SOPA, PIPA, MegaUpload i Anonymous – kako je počeo I svjetski internetski rat

Najveći internetski sukob u povijesti je započeo. Od 18. siječnja više ništa neće biti isto.

Anonymous

SOPA i PIPA nisu prošle američki kongres. Što je dobro, jer se pokazalo da anonimna i naizgled neorganizirana većina može otežati posao dobro organiziranoj vladajućoj eliti u provođenju svog nauma. Strah je, zna se, puno moćnije sredstvo kontrole od novca i kad su vladajući u pitanju. Njih je uvijek strah velike anonimne većine koja se odjednom nađe zainteresirana za njihove rabote i tada nastupa povlačenje, bar na neko vrijeme.

Izglasavanje legitimiteta SOPA-e i PIPA-e bila je dobro podmazana planirani akcija. Trebao je to biti poput protokolarnog rješavanja papirologije, da se kojim slučajem prethodno nije uzburkao cijeli internetski prostor. Kad je na vidjelo počeo izlaziti prljavi veš, „protokolarnost“ je stopirana. Na dan izglasavanja, tj. 18. siječnja na stranici Gizmodo.com objavljena je lista američkih senatora koji su od američke filmske i glazbene industrije dobivali izdašne novčane potpore, istih onih koji su bili zagovornici PIPA-e prije glasanja. Potkupljivanje političara je stara praksa, no u ovom slučaju bilo je to nešto što se nije moglo tek tako zataškati. Potaknuti tim curenjem informacija 18 kongresmena s liste promijenilo je mišljenje nakon čega je kolaps SOPA-e i PIPA-e tijekom izglasavanja bio neminovan.

No uslijedili su događaji koji su inicirali nešto što su mnogi s pravom nazvali početkom Prvog svjetskog internetskog rata. FBI je 18. siječnja ugasio MegaUpload – najveći file-share servis na internetu temeljem činjenice da se jedan od servera MegaUploada nalazio na teritoriju američke države Virginije. Uslijedio je uhićenje osnivača servisa Kima Dotcoma i njegova tri suradnika na Novom Zelandu na zahtjev američkog tužilaštva. 18 domena pod okriljem MegaUploada računajući i MegaVideo streamnig servis su također ugašeni u lančanoj reakciji. Njemački servis Grooveshark je istog dana uvelike ograničio dostupnost glazbe njemačkim korisnicima jer se našao na udaru GEMA-e (njemački Zavod za zaštitu autorskih prava) koji je poslao iznimno visoke licencne račune.

Iako Američki kongres nije podržao SOPA-u i PIPA-u, američki Zavod za zaštitu autorskih prava RIAA pokrenuo je slične akcije kao i GEMA na širokom području. Koristeći bazu i evidenciju IP adresa korisnika Universal, Sony, EMI i Warner počeli su slati kontroverzne račune na adrese primatelja koji nemaju previše alternative nego platiti ih, a jučer je TorrenFreak objavio imena mnogih drugih poznatih kompanija među kojima su i kompanije koje proizvode igre za kompjutere i konzole koje su krenule u smjeru identične „pošalji mi keš“ operacije prema korisnicima do čijih IP adresa se došlo na površan način temeljenima uglavnom na anti-piratskoj evidenciji.

Dakle iz svega nabrojanog, operacije su krenule prije službene „objave rata“, tj. izglasavanja SOPA i PIPA zakona u američkom kongresu i kao što se vidi akcija je bila globalna s pomno planiranim etapama ostvarivanja, no čini se da je „prst na okidaču bio nervozan“ pa je sve krenulo prijevremeno, ili je i to bio dio plana. Poput blitzkriega, po sistemu: „Naše trupe će već uvelike napredovati u trenutku kad službeno objavimo rat – tako da se na objavu pobjede neće morati dugo čekati.” I upravo tu se nažalost vidi da SOPA i PIPA agende nisu bile ono za što su se predstavljale, već ono što su brojni protivnici istih navodili, a to je da je riječ o suptilnom uvođenje cenzure na jedinom preostalom nekontroliranom mediju i poništavanje slavnog slogana da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Odgovor napadnutih i onih potencijalno markiranih kao meta dogodio se u jednom danu. Sukobile su se dvije dogme i polarizirale dvije strane. I svjetski internetski rat je otpočeo. Prvi je reagirao Pirate Bay, jedan od najvećih torrent servisa na koji je često bio upiran prst kao najcrnji primjer vanzakonskog piratskog akta. Javno pismo Pirate Baya neki tumače kao prvo donošenje internetske deklaracije o nezavisnosti, koje se za buduće internetske arheologe dogodilo tog uzavrelog 18. siječnja 2012. U istom pismu je po prvi put Pirate Bay izašao s kontra definicijama u kojoj kriminalci nisu oni koji se bave file-sharingom, već oni koji koji žele na njemu zaraditi kao nikada do sada. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X