Objavljena kompilacija ‘Zagreb Calling: Generacija bez refrena’

Uz vijest o službenom izlasku kompilacije ‘Zagreb Calling’, objavljujemo i dio “Dnevnika snimanja” koji je otisnut na bookletu koji prati izdanje.

Objavljena je dugoiščekivana kompilacija „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“! Dostupna je na vinilu i na digitalnim servisima, a okuplja deset alternativnih zagrebačkih bendova koji su četiri dana snimali live izvedbe svojih pjesama u zagrebačkom KSET-u.

Snimanje pjesama, a ujedno i spotova u režiji Bojana Koštića, trajalo je od 15. do 19. siječnja 2021.

Na ploči su se kroz izvedbe uživo predstavili samo neki od brojnih talentiranih glazbenika mlađe generacije: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. Ovu novu hrvatsku scenu, okupio je idejni začetnik kompilacije, producent Vedran Peternel koji je tijekom zadnjih nekoliko godina, kao glazbenik, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, upoznao ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih glazbenika i bendova koji čine i žive nezavisnu domaću scenu:

„Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja. Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine“.

Kompilaciju izdaje Menart, a prate je i videomaterijali sa samog snimanja. Do sad su spotove objavili Truth ≠ Tribe, nemanja, The Gentleman, Dimitrijević i Porto Morto.

Sjajnoj atmosferi na snimanju svjedočio je i novinar/glazbeni kritičar Marko Podrug čije su bilješke sa snimanja objavljene u bookletu ploče.

„Prijateljska i na trenutke euforična atmosfera koja je vladala na snimanju, mogla se i predvidjeti, budući da bendovi mjesecima, iz dobro poznatih razloga, nisu imali puno prilike svirati pa makar to bio i prazan klub, koji je za ovu priliku pretvoren u studio“.

Takva ‘nabrijana’ vibra sasvim će se sigurno osjetiti među utorima ovog vinilnog izdanja kojemu je jedno od primarnih ciljeva pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu.

Vedran Peternel (Foto: Marina Uzelac)

Popis pjesama:

A

EINE: Misao

NEMANJA: Terra Magica

DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ: Kovitlac

TRUTH ≠ TRIBE: LA 1992

IVAN GROBENSKI: Kmica Kmici Grize Repa

B

THE GENTLEMAN: Hide & Seek

PORTO MORTO: Ne Ne Ne Ne

SFUMATO: Plasma Laser Gun 10000

ŽEN: Opet Gange

KLINIKA DENISA KATANECA: Mala Snaga II

Na kraju objavljujemo dio teksta novinara našeg portala Marka Podruga, koji je otisnut na knjižici koja prati izdanje, a napisan je u formi dnevničkog zapisa. Podrug je u svom „Dnevniku snimanja“ opisao sva četiri dana u KSET-u, evo kako je prošao prvi dan:

Petak, 15.01.2021.

Dan prvi – Ivan Grobenski, The Gentleman

 13:29 Slab snijeg, proviruje čak i sunce, nije hladno. Kasnim, obećao sam Peternelu da ću se pojavit u KSET-u u podne. Čeka me ispred dvorišnog ulaza, kaže da zasad sve teče po planu. Jedino što se Katanec sjetio da je kod cure u Beogradu pa ne može doći do nedjelje. Zadnji dan snimanja bit će zato u utorak. Nema veze, sad kad sam već ovdje, svejedno mi je.

13:38 Dolazi Groba, Ivan Grobenski. Taj lik mi je simpatičan još od onog trenutka, a ima tome već godinama, kad je buljio u šibensku katedralu, objašnjavajući kako mu je skroz seksi. Još uvijek to misli, provjerio sam.

13:41 Konačno ušao u KSET. Podij kluba je pretvoren u studio, desetak ljudi se muva oko Grobinog mikrofona i spleta klavijatura Lea Beslaća. Spajaju zadnje kabele, više-manje sve izgleda spremno.

13:44 Netko mi iza leđa napomene da ima piva, da samo trebam pitat nekog iz KSET-a. Možda ovo na kraju ispadne i dobrih četiri-pet dana.

14:02 Neki tip neprestano štuca.

14:17 Dobio sam slušalice! Groba i Leo se još namještaju. Snimit će „Kmica kmici grize repa“ s albuma „Siromahi i lazari“. S nevjerojatno hvaljenog albuma „Siromahi i lazari“. „Kmicu“ će, koliko vidim, izvesti u ogoljenoj verziji, samo vokal i klavijature.

14:22 Leo pita Grobu kakvu kadencu hoće za kraj, Groba kaže dursku. Svi se smiju, ne kužim foru.

14:30 „Ako vam je do zezanja, izdvojite se negdje! Zaključaj vrata i neka ih netko čuva. Tišina svi! Vi gore na galeriji ne lupajte!“ To je zapovijedao Mateo Patekar zvani Mici, tonac. To bi valjda značilo da snimanje počinje.

14:36 Prvi tejk. Groba zadovoljan sobom, Leo misli da može bolje odsvirati neki dio u sredini.

14:47 Drugi tejk skoro propao jer se čuo klik nekog fotoaparata, Groba kaže da je to – to.

15:09 Finalno Leovo dosnimavanje. Aplauz. Prošlo bezbolno.

15:12 Stol ispred stražnjeg ulaza u klub je, očekivano, postao središte društvenog života. Grobenski mi je tu, na laganom minusu u zraku, prevodio „Kmicu“. Sve je puno referenci na prekodravsku mitologiju; od ako mačka ogrebe mrtvaca on se budi kao vukodlak do pojavljivanja jednoroga između sela Sigetec i Hlebinec u Ivanjskoj noći. „Pjesma je nastala u jednom danu, ne mogu drugačije raditi. Ako se ne dogodi u jednom danu, neće se ni dogoditi.“

15:15 Pojavio se Marko Lucijan Hraščanec, poznatiji kao Luc, još poznatiji kao The Gentleman. Ekipa u KSET-u uklanja klavijature, Luc će biti sam s gitarom. Snimat će „Hide & Seek“.

15:50 Peternel traži tišinu, Mici kaže da mu prvi Gentlemanov tejk zvuči malo midlasto i spominjao je nekakav prirodni glitch ili tako nešto.

15:57 Drugi tejk. Sad su navodno ventilatori preglasni.

16:03 „Luc je totalno unutra“, rekao je netko iz separea. Snimljeno!

16:09 Stojim s Lucom vani. Kaže da će „Hide & Seek“ biti prvi singl albuma koji izlazi u travnju. „Na albumu se nalazi devet pjesama koje su žanrovski potpuno različite. Od tipičnog kantautorskog đira koji je složen vrlo filmski, do gypsy muzike i standardnog jazza s revijalnim orkestrom pa sve do elektronike plus gitare.“

16:13 Dolazi Peternel. „Vedrane, prvi dan ti je prošao bez trauma.“

„Da. A znaš što je rekao Brian Eno?“

„Ne.“

„Nema ništa gore od savršenog početka.“

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X