Objavljena kompilacija ‘Zagreb Calling: Generacija bez refrena’

Uz vijest o službenom izlasku kompilacije ‘Zagreb Calling’, objavljujemo i dio “Dnevnika snimanja” koji je otisnut na bookletu koji prati izdanje.

Objavljena je dugoiščekivana kompilacija „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“! Dostupna je na vinilu i na digitalnim servisima, a okuplja deset alternativnih zagrebačkih bendova koji su četiri dana snimali live izvedbe svojih pjesama u zagrebačkom KSET-u.

Snimanje pjesama, a ujedno i spotova u režiji Bojana Koštića, trajalo je od 15. do 19. siječnja 2021.

Na ploči su se kroz izvedbe uživo predstavili samo neki od brojnih talentiranih glazbenika mlađe generacije: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. Ovu novu hrvatsku scenu, okupio je idejni začetnik kompilacije, producent Vedran Peternel koji je tijekom zadnjih nekoliko godina, kao glazbenik, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, upoznao ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih glazbenika i bendova koji čine i žive nezavisnu domaću scenu:

„Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja. Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine“.

Kompilaciju izdaje Menart, a prate je i videomaterijali sa samog snimanja. Do sad su spotove objavili Truth ≠ Tribe, nemanja, The Gentleman, Dimitrijević i Porto Morto.

Sjajnoj atmosferi na snimanju svjedočio je i novinar/glazbeni kritičar Marko Podrug čije su bilješke sa snimanja objavljene u bookletu ploče.

„Prijateljska i na trenutke euforična atmosfera koja je vladala na snimanju, mogla se i predvidjeti, budući da bendovi mjesecima, iz dobro poznatih razloga, nisu imali puno prilike svirati pa makar to bio i prazan klub, koji je za ovu priliku pretvoren u studio“.

Takva ‘nabrijana’ vibra sasvim će se sigurno osjetiti među utorima ovog vinilnog izdanja kojemu je jedno od primarnih ciljeva pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu.

Vedran Peternel (Foto: Marina Uzelac)

Popis pjesama:

A

EINE: Misao

NEMANJA: Terra Magica

DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ: Kovitlac

TRUTH ≠ TRIBE: LA 1992

IVAN GROBENSKI: Kmica Kmici Grize Repa

B

THE GENTLEMAN: Hide & Seek

PORTO MORTO: Ne Ne Ne Ne

SFUMATO: Plasma Laser Gun 10000

ŽEN: Opet Gange

KLINIKA DENISA KATANECA: Mala Snaga II

Na kraju objavljujemo dio teksta novinara našeg portala Marka Podruga, koji je otisnut na knjižici koja prati izdanje, a napisan je u formi dnevničkog zapisa. Podrug je u svom „Dnevniku snimanja“ opisao sva četiri dana u KSET-u, evo kako je prošao prvi dan:

Petak, 15.01.2021.

Dan prvi – Ivan Grobenski, The Gentleman

 13:29 Slab snijeg, proviruje čak i sunce, nije hladno. Kasnim, obećao sam Peternelu da ću se pojavit u KSET-u u podne. Čeka me ispred dvorišnog ulaza, kaže da zasad sve teče po planu. Jedino što se Katanec sjetio da je kod cure u Beogradu pa ne može doći do nedjelje. Zadnji dan snimanja bit će zato u utorak. Nema veze, sad kad sam već ovdje, svejedno mi je.

13:38 Dolazi Groba, Ivan Grobenski. Taj lik mi je simpatičan još od onog trenutka, a ima tome već godinama, kad je buljio u šibensku katedralu, objašnjavajući kako mu je skroz seksi. Još uvijek to misli, provjerio sam.

13:41 Konačno ušao u KSET. Podij kluba je pretvoren u studio, desetak ljudi se muva oko Grobinog mikrofona i spleta klavijatura Lea Beslaća. Spajaju zadnje kabele, više-manje sve izgleda spremno.

13:44 Netko mi iza leđa napomene da ima piva, da samo trebam pitat nekog iz KSET-a. Možda ovo na kraju ispadne i dobrih četiri-pet dana.

14:02 Neki tip neprestano štuca.

14:17 Dobio sam slušalice! Groba i Leo se još namještaju. Snimit će „Kmica kmici grize repa“ s albuma „Siromahi i lazari“. S nevjerojatno hvaljenog albuma „Siromahi i lazari“. „Kmicu“ će, koliko vidim, izvesti u ogoljenoj verziji, samo vokal i klavijature.

14:22 Leo pita Grobu kakvu kadencu hoće za kraj, Groba kaže dursku. Svi se smiju, ne kužim foru.

14:30 „Ako vam je do zezanja, izdvojite se negdje! Zaključaj vrata i neka ih netko čuva. Tišina svi! Vi gore na galeriji ne lupajte!“ To je zapovijedao Mateo Patekar zvani Mici, tonac. To bi valjda značilo da snimanje počinje.

14:36 Prvi tejk. Groba zadovoljan sobom, Leo misli da može bolje odsvirati neki dio u sredini.

14:47 Drugi tejk skoro propao jer se čuo klik nekog fotoaparata, Groba kaže da je to – to.

15:09 Finalno Leovo dosnimavanje. Aplauz. Prošlo bezbolno.

15:12 Stol ispred stražnjeg ulaza u klub je, očekivano, postao središte društvenog života. Grobenski mi je tu, na laganom minusu u zraku, prevodio „Kmicu“. Sve je puno referenci na prekodravsku mitologiju; od ako mačka ogrebe mrtvaca on se budi kao vukodlak do pojavljivanja jednoroga između sela Sigetec i Hlebinec u Ivanjskoj noći. „Pjesma je nastala u jednom danu, ne mogu drugačije raditi. Ako se ne dogodi u jednom danu, neće se ni dogoditi.“

15:15 Pojavio se Marko Lucijan Hraščanec, poznatiji kao Luc, još poznatiji kao The Gentleman. Ekipa u KSET-u uklanja klavijature, Luc će biti sam s gitarom. Snimat će „Hide & Seek“.

15:50 Peternel traži tišinu, Mici kaže da mu prvi Gentlemanov tejk zvuči malo midlasto i spominjao je nekakav prirodni glitch ili tako nešto.

15:57 Drugi tejk. Sad su navodno ventilatori preglasni.

16:03 „Luc je totalno unutra“, rekao je netko iz separea. Snimljeno!

16:09 Stojim s Lucom vani. Kaže da će „Hide & Seek“ biti prvi singl albuma koji izlazi u travnju. „Na albumu se nalazi devet pjesama koje su žanrovski potpuno različite. Od tipičnog kantautorskog đira koji je složen vrlo filmski, do gypsy muzike i standardnog jazza s revijalnim orkestrom pa sve do elektronike plus gitare.“

16:13 Dolazi Peternel. „Vedrane, prvi dan ti je prošao bez trauma.“

„Da. A znaš što je rekao Brian Eno?“

„Ne.“

„Nema ništa gore od savršenog početka.“

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X