Nile Rodgers: Šokiran sam iznosom isplata od streaming servisa

Autor brojih planetarnih hitova među kojima su ‘Le Freak’ grupe Chic, ‘Like A Virgin’ Madonne i ‘Let’s Dance’ Davida Bowieja traži da se promijeni način izračuna iznosa koje od streaming servisa primaju glazbenici.

Nile Rodgers na Exitu (Foto: Paul Kavanagh)

Nile Rodgers, neupitna glazbena ikona, kaže kako u vremenu prije pandemije nije ni gledao koliko dobiva od streaming servisa jer su honorari od turneja bili dovoljni da može plaćati kompletnu organizaciju i angažman drugih glazbenika. No nakon što je tijekom lockdowna pogledao u znamenke isplata ostao je potpuno šokiran.

“Mi uopće ne znamo koliko uistinu vrijedi jedan stream”, izjavio je Nile Rodgers putem interneta odboru koju je prošli mjesec osnovao Britanski parlament koja posebno istražuje način poslovanja i raspodjele sredstava streaming servisa. Odbor je osnovana nakon niza žalbi britanskih strukovnih organizacija i samih glazbenika koji ne mogu platiti niti stanarine od prihoda sa streaming servisa kojima je pak tijekom pandemije posebno porasla zarada i sada streaming servisi drže čak tri četvrtine sveukupne zarade glazbene industije u Ujedinjenom kraljevstvu.

S jedne strane dakle ogroman prihod, dok s druge strane stvaraoci najzaslužniji za ponudu streaming servisa ne mogu skrpati kraj s krajem.

“Nikako ne možete saznati koja je vrijednost jednog streama zbog sporazuma o neotkrivanju podataka između izdavačkih kuća i streaming servisa”, rekao je Rodgers i dodao: “Nama treba transparentnost u poslovanju tih servisa”.

No gitarist i producent nije stao samo na streaming platformama. Rekao je da izdavačke kuće zadržavaju do 82% tantijema koje dobivaju od streaming usluga kao što su Spotify, Apple Music i Amazon Music, nazivajući taj cijeli sustav “jednostavno smiješnim”. I optužio je glavne etikete da namjerno uskraćuju novac umjetnicima.

“Na izdavačke kuće gledam kao na svoje partnere. Zanimljivo je da svaki put kad revidiram rad svojih partnera nađem novac koji mi duguju. Svaki put. A ponekad je to zapanjujuća količina novca.”

“Trenutno se svaka reprodukcija pjesme na streaming servisima računa kao prodaja, što etiketama daje lavovski udio u prihodu”, rekao je Rodgers komisiji, ali je nastavio tvrditi da je stream više nalik radio emisiji ili licenci izvorne snimke, koja bi umjetnicima dala oko 50% tantijema.

“Etikete su jednostrano odlučile da se stream smatra prodajom jer im maksimizira dobit”, rekao je. “Umjetnici i autori pjesama trebaju ažurirati klauzule u svojim ugovorima kako bi odražavali stvarnu prirodu konzumiranja njihovih pjesama – a to je putem licence. Streaming je nešto što ljudi posuđuju, a ne kupuju”, zaključio je Nile Rodgers.

Saznajte više:

David Crosby prisiljen prodati svoj katalog: To mi je jedina opcija, streaming mi je ukrao novce od izdavaštva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X