Nova biografija tvrdi: Van Gogh se nije ubio

Vincent Van Gogh nije se ubio, tvrde autori nove biografije ‘Van Gogh: The Life ‘.

Vincent Van Gogh - autoportret

Steven Naifeh i Gregory White Smith kažu kako se vjeruje da je Vincent Van Gogh ustrijeljen slučajno od strane dvojice mladića za koje je znao da su imali neispravan pištolj. Autori biografije „Van Gogh: The Life“ došli su do tog zaključka nakon 10 godina istraživanja u koje su bili uključili i više od 20 stručnih prevoditelja koji su proučavali tisuće prethodno neprevedenih pisama koje je napisao slikar. Tijekom godina rada skupili su arhivu koja sadrži 28.000 zabilješki. Nizozemski slikar umro je u Auvers-sur-Oise u Fracuskoj 1890.  u dobi od 37 godina.

Tih dana Van Gogh je odsjeo u Auberge Ravouxu odakle je odlazio u polja žita gdje je običavao slikati. Dugo se vjerovalo da se ustrijelio u polju prije nego se vratio u svratište. Autor biografije Steven Naifeh tvrdi kako je nedvojbeno da nije otišao u polje kako bi tamo okončao život. „Vjerovanje među žiteljima Auversa jest da je slučajno ustrijeljen od strane dvojice mladića i da je tada odlučio zaštiti ih i preuzeti na sebe njihovu krivicu.“

Naifeh tvrdi kako su ponovno proučili dosje povjesničara Johna Rewalda koji je 1930. godine posjetio Auvers gdje je napravio rekonstrukciju koja se nije podudarala s teorijom o suicidu. U toj studiji je navedeno kako je metak ušao u gornji abdomen Van Gogha pod kosim kutem, a ne pod pravim kako je u većini slučajeva kod samoubojstava izvršenih vatrenim oružjem.

Dva tinejdžera koji su posjedovali neispravan pištolj s kojim su se stalno igrali su u to doba dana obično počinjali piti  s Van Goghom koji se vraćao iz polja. „Dakle imate tri osobe koje vole popiti, a dvije su nestašni mladići s pištoljem. U takvoj situaciji prije je posrijedi slučajno ubojstvo, nego samoubojstvo s predumišljajem. Van Gogh je bio njihovo društvo i također je teško zamisliti da je jedan od njih, ili obojica imali namjeru ubiti slikara.

Gregory White Smith tvrdi kako Van Gogh nije bio opterećen smrću, niti ju je tražio, ona je jednostavno pronašla njega. I kad se to dogodilo u obliku nesretnog slučaja, vjerojatno ju je prihvatio i odlučio zaštiti nestašne tinejdžere od odlaska u zatvor, ako ne i smrtne kazne.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X