Odlazak pjevačice koja je insipirirala Janis Joplin i Keitha Richardsa

In memoriam – Etta James, 25. siječnja 1938. – 20. siječnja 2012.

Etta James

Sa stražnjeg sjedala automobila posao se počeo širiti, pa su tako s vremenom pristizali različiti, jednako mušičavi, ali i podjednako talentirani pjevači poput usnoharmonikaša Little Waltera, prgavog Chucka Berrya, Howlin’ Wolfa i, između ostalih, provokativne Ette James. Oni će iz temelja promijeniti glazbenu tradiciju i glazbenu povijest, te se iz zadimljenih klubova u koje bi zalazili marginalci, društveni izopćenici i najniže socijalne strukture, uz znatiželjne, ali uplašene i neupitno malobrojne pripadnike ‘elita’ koji bi incognito upijali ritmove, preseliti na gotovo sve radio-postaje diljem Amerike, ali i polako utabavati put na police za ploče diljem svijeta. U kontekstu nesretnih ’50-ih. kada je rasna segregacija i mekkartijevska politika vladala Amerikom, crnačka se populacija jedva uspijevala izboriti za svoj komad kruha, a kamoli za slavu. Međutim, navedena skupina uspjela je u pretenzijama na glazbeni tron u vrijeme kada svijet još nije čuo za rock’n’roll pionire poput Elvisa, The Beatlesa ili The Rolling Stonesa, odnosno u vrijeme kada je teškim porođajnim mukama crnačke majke rođen rock and roll, koji će već sljedeće desetljeće biti ukraden i prisvojen od dominantne bijele elite.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LsSS9VcMidA[/youtube]

Stacionirani u radničkom Chicagu, crna glazbena gerila imala je savršenu nišu: grad koji je pedesetih privlačio i po dvije tisuće radnika dnevno iz cijele zemlje, a nakon rada u tvorničkim pogonima i na vjetrovitim, hladnim ulicama, crnačko stanovništvo morala je zaboraviti teret dana i zagrijati se u zadimljenim podrumima u kojima je već desetljećima vladao „zločesti“ jazz i blues. Glazba tužnih. Nije manjkalo svirki uživo, ali sve ih se više u večernjim satima okupljalo pred gramofonima i jukeboxima. Iako emitirana glazba nije bila namijenjena sagregiranom crnačkom građanstvu, zahtjevi bijelog stanovništva upućeni su upravo njima i njihovoj glazbi.

Chess je s Ettom, kao i ostalima, pronašao odličnu recepturu i prepoznao potražnju, ali ne iz pobuda karakterističnim današnjim izdavačima, ponudivši mladim poslijeratnim generacijama doista revolucionaran zvuk koji će uskoro postati pošast zvana rock. Pod njegovom sporednom etiketom Argo snima svoje prve pjesme i duete s Harveyem Fuquom i postaje trenutačni hit. „All I Could Do Was Cry“, najironičnija pjesma njezine karijere, lansirala ju je na vrhove tadašnjih r’n’b i pop ljestvica i potaknula Leonarda Chessa da radi upravo na njezinoj sklonosti baladnoj formi, što je rezultiralo prvijencem „At Last“ i istoimenom singlicom koja će postati pjesmom koju vezujemo za ovu pjevačicu. Svoj je „bluzični“ vokal na sljedećim studijskim izletima oblikovala prema svojim crkvenim iskustvima zbog čega već u prvoj polovici šezdesetih (ujedno i najviša faza njezine karijere) osjetnim postaju utjecaji gospela.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WzibSiJv8hc[/youtube]

No, karijera joj se sredinom desetljeća počinje urušavati zbog njezine ranije ovisnosti o heroinu, a niz uspješnih glazbenih reanimacija tada je izvodio nitko drugi nego Leonard Chess koji i nije uvijek bio milosrdan prema Etti, barem ne kao partnerici. Naime, njegova je etiketa prisvojila prava na njezine ranije materijale, uzimala prevelike dijelove profita i dobar tio šezdesetih onemogućavala ju da se odseli iz Sutherland hotela gdje je živjela s Marvinom Gayeom, Fuquom i Curtisom Mayfieldom. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X