Nespretni početak 2. Starigrad Paklenica Film Festivala

Tehnički problemi zadesili su direkciju SPFF-a već na prvoj projekciji. Prvi mačići ili nešto drugo?

Projekcija filma o Bijelom dugmetu u Velikoj Paklenici (Foto: SPFF)

Zahvaljujući festivalu glazbenog dokumentarnog filma, Starigrad Paklenica je od prošle godine ponovno spojen na filmska događanja. To malo mjesto podno Velebita je davne 1962. privuklo producente filma „Winnetou – Apache Gold“, a ubrzo nakon toga kanjon Paklenice se pokazao kao jedan od najpogodnijih eksterijera za cijeli filmski serijal o western junaku Karl Mayevih romana.

U Starigradu kao spomen na to vrijeme postoji Winnetou muzej, koji još uvijek ima otvorena vrata za turiste obližnjeg kampa, gdje njemački očevi vode svoje sinove i pokazuju im tko su bili heroji celuloidne vrpce u vrijeme njihove mladosti. Starigrad Paklenica Film Festival nema previše veze s tim vremenom slave njemačkog vesterna u kojem su filmski indijanci u tenisicama skakali po velebitskim gudurama, već je svoju nišu pronašao u specijaliziranom dokumentarnom programu koji je fokusiran na glazbu, glazbenike i svega što se dotiče glazbe.

Oko 300 gledatelja okupilo se na prvoj projekciji (Foto: SPFF)

Eksterijeri za projekcije su monumenti prirode odnosno kanjoni Male i Velike Paklenice. Tako da je SPFF ujedno i jedni događaj koji je uspješno ishodio dozvole za tako nešto unutar nacionalnog parka još od vremena filmskog Winnetoua. Sam početak festivala bio je prilično nespretno izveden. Zbog kvara na projektoru u Velikoj Paklenici je skoro sat vremena kasnila premijerna projekcija „Music By Prudence“, oskarovca Rogera Rossa Williamsa i filma „Bijelo dugme“, redatelja Igora Stoimenova.

Toliko je naime trebalo da se donese projektor iz Male Paklenice gdje je zbog toga u potpunosti otkazano prikazivanje filmova „Tisti den v’ tednu“, dokumentarca o poznatom slovenskom bendu Big Foot Mamma i austrijski film „Parade“. Na visini „zadatka“ bila je publika. Oko tristo gledatelja jednostavno je bilo željno filmova, pa se na kraju činilo da nikome nije smetala projekcija slabije kvalitete s tehnički slabijeg projektora od predviđenog.

Kratki dokumentarac „Music By Prudence“ o siromašnoj afričkoj djevojci prikovanoj za invalidska kolica koja je ujedno i pjevačica božanskog glasa uistinu je snažna priča o tome kako je glazba za dotičnu Prudence postala neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rješava stvar. Odlično snimljen i dirljivi film koji je s razlogom redatelju Rogeru Rossu Williamsu priskrbio Oscara. Dalje>>

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X