Nemeček u Močvari – prokleto, ‘Prokletije’

U sklopu programa Vrelo zvuka, Vedran Živković je po prvi put uživo predstavio novu inkarnaciju svog dugovječnog projekta Nemeček promovirajući glazbu s hvaljenog lanjskog albuma ‘Prokletije’.

Nemeček u Močvari (foto: Jahvo Joža)

Nakon što je prošli tjedan jurjevsku sezonu otvorio Kries u Boogaloou, sinoć su pred obilježavanje istog blagdana u Močvaru došli i njegovi drugi štovatelji, Nemeček. Potonji u svojoj posljednjoj inkarnaciji pokazuje osobine srodstva s prvima, a zajednička im je sklonost prema tradicionalnoj slavenskoj glazbi iz davnina koju Nemeček na svom novom albumu “Prokletije” provlači kroz zavjesu mračne buke u izričaju koji se može povezati s onime Wovenhanda i Swansa.

Dugo se čekalo da Nemeček iznađe svoj pravi glas i poruku koju želi prezentirati. Postave su se mijenjale, od albuma se odustajalo, dugo se kuhalo, da bi lani usred pandemije izronila ploča koja je napokon privukla pozornost koju je Vedran Živković kao jedini stalni član i autor projekta itekako zaslužio. “Prokletije” je plod njegove vizije i tehničkog umijeća Dimitrija Petrovića (Seine, Radost!), a riječ je o tek uvodnom poglavlju projekta koji ima postati glazbenom trilogijom.

Nemeček u Močvari (foto: Jahvo Joža)

Da je prokleto sjeme palo na plodno tlo, mogli smo svjedočiti sinoć u Močvari gdje je u okviru programa Vrelo zvuka Živković prvi put uživo predstavio novu iteraciju svog projekta u kojoj se world music sljubljuje s alternativnim rockom bučne provenijencije i eksperimentalnom glazbom. Publika željna koncerata nakon dvogodišnje suše prouzrokovane pandemijom njihov je nastup pretvorila u trijumf, potpuno ispunivši Močvaru. Kao i tjedan dana ranije na koncertu Dimitrija Dimitrijevića, okupio se i crème de la crème lokalne alternativne scena čija je uzajamna podrška ujedno esencijalna, dirljiva i sjajna.

Nemeček je predstavljanje novog utjelovljenja odradio u formi trija. Vedranu su se pridružili bubnjar Borna Maksan i sveprisutni Leo Beslać na klavijaturama i ambijentalnom zvukovlju koje bi između pjesama oslobađalo prostor za zvučne eksplozije koje bi uslijedile u pjevanim (urlanim?) brojevima s albuma kao što su “DajBog”, kojom je nastup otvoren, “Jurjevo” i “Pored rijeke Drine”. Vedranova distorzirana tambura zaštitni je znak novog Nemečeka, a može se reći da je uživo, ako ni zbog čega drugoga onda zbog prisutnosti bubnja, napravljen dodatni kvalitativni skok u odnosu na studijski zapis.

Nemeček u Močvari (foto: Jahvo Joža)

Osim materijala s aktualnog izdanja od kojega je singl “Jurjevo” ponovljen i na bisu, Nemeček je u relativno kratkom nastupu (nešto više od sat vremena) uspio predstaviti i dio materijala koji bi trebao uslijediti na budućim izdanjima trilogije “Prokletija”. Najviše pozornosti možda je privukla pjesma pod radnim nazivom “Olovni momci” koja zbog svoje specifične harmonijske strukture poziva na neočekivanu, ali dobrodošlu paralelu s izričajem Haustora i pogotovo folk izričaja Darka Rundeka iz epizoda u kojima su njegova glazbena istraživanja tumarala putovima tradicije.

Sinoćnje furiozno predstavljanje pred pozamašnim brojem duša u publici pozicioniralo je Nemeček na popis domaćih izvođača čiji se nastupi u budućnosti neće smjeti propuštati. Živkovićev praiskonski urlik uz tamburu donio mu je pozornost koju već dugo zaslužuje. #DajBog i njima i nama još mnogo ovakvih nastupa.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X