Zemlja gruva! ‘WTF is Gruvlend?’ – u svijetu postoji jedno carstvo…

Uši su nam naćuljene prema Zapadu, a zbog toga nam se dogodi da ono što se čuje na bliskom nam Istoku ne počnemo primjećivati sve dok se ne podigne solidna buka. Ovdje je naravno riječ o glazbi.

Zemlja gruva! 'WTF is Gruvlend?'

Zato ova recenzija dolazi s debelim zakašnjenjem od godinu i nešto „sitno“ mjeseci. No čemu se uzbuđivati oko toga, jer prije odluke da se uhvatim u koštac s albumom „WTF is Gruvlend?“ selektirao sam samo hrvatske stranice, upisao naziv albuma i krenuo u istraživačko guglanje, čisto da vidim koji smo po redu od onih koji „kasno pale“ po pitanju recenzije. Nakon jedanaeste strane sam izgubio volju jer nisam pronašao niti jednu, pa sad je li u pitanju loše tagiranje ili nešto drugo…

Nema smisla ulaziti u to jer jedini zaključak i dalje je WTF is „WTF is Gruvlend?!“ odnosno Where The Fuck is „WTF Is Gruvlend?“? A album je dobar, razumljiv, plesan, inteligentan i što je najvažnije dostupan tj. besplatan, a bend Zemlja gruva! je već uredno počeo posjećivati hrvatske pozornice.

Ideja o besplatnom downloadu je svakako dobra u ovo vrijeme kad je internet brži od života pa tako i od diskografskih kuća za koje je MC Milovan u intervjuu za ovaj portal razborito zaključio kako diskografi predstavljaju usko grlo za ostvarivanje uspješnog kontakta između novih izvođača i publike, jer uistinu rijetki su postali oni koji su spremi izdvojiti novac za nešto novo, i to još domaće ili pak iz „komšiluka“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ixUyvtbI7LU[/youtube]

Grupa čiji su pokretači spomenuti MC Milovan i dvije iznimne pjevačice Konstrakta i Zoe Kidah solidno plivaju u afrobeatu, hip-hopu, reggaee, soulu, r’n’b, pa čak djelomično i u dancehallu. Članovi benda dolaze iz svijeta medija i marketinga. Svoj glazbeni projekt su uspješno dizajnirali, no odlučili su u samom startu napraviti dobar proizvod, a ne samo konstruirati kampanju i strategiju oko nečega što ne drži vodu tamo gdje treba – na radijskim ljestvicama i pozornici.

Ako je glavna misija prvog albuma uspješno predstavljanje izvođača, Zemlja gruva! je tu uspješno položila ispit u nešto manje od 40 minuta. „WTF is Gruvlend?!“ uvodnom „Himnom“ uz naglašene brasove u stilu nekadašnjeg Mandrilla udara glazbene gabarite svoje misije. Iduća „Kako bilo“ u kojoj glavnu dionicu pjeva MC Milovan nažalost ne posjeduje dovoljno uvjerljivosti koju nudi naredni možda najbolji dancehall uradak na ovim prostorima (koji se nije već nakon prvog takta rasuo u nepodnošljivo jeftinu poskočicu – za što je dancehall kao stvoren) „Da bi nam“ u kojoj pjevačice izlaze u prvi plan.

„Najlepše želje“ je svoju masivnu potencijalnu snagu iskoristio i na top ljestvicama u Srbiji – zasluženo, nije to samo najbolja pjesma na albumu, već i jedan od boljih pop hitova ovih godina na ovim prostorima. Nakon takve pjesme prva koja slijedi je obično u najvećoj gabuli, no „Reći ću ti“ skreće u r’n’b, time odškrinjuje vrata jedne druge dimenzije i uspješno priprema teren za „Da li bi ti“, novi groove podebljan puhačima.

Uzlaznu putanju nastavlja „Danas nije juče“, a album ne gubi dah ni na „Šećeru“ koja u drugoj polovini ima ulogu kao i „Najlepše želje“ u prvom dijelu – dakle zarazni radijski hit. „Nisam znala da sam ovo htela“ i „U opasnosti“ nisu aduti spremljeni za kraj, ali nisu ni balast – produžuju atmosferu „Gruvlenda“ koju nose vedri ritmovi, i nimalo banalni tekstovi. Što se tiče tekstova na albumu uglavnom su u pitanju snažno emancipirane teme, pogotovo ženske, ali nije riječ o klimavoj „girl power“ pozi, već o uvjerljivim emocijama koje bi se lako mogle protumačiti i kao uistinu proživljene. Izvan tog okvira izlazi posljednja „U opasnosti“ koja je emancipirana u socio-političko-ekološkom kontekstu, nešto kao „Let The Sunshine“ Zemlje gruva!, ali opet nimalo pretenciozno. Nema opasnosti da bi eventualno pozerstvo zasjenilo jasnoću odaslane poruke.

Kvalitetno gruvanje u svakom pogledu. Tko se navuče, novu dozu ne bi trebao čekati predugo, jer grupa priprema novi album. Mi ćemo sigurno reagirati na vrijeme.

Ocjena: 8/10

(Samoizdat, 2010.)

Saznajte više: ‘Ne bi uspjeli da smo krenuli kroz ‘usko grlo’ domaće diskografije’

Download: WTF is Gruvlend?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X