Nespretni početak 2. Starigrad Paklenica Film Festivala

Tehnički problemi zadesili su direkciju SPFF-a već na prvoj projekciji. Prvi mačići ili nešto drugo?

Kino u kanjonu Velike Paklenice (Foto: Walter Thompson)

Potom je slijedio cjelovečernji film o „Bijelom dugmetu“ redatelja Igora Stoimenova koji iako je zanatski kvalitetno posložen ipak nije ponudio cjelovit uvid u karijeru najpoznatijeg jugoslovenskog rock benda. U filmu su potpuno izostavljeni intervjui sa svim pjevačima Dugmeta, pa se može zaključiti kako istome nedostaje cijela druga strana medalje, a Goran Bregović se ni ovog puta nije potrudio ponuditi ništa novo u odnosu na ono što je već toliko puta do sada prožvakano.

Film tako drži vodu u fenomenološkom smislu praćenja paralelne priče o Dugmetu i Jugoslaviji kao dvije stvari koje su neraskidivo vezane „nekom tajnom“ vezom. No pravog safta nema. Nije naveden pravi razlog raspada grupe, međuljudski odnosi unutar iste, geneza i nastajanje najznačajnijih pjesama, a također nije obrađeno ni post festum poglavlje ponovnog okupljanja Bijelog dugmeta sa sva tri pjevača sredinom prošlog desetljeća kako bi se napravila stadionska turneja po metropolama država u regiji. Opći dojam je kako je i nakon 22 godine od raspada grupe još uvijek prerano da bi se hladne glave i bez bilo kakve pristranosti ispričala priča o Bijelom dugmetu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X