J.R. August ‘Still Waters’ – Muka po Augustu u aprilu

Vrijedni Nikola Vranić alias John Raven August ne posustaje s objavljivanjem pjesama. Jučer objavljena kolekcija pjesama ‘Still Waters’ je sve samo ne mirna.

J.R. August ‘Still Waters’

Album “Still Waters” inspiriran je Najvećom pričom ikad ispričanom. Ne, nije riječ o pjesmi grupe Grateful Dead, nego se radi o muci Isusa Krista, što je dugogodišnja Augustova želja da preko muzike i stihova kaže nešto i o tome.

Snimio ga je gotovo sam, uz diskretnu pomoć brata, kolega i prijatelja. Prvi spot s albuma za pjesmu “Dealing With The Pain” je objavljen na Čistu srijedu, odnosno Pepelnicu ove godine, drugi spot za pjesmu “I Forgive Her” objavljen je za Veliki četvrtak, a “Still Waters” je izašao 24 sata poslije, na Veliki petak.

Album slijedi tu tematiku. “Still Waters” je o trpljenju boli, stoicizmu, otpuštanju, opraštanju i ponovnoj izgradnji. To je album borbe između onog što se može promijeniti i onog što se može samo prihvatiti, i emocionalnom i razumnom segmentu. S obzirom da govori o muci i vjeri, ne čudi što “Still Waters” donosi možda nešto više gospela i bluesa u standardni Augustov izričaj.

Pjevački August zvuči bolje nego ikad, bolje nego na svom “live”-albumu, samouvjeren je i autoritativan u pripovijedanju/pjevanju. Drugi singl i druga pjesma po redu “I Forgive Her” je remek djelo, uvodna “Dealing With Pain” je odličan odabir za singl i moćno realizirana pjesma. Možemo diskutirati oko toga koliko je pametno Vraniću pred blagdan koji “podrazumijeva” šunkice, jaja i zečeve objaviti introspektivnu, ispovjednu pjesmu kao singl, no, ako sam u krivu, javno obećajem da ću spaliti svoju imaginarnu diplomu iz “product placementa”.

Album “Still Waters” traje 35 minuta, što je osjetno kraće u odnosu na prethodnike “Dangerous Waters” i “Murky Waters”. Na nivou ideje, osjeti se da je Vranić itekako zainteresiran obraditi je, njegova autorska strast je neupitna. Više je problema, po sudu ovog nesuđenog plasiratelja proizvoda, u inspiraciji kod pjesama – neka više, a neka manje zove na opetovana slušanja.

“Rebuild My Ruins”, uz dva singla, spada u prvu skupinu i doima se kao snažniji zaključak albuma, nego posljednja “Lonely”, koja u ovoj konstelaciji akcenata zvuči kao izgubljena pjesma naknadno nađena. “Still Waters” nema glazbenu dramaturgiju poput albuma “Dangerous Waters”, iako bi je zbog osmišljenog koncepta, trebao imati – pjesme i njihov raspored nisu tako sklopljeni da ih slušatelj odsluša u dahu.

S obzirom koliko Augusta ta tematika zanima, osobno se ne bih začudio da na nekom idućem live-albumu dobijemo bolje i dovršenije verzije ovih pjesama koje su ovdje prezentirane.

No, najvažnije u ovoj priči je da se August kao umjetnik i izvođač razvija dalje, na greškama se uči, a ovo potonje vrijedi i za njega i za potpisnika ovih redaka.

Ocjena: 7/10

(Croatia Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X