Novi spot grupe Zemlja Gruva! snimljen od kadrova šokantnog YU-filma

Kultni film Mlad i zdrav kao ruža redatelja Joce Jovanovića slavi ove godine 40. rođendan i pojavljuje se u novom/starom kontekstu buntovništva i upozorenja, dok je beogradska grupa Zemlja Gruva! svoj novi singl ‘U opasnosti’ potpuno ilustrirala isječcima iz filma koji je zbog svoje šokantnosti nakon premijere bio maknut iz kino distribucije bivše zemlje.

Prizor iz filma ‘Mlad i zdrav kao ruža’

“U opasnosti”, posljednji singl s debi albuma benda ‘Zemlja gruva!’ je pjesma koja zatvara album “WTF is Gruvlend?” i pjesma s njihovim najangažiranijim tekstom.

Poruka pjesme “Budi promjena koju želiš vidjeti” citat je oca Indije, idejnog začetnika pasivnog otpora, Mahatme Ghandija.

Spot za pjesmu, koji je objavljen ekskluzivno u 5 do 12 posljednjeg dana 2011. i predstavlja hommage velikom filmskom umjetniku Joci Jovanoviću. U suradnji s redateljem nastala je montaža spota s dijelovima njegovog filma “Mlad i zdrav kao ruža”. Muzika i tekst ‘Zemlje gruva!’ daju kadrovima iz filma novo značenje i kontekst, a pjesma i film jedno drugome novi smisao.

Film na drzak način manifestira vječitu borbu između generacija, te starog i novog svijeta.  S druge strane, pripovijedanje, estetika i način snimanja i montaže su bili potpuno neshvaćeni u vrijeme kad je film prikazan na Pulskom festivalu te je ubrzo maknut s tržišta. Kadrovi koju su u svoje vrijeme izazivali šok tadašnjoj jugoslavenskoj publici  još su itekako aktualni.

Saznajte više:

Zemlja gruva! ‘WTF is Gruvlend?’ – u svijetu postoji jedno carstvo…

‘Ne bi uspjeli da smo krenuli kroz ‘usko grlo’ domaće diskografije’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X