NLV u Tvornici kulture – bend koji iskače iz svih okvira

Mali pogon Tvornice kulture u petak je bio pretijesan za sve znatiželjnike koji su se okupili na zagrebačkoj promociji prvog dugosvirajućeg albuma NLV, a bogme i za prodorni čudesni vokal Nikol Ćaćić.

NLV u Tvornici kulture (Foto: Goran Novosel/Balkanrock.com)
NLV u Tvornici kulture (Foto: Goran Novosel/Balkanrock.com)

Unatoč ledenoj zagrebačkoj noći i brojnim koncertima koji su u petak međusobno kolidirali, NLV je okupio impozantno velik broj publike koja je došla provjeriti zvuče li pulski psihodelični indiefolkeri jednako dobro uživo kao na odličnom eponimnom albumu benda koji je, unatoč tome što je objavljen na samom kraju godine, završio na svim listama najboljih domaćih albuma 2016. godine.

Na maleni je stejdž Malog pogona originalna petorka izašla proširena za dva prateća ženska vokala, a brojnost im je rasla kako je koncert gradirao, pa se u jednom trenutku na sceni zateklo deset ljudi, no ni ta skučenost nije omela pjevačicu Nikol Ćaćić da svojom ekspresivnom pojavom dominira prostorom.

Koncert su otvorili s „Bitter“, prvim singlom s albuma kojega su izveli gotovo kao na studijskog verziji pjesme. Općenito se tijekom koncerta moglo zamijetiti kako je bend još u onoj fazi kada pristupa materijalu školski točno, trudeći se ne izlaziti iz okvira koncertnim eksperimentiranjem s aranžmanima, pa sve zvuči točno onako kao na studijskoj snimci, što nije nipošto loše, ali koncerti su uvijek zanimljiviji ako sadrže neku igru i imaju dozu nepredvidljivosti. Samopouzdanje za takve iskorake bend stječe s koncertnim iskustvom, a NLV je tek na početku svoje priče i za to imaju puno potencijala i svirački i autorski.

Nikol Ćaćić - NLV u Tvornici kulture (Foto: Goran Novosel/Balkanrock.com)
Nikol Ćaćić – NLV u Tvornici kulture (Foto: Goran Novosel/Balkanrock.com)

Cijelim je nastupom u petak je potpuno dominirala Nikol, ne samo zbog svog čudesnog prodornog glasa, već i teatralne ekspresije u pokretu koja je pratila svaki otpjevani stih, pa je čovjek imao osjećaj da su je obuzeli senzualni duhovi Chinawoman, Bjork i Morrisseya i zatočili je u baroknoj fleetfoxovskoj baladi na istarski psihodeličan način. Lijepo je bilo gledati kako se jedna istremirana djevojka, koja iskreno i prostodušno priznaje publici kako „se usrala“, iznenada s prvim taktovima pjesme transformira u neko biće koje živi u pjesmi i kao da se na sceni i za nju rodilo.

Nakon odličnih „A.I.W.O.O.E“ i „Sisters of the Sun“, Goran Farkaš iz istarske etno skupine Veja im se pridružio na gajdama na prekrasnoj baladi “Not Dark Yet“, a pred kraj regularnog dijela koncerta priključila se i tročlana brass sekcija na „All the Colours“ i „My Funeral“. Na bis su se nakon čitavog odsviranog materijala vratili u tročlanoj akustičnoj postavi Nikol, Luka i Vedran i odsvirali „You“ i cover MGTM „Electric Feel“, da bi koncert zatvorili ponovljenom „Look Around You“, recentnim singlom koji je izveo čitav bend.

Iako je atmosfera svih devedeset minuta koncerta bila odlična i bend je, posve zasluženo, nakon svake stvari dobio oduševljene ovacije, zvuk NLV-a kao da je bio preimpozantan za taj maleni prostor i razglas. Bilo bi ih zanimljivo čuti na nekom komornijem koncertu, u dvoranama poput Gorgone MSU ili malog Lisinskog, u kojima bi cijela barokna raskoš ovog benda jasnije došla do izražaja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X