‘Putovao’ je od forme benda, pa u jednom trenutku zastao na granici Ergotićevog osobnog kantautorskog izričaja i onda opet stasao u bend. Nikad u prvom planu, nikad razvikan, ali uglavnom konstantno ‘tu negdje na sceni’, pa su i te predumbacije s članstvom i težnja da se održi kontinuitet u prepoznatljivosti ona priča o tome koliko je teško sklopiti i održati bend u ovim novomilenijalnim uvjetima u ovom gradu.

Nellcote u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Grupa je pored svega imala i jednu, nazovimo je, otegotnu okolnost, a to je ozbiljnost u izričaju koja ne uključuje brzopotezne trikove i ‘skupljanje bodova’ izvan ‘glazbenog igrališta’. Ergotić je u svoj izričaj ugradio određenu poputbinu koja lagnao podsjeća na Jima Morrisona ili Nicka Cavea, što je svakako dodatni uteg koji svakom ostavlja prostor za dodatno mjerenje njegove uvjerljivosti, u smislu da je uvijek na vjetrometini i da bude prokazan kao lažnjak.

Nellcote u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Ukratko, za tako visoko dignutu letvicu treba proći puno vremena kako bi se istesao i definirao izričaj koji drži vodu. Stoga se i put Nellcotea ne razlikuje previše od putova rock bendova iz XX stoljeća kad je bilo pod normalno da se debitantski album čeka i deset godina. U slučaju Nellcote, album „Disturbance in a Quiet Summer Night“ sublimira njegovo desetljeće rada i postojanja. Uživo, taj rad bio je sublimiran u sinoćnjem nastupu u Tvornici kulture čiji je Mali pogon bio solidno ispunjen publikom i to u tjednu koji vrvi od mnoštva koncertnih događanja, doslovce u jeku sezone.

Nellcote u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Među publikom je bio i priličan broj glazbenika, meni je to uvijek lijepo za vidjeti, što je samo dokaz da je i kod njih ono što radi Nellcote nešto vrijedno pažnje. A pažnja je nešto što vam Nellcote neće privući već prvim taktom, ali taj bend ima sposobnost da je pridobije kako se počne odmotavati klupko njegovih pjesama. Taktilno i sporopulsirajuće. S jasnom putanjom prema unutarnjoj katarzi. Ne poziva tako Ergotić s pjesmom „Mutiny“ na otvorenu prvoloptašku pobunu, već je usađuje kao način osobnog razmišljanja, poput gandijevog pasivnog otpora, a opet riječbje o bendu koji je u stanju adekvatno kotrljati groove na način kao da prati tok misli svog frontmena. Dakle, da ne bude zabune, Nellcote nije nimalo pasivan bend. On krene iz pasivnosti koju je u stanju sa svakom pjesmom preokrenuti, čak i kad je riječ o baladi „She Said“.

Nellcote u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Uzlazna dinamička putanja koncerta je na posljednje tri „Stranger“, „Little Wolf“ i „Trouble“ uspješno potvrđena s gostovanjem trubačice Duge Bavoljak i kantautorice Gordane Marković kao pratećeg vokala na pozornici. Inače tu je potrebna i mala digresija; basistica Lana Filipin je tijekom cijelog koncerta bila dobar prateći vokal, no šteta da tonski majstor to nije uvidio i malo je pojačao, što bi dakako još više podiglo kvalitetu cjelokupnog zvučnog ugođaja. No i s tim, Nellcote uživo potvrđuje da je bend sa svojom pričom i svojim univerzumom, koji vas može dovesti do americana zadovoljštine samo ako im se iskreno prepustite.

Izae u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Last but not least, sinoć je i priliku imao i dubrovački trio Izae u kojem pjeva Jadranka Katić, inače po mom skromnom mišljenju, pjevačica s predivnim zagasitim (barskim) altom, jer kad zapjeva kao da vas nešto bocne i začudite se što čujete glas Mariane Faithfull koji pjeva na hrvatskom. Izae je kultni sastav u Dubrovniku, ali je uvijek problem ta fizička udaljenost pa sastavi iz Grada rijetko imaju priliku nastupati u metropoli. Uz to, Izae je jedini domaći sastav koji je imao čast da mu na albumu svira nitko drugi do Dana Colley iz legendarnog američkog sastava Morphine. A nije to bilo tako davno, svega prije tri godine na albumu „Snivatelj snima“.

Izae nisu bili u ulozi predgrupe u nekom klasičnom smislu ‘odsviraj svojih 20 minuta i bježi’, već su to bila dva ravnopravna koncerta. Bilo je to posebno očito nakon isprike da su minutažom malo ‘zagazili’ u termin Nellcota, tj. bilo je jasno da je cijela večer nešto što će obilježiti prijateljski, a ne rivalski odnos, kako i dolikuje večeri u kojoj su se svi i okupili da bi čuli nešto kvalitetno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X