Ničim izazvan: Drago nam je da nas uspoređuju s veličinom kao što je Darko Rundek

Na međunarodni Dan žena u zagrebački Vintage Industrial dolazi beogradski bend Ničim izazvan koji je pažnju u regiji bio privukao već prvim singlom ‘O tebi’ s prošlogodišnjeg eponimnog albuma. Ova mnogoljudni sastav se u Zagrebu predstavio publici prošle godine, a 8. ožujka će zasvirati na pozornici Vintage zajedno s popularnim srpskim sastavom (ne)normalni.

  • 7
    Shares
Ničim izazvan (Foto: Aleksandar Zec)

Što vas je izazvalo da osnujete bend?

Verovatno čista ljubav prema muzici i želja da ostvarimo neke tinejdžerske snove o karijeri rock&roll zvezde.

A ime? Kako je došlo do njega?

Kako je samo ime nastalo to niko ne zna sa sigurnošću, ali sigurni smo da ne može bolje da nas opiše jer smo došli iz potpuno različitih sfera života i nismo imali u planu ništa od ovoga. Potpuno ”ničim izazvani”.

Ako se ne varam u bendu vas je devet.

Pri stvaranju pesama dolazile su nam ideje o zvucima koje nije bilo moguće izvesti sa instrumentima koje ima četvoročlani bend, pa smo se lagano širili dok nismo bili zadovoljni energijom pesme i dobijenim zvukom. Za sada smo na devet članova a videćemo ubuduće.

Koliko je zahvalno, a koliko nije svirati u nonetu?

To je jedan zaista veliki tim ljudi. Devet različitih umova i razmišljanja koje treba stočiti u jedan cilj. Velika je prednost što smo svi prijatelji i uvek uspemo na kraju da se dogovorimo.

Đani Pervan vam je bio producent prvog albuma. Kako je došlo do suradnje i planirate li ga opet angažirati?

Đani je naš producent od samog početka i do sada je sve naše pesme samo on producirao. Upoznali smo se na jednom festivalu dok je još bio član benda Letu Štuke i kada smo krenuli da se bavimo muzikom on je bio naša prva i jedina želja za mesto producenta. Pokazalo se da je to bila prava odluka i on je sada stalni deo našeg tima.

Ničim izazvan

Koliko vidim u Srbiji vas malo-malo uspoređuju s Rundekom. Kako vi gledate na to?

Ne postoji novi izvođač koji nije poređen sa nečim već čutim pre. Sigurno je negde i muzika Darka Rundeka imala uticaja na nas, kao i desetine drugih izvođača koje smo slušali tokom života. Drago nam je da nas porede sa jednom takvom veličinom kao što je on.

Koliko je Pervan imao ‘prste’ u tome, obzirom da je dugo surađivao s Rundekom?

Đanijev ”posao” tek nastupa na scenu kada mu mi predstavimo pesmu… Naš deo posla je sav kreativni deo i slaganje pesme kako je mi čujemo, a on nakon svega toga radi neka finalna brušenja.

Je li vas iznenadio uspjeh već prvog singla „O tebi”?

Mi od te pesme nismo očekivali ništa, a dobili smo sve. Bili smo blago zatečeni, ali taj osećaj zatečenosti je trajao kratko, vrlo brzo smo se ubacili u ”mašinu.

Obzirom na organsko-instrumentalni pristup kao da težite evocirati na neke dane kad je pop glazba povlačila sa sobom i melodijsku kvalitetu. Kako gledate na današnju pop glazbu, općenito?

Živimo u vremenu kada putem interneta i nekih TV i radio stanica do vas dolazi mnogo toga što ljudi nazivaju pop muzikom a u stvari nema nikakve veze sa njom. Kvalitet postoji samo je potrebno dobro osluškivati i ne pasti pod uticaj masovnih medija kojima je samo bitan kvantitet, a ne kvalitet.

Prije godinu dana ste u Zagrebu nastupali u KSET-u na nekadašnji Dan mladosti (25. Maj), ovog puta dolazite u Vintage Industrial i to na međunarodni Dan žena. Kako to da nam dolazite samo u prigodnim prilikama?

Čista slučajnost. Obećavamo da ćemo sledeći put doći na neki potpuno nevažan datum.

  • 7
    Shares

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X